Zaterdag eerste wielerwedstrijd met nieuwe voorzitter

Het bestuur van Koninklijke Wielerclub Sport en Nering met v.l.n.r. Fernand Byttebier, Jens Byttebier, Kristof Decock, Rik Vanwynsberghe, Maxime Van Parys, voorzitter Rudy Buyssens, Steven Roobroek, Luc Scharre en Philippe Buyssens. (copyright foto Els Deleu)

Met toestemming van alle bestuursleden is Rudy Buyssens de nieuwe voorzitter van Koninklijke Wielerclub Sport en Nering in Kooigem. Rudy vervangt Paul Sabbe die op 31 januari overleden is.

“Paul Sabbe was met zijn 93 jaar de oudste voorzitter van een wielerclub, toch zeker in West-Vlaanderen”, luidt het bij de medebestuursleden.

Rudy

Rudy Buyssens (66) uit Kooigem maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het bestuur van de wielerclub. “Ik zit al lang in de sportbusiness want ik ben ook betrokken bij het liefhebbersvoetbal in De Sterre in Sint-Denijs”, vertelt hij. Rudy weet wat te doen als het op organiseren aankomt.

“We hebben hier een schitterende bestuursgroep die goed aan elkaar houdt en waar iedereen bepaalde taken op zich neemt. Zelden of nooit zijn er problemen en als er iets is wordt alles open gecommuniceerd. Iedereen gaat hier voor iedereen.”

Rudy vertelt er nog bij dat elke vergadering ‘een kermis’ is. “Er wordt serieus vergaderd maar er is altijd wel tijd voor een lach en wat ‘gezever’.”

Bestuur

De bestuursleden die naast Rudy al langer meedraaien in de club zijn ondervoorzitter Fernand Byttebier (74), Philippe Buyssens (61), Kristof Decock (40), Steven Roobroek (50) en penningmeester Luc Scharre (70). “Naar de toekomst toe is het belangrijk om nieuwe mensen aan te trekken en ook in te zetten op verjonging”, stelt Rudy. Onlangs kwamen er drie nieuwe bestuursleden bij. Het zijn Maxime Van Parys (24) uit Kooigem, Jens Byttebier (29) uit Spiere-Helkijn en Rik Vanwynsberghe (62) uit Zwevegem.

Wielerclub

Wielerclub Sport en Nering startte in 1962 en viert dit jaar dus de 60ste verjaardag. “Ons 60ste jaar begon echter somber met het overlijden van onze voorzitter”, luidt het.

Zoals gewoonlijk organiseert de wielerclub vier wedstrijden in een jaar. De eerste vindt plaats op zaterdag 21 mei. Dan volgen ook nog wielerwedstrijden op 2 en 3 augustus en op 3 september. “Enkel de wedstrijd van 2 augustus is voor nieuwelingen en de andere drie zijn voor junioren”, legt Rudy uit.

In 2020 werden alle wedstrijden afgeschaft en in 2021 kon enkel de eerste wedstrijd niet plaatsvinden. “We hadden wel minder deelnemers want vaak zijn er wel 30 onder de deelnemers die uit het buitenland komen.”

De bestuursleden hopen alvast op weer een ‘normaal jaar’. “We hebben altijd schitterende deelnemers en veel toeschouwers. De mooiste koers is wel nog altijd de koers waar er niet gebeurd is”, weet Rudy.

De bestuursleden zijn ook alle losse medewerkers heel dankbaar. “Zonder seingevers, chauffeurs, politie, Rode Kruis en mensen achter de schermen die bijvoorbeeld broodjes klaarmaken en drank uitdelen kunnen we geen koers organiseren. Per wedstrijd zijn er toch zo’n 65 medewerkers nodig. Ook de sponsors zijn heel belangrijk. We zitten in een kleine gemeente van slechts een kleine 780 inwoners waar er geen industrie is. We kunnen voor sponsoring aankloppen bij zelfstandigen maar ook bij de plaatselijke bevolking!”

De maandag na de eerste en de laatste koers, dus dit jaar op maandagen 23 mei en 5 september organiseert de club een bolling in het centrum van Kooigem.

Tweejaarlijks is er ook een kaarting. Dit jaar vindt deze plaats op 28 en 29 oktober vanaf 18 uur in het Kastanjehuis in Kooigem.

Wedstrijd 21 mei

De wielerwedstrijd voor Juniores van zaterdagnamiddag 21 mei verloopt over 12 ronden en er wordt 99.60 km gereden. Het parcours loopt over Kooigem en Sint-Denijs. “Iedereen die langs het parcours woont krijgt een bewonersbrief. We busten zo’n 500 brieven.”

error: Content is protected !!