Search

Zuster Maria Schollier – ‘zuster Stella’ – vierde 100ste verjaardag

zuster Maria Schollier (copyright foto Els Deleu)

Op zondagvoormiddag 22 november vierde zuster Maria Schollier – zuster Stella – haar honderdste verjaardag tijdens een dankviering in de Kortrijkse Sint-Elooiskerk.

Maria werd op 22 november 1921 in Snellegem geboren, waar ze opgroeide in een gezin van 15 kinderen. Later verhuisde ze naar Varsenare.

Op haar 19de trad ze in bij de Zusters van Liefde in Heule en daarna in de Rekollettenstraat op Overleie in Kortrijk waar ze nog altijd woont Zuster Maria koos voor de naam Zuster ‘Stella’, wat ster betekent.

Zuster Maria was eerst verpleegster in het ziekenhuis in de Loofstraat en wijdde dan haar leven aan de hulpbehoevenden in Kortrijk en omstreken als thuisverpleegster bij het Wit-Gele Kruis. Zowel overdag als ’s nachts stond ze paraat. Ze doorkruiste als verpleegster heel West-Vlaanderen. Nog altijd is ze een vrouw vol energie en vol leven. Stilzitten is niet aan haar besteed.

Het geloof, koken en bakken is haar passie. “Een goede kok is het hart van een gemeenschap”, werd gezegd op haar viering. Zuster Maria kookte veel in de gemeenschap, en enkele jaren geleden nam een andere zuster dit over, maar zuster Maria wil nog steeds een handje toesteken bij het koken voor de zeven zusters op Overleie.

Na haar pensioen werd zuster Maria kokkin bij de missionarissen van Scheut. Op haar 75ste volgde zuster Maria nog een bakcursus in het VTI. Tot vijf jaar geleden bakte ze nog vers brood voor de zusters, vrienden en buren.

Zuster Maria’s leven was en is nog altijd rijk gevuld en ten dienste van anderen en van het geloof. Zelfs op haar 100ste is zuster Maria nog actief bezig. Met naaien verzorgt ze haar fijne motoriek en met kruiswoordraadsels houdt ze haar geest scherp.

Door de omstandigheden in verband met Covid kon de voorziene receptie na de viering in de Sint-Elooiskerk niet plaatsvinden. De aanwezigen kregen elk een zakje mee waarmee ze thuis konden klinken op de gezondheid van de gevierde zuster.

Er waren nog verschillende woordjes na de viering, onder meer van de voorzitter van het kerkbestuur, schepen Stephanie Demeyer namens Stad Kortrijk en deken Geert Morlion die de viering voorging.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.