Wouter is de nieuwe jeugddirigent

Wouter Vangheluwe (copyright foto Els Deleu)

Wouter Vangheluwe (30) is al enkele maanden de nieuwe dirigent van De Dominootjes, de jeugdharmonie van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Rollegem. Hij volgde Pieterjan Veranneman op die dirigent werd van de Harmonie zelf.

Wouter groeide op in Lauwe en Rekkem en woont nu in Rollegem. Zijn leven is doorspekt met muziek. Hij speelt voornamelijk basklarinet.

“Ik speel in de harmonie van Rekkem, en aangezien enkele jaren geleden de dirigent Nico dezelfde was in Rekkem en Rollegem, ben ik ook in Rollegem geland.  Ik heb hier een tijdje in de harmonie meegespeeld.  Toen ik Chemie studeerde in Gent, was het moeilijk om op donderdagavond speciaal naar Rollegem te komen voor de repetitie. Omdat ik zelf van mening ben dat je niet enkel optredens kan meespelen als je nooit naar de repetitie kan komen, ben ik gestopt in Rollegem. Ik speelde tijdens mijn studentenperiode in het GUHO (het Gents Universitair Harmonie Orkest).”

Muziek

Na zijn studentenperiode ruilde Wouter het GUHO in voor het muziek in Sint-Eloois-Winkel. “Het was dezelfde dirigent als in Gent”, legt hij uit.

Wouter volgde vier jaar lang een cursus in het deeltijds kunstonderwijs in Gent. “De cursus is er eigenlijk één van drie jaar, maar door corona duurde deze langer”, legt hij uit. Nu heeft hij een diploma waardoor hij beroepskwalificaties krijgt, voldoende voor het conservatorium.

Hij speelt nog altijd in Rekkem en Sint-Eloois-Winkel en is ook dirigent van de harmonie en van de jeugdharmonie in Sint-Denijs.

In de harmonie van Rollegem speelt hij niet, omdat de repetitie samen valt met die in Sint-Denijs. “Als ze me nodig hebben, mogen ze wel altijd roepen”, zegt hij.

“Mijn ouders spelen zowel in Rekkem als in de harmonie van Rollegem.”

Wouter heeft dus vier repetities per week en de eerste zondag van de maand last hij nog een extra repetitie in voor de studenten. Daar mag ook de andere jeugd komen.

Dirigent of muzikant? Bij volwassenen of bij de jeugd?

Op de vraag wat Wouter nu verkiest: musiceren met volwassenen of met jeugd moet hij het antwoord schuldig blijven. “De jeugd zie je groeien en bijleren. Je kan aan sommige jongeren iets geven dat je hen twee jaar geleden nog niet kon aanbieden. Met de volwassenen daarentegen kan je experimenteren. Zowel jeugd als volwassenen hebben hun karakteristieken.”

Ook tussen zelf muziek spelen en dirigeren kan hij niet kiezen. “Het zijn andere uitlaatkleppen. Als muzikant geniet je van het spelen. Je kan dan je brein een beetje uitschakelen en genieten van wat je met de groep aan het maken bent. Als dirigent ben je met het volledige orkest bezig en word je uitgedaagd om fouten uit te halen.”

“Ook bij een concert is het anders als dirigent dan als muzikant. Als dirigent sta je eigenlijk nog machteloos, want je kan niets meer veranderen, maar jij krijgt wel de felicitaties. Als muzikant word je minder aangesproken dat je het goed gedaan hebt, het is meer de groep die er uit komt en de dirigent is het aanspreekpunt van de groep. Als dirigent ben je dan wel trots op wat je met de groep bereikt hebt.”

Rollegem

Toen Pieterjan eens uitviel vroeg men Wouter om hem eens te vervangen als dirigent bij de Dominootjes. “We waren overtuigd”, stelt voorzitter Els Dewaele. “Als we eens een nieuwe dirigent zouden nodig hebben, zouden we Wouter vragen.”

Aangezien Wouter het dirigeerstokje van de harmonie overnam, was nu die tijd gekomen. Zo is Wouter nu de vaste dirigent van de Dominootjes. Hij wil alvast in een deftige opleiding voorzien.

“De repetities van de jeugd worden georganiseerd als een samenspel. De plaatselijke muziekscholen organiseren minder samen musiceren en deelden dit aan orkesten uit. Zo krijgen de jongeren onmiddellijk een binding met muziekverenigingen.”

Bij de jongeren spelen ook enkele volwassenen. “Bepaalde personen die voelen dat ze nog wat kunnen groeien, kunnen naar de jeugdharmonie komen. Er komen ook ouders mee om samen te spelen en mensen die willen herbeginnen met muziek zijn ook welkom!”

Wouter houdt van het bewerken van muziekstukken, dirigeren en musiceren. “Je bent betrokken in het verenigingsleven en je krijgt de kans om met toffe mensen samen te werken.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.