Search

Zaterdag gratis een unieke en indrukwekkende taptoe in Harelbeke

copyright foto Els Deleu

Op zaterdag 27 mei vindt om 19.30 uur een internationale taptoe op het vernieuwde Marktplein in Harelbeke. Beweging.net Harelbeke-Stasegem organiseert dit ter gelegenheid van haar Rerum-Novarumviering. Iedereen kan gratis van dit uniek evenement in Harelbeke genieten.

Beweging.net Harelbeke-Stasegem ging voor TAPTOE 123 in zee met Geert Vanmaeckelberghe die het geheel regisseert. Uitzonderlijk bij deze taptoe is dat voor het eerst drie muziekverenigingen uit Harelbeke samen muziek maken. Er komen ook verschillende muziekverenigingen uit andere gemeenten en zelfs ook een band uit Nederland. Geert Ollevier van Beweging.net neemt de productie op zich en Bavo Victoor doet de realisatie voor Beweging.net.

Geert Vanmaeckelberghe

Geert Vanmaeckelberghe uit Oostende is al 37 jaar actief bij het Showkorps WIK (Willen Is Kunnen) uit Oostende. “Dat is een muziekkorps die al veel taptoes in binnen- en buitenland speelde”, legt hij uit. Daarnaast is hij ook nog altijd jurylid voor het marcheerwerk.

Geert werd al vaak gevraagd als gastdocent om marcheerrepetities te geven bij korpsen. “Het is leuk om je kennis te kunnen overdragen.” Regelmatig wordt Geert ook gevraagd als regisseur bij taptoes. Zo deed hij dat al in Ieper, Nieuwpoort en Koekelare. “Ook de oproep uit Harelbeke-Stasegem beantwoordde ik graag positief”, zegt hij.

Wat is een taptoe?

Geert legt uit wat een taptoe nu eigenlijk is. “De taptoe is omstreeks 1700 ontstaan in Nederland. Militairen mochten als ontspanning de kazernes verlaten richting de herbergen. Om 21 uur moesten ze weer in de kazerne zijn. Vanuit de kazerne werd dan het ‘tap-toe-signaal gegeven. De herbergen mochten hun tapkraan niet meer openen want de soldaten moesten binnen zijn.”

“De taptoe is ceremonieel gegroeid over de jaren heen. Een taptoe kan indoor plaats vinden, maar de charme van een openluchttaptoe is heel speciaal!”

Taptoe op het vernieuwde Marktplein

Tijdens de taptoe in Harelbeke komen verschillende muziekkorpsen samen op het Marktplein. “Het wordt een heel mooi openluchtgebeuren.” Geert was tijdens zijn bezoek aan het Marktplein onder de indruk. “Er is hier veel veranderd en vernieuwd, ook met dat water. Ik zag echt mooie kansen, met de Sint-Salvatorkerk als historisch decor. We maken een bühne waarop de artiesten zullen lopen en op de tribune kunnen 140 mensen zitten.”

“Wat heel bijzonder is, is dat we heel Harelbeke betrekken in dit evenement rond Rerum Novarum. Het is voor iedereen!”

“De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Harelbeke, Het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke en de Koninklijke Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid Harelbeke geven we een voorname rol in de taptoe.”

Een taptoe in drie delen

De taptoe bestaat uit drie delen, nl. een openingsintrada, individuele showoptredens en een grote finale.

De openingsintrada wordt gespeeld door de drie Harelbeekse korpsen die in één formatie een massed band vormen. Ook Martin Van Walleghem, de nieuwe dirigent van KF Sint-Cecilia  dirigeert een stuk. “Met dit samengesteld Harelbeeks korps gaan we geschiedenis schrijven als gastheer van de taptoe.”

Als regisseur ging Geert in het tweede deel voor een rijk pallet aan diversiteit in stijl en bezetting.

“DrumSpirit Entertainment uit Dadizele is een percussie-ensemble. Kunst en Vermaak uit Zedelgem brengt muziek met een grote harmonie en dans met majoretten. Ze komen met 60 uitvoerders. Een pipe band is dan weer iets heel anders met het optreden van de Massed Pipe Band met highland dansers. Massed Pipe Band is een combinatie van 2 bands, nl. de Ypres Surrey Pipes&Drums en de For Freedom Pipes&Drums uit Knokke-Heist.

Dan komt het Calypso Performance Ensemble die ook met vrouwelijke vlaggenzwaaiers werkt. De Rijnmondband uit Schiedam (Nederland) is dan weer een show- en marching band die bij de Europese top behoort.”

Tijdens de grote finale komen alle muziekkorpsen op het veld en spelen ze allemaal samen drie werken onder leiding van Lynn Callewaert uit Hulste.

“De combinatie van pipes en drums met koper- en houtblazers zal zorgen voor een speciale klankkleur. De werken zijn geschreven in apotheosevorm en alles gaat in een climax.

Rerum Novarum

Vanaf 17 uur is er in het centrum van Harelbeke een standenmarkt van alle bewegingspunten zoals Samana, Femma, CM, ACV, Pasar, Familiehulp en Okra. Er zijn ook foodtrucks en drankstandjes op de Markt.

De taptoe zelf start om 19.30 uur en begint stipt. Bavo Victoor is de speaker.

Deze organisatie werd mogelijk gemaakt door Beweging.net, de stad Harelbeke en verschillende sponsors.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.