Search

Workshops met kruiden in voormalige drukkerij

Op de foto zien we links Caroline en rechts Bo (copyright foto Els Deleu)

Caroline Hoste (53) uit Kortrijk en Bo De Meyer (37) uit Stasegem geven met ‘Kruidenprint’ voortaan kruidenworkshops in de Overleiestraat in Kortrijk.

Caroline en Bo leerden elkaar kennen bij hun opleiding tot herborist en kruidenverwerker en ook hun interesse in aromatherapie bracht hen samen. “We leerden veel tijdens onze opleiding en vonden het jammer om al onze opgedane kennis voor onszelf te houden. Het houdt ook niet op na die lessen: je zoekt voortdurend verder op en leert bij. Onze kennis zullen we in Kruidenprint samen met onze creativiteit en onze bak- en kookexpertise delen.” Bo zal Caroline bijstaan tijdens de workshops. Beide dames zijn ook al ingeschreven om samen aromatherapie te volgen.

Oude drukkerij

De inspiratie voor de naam Kruidenprint vonden Caroline en Bo in de oorsprong van het gebouw. “Vroeger was hier de drukkerij Decaluwe gelegen”, vertellen ze. “We zullen

hier workshops geven in het maken van natuurlijke cosmetica, huisparfums, zalven, zepen, siropen… De print verwijst dus naar de oude drukkerij maar ook naar de indruk die een kruid kan nalaten in ons leven. Een kruidenprint is ook het gehalte aan kruiden dat iemand in zich heeft, zeg maar een footprint die we willen meegeven na het volgen van onze workshops.”

De eerste workshops vinden plaats op zaterdagen 10 en 17 december. Ze worden gevolgd door een opendeurmoment met een zelfgemaakt drankje en een hapje.

Wie zijn ze?

Caroline is afkomstig uit Koolskamp en woont nu in Kortrijk. Ze is kinesitherapeute bij mensen met jongdementie in De Korenbloem in Kortrijk. “Enkele jaren geleden lieten we onze zaak Orthigo op de Veemarkt over. Ik nam daarna eerst een sabbatjaar om me nog eens te bezinnen. Ik had me aanvankelijk graag bijgeschoold in de wereld van de parfums, maar een opleiding in Parijs zou 9 jaar duren, en tenslotte zou dit over pure chemie gaan. Ik ging een opleiding tot herborist volgen. Dat heeft ook met geuren te maken en daar kwamen ook parfums aan bod, maar we maakten die met pure en natuurlijke stoffen. We werden wel bewust van alles wat in commerciële parfums gestopt wordt.”

Bo De Meyer zal Caroline bijstaan tijdens de workshops. Ook zij volgde de opleiding tot herborist. “Ik ging op zoek op het internet naar recepten, maar die moet je wel met een korreltje zout nemen. Ik zie nu recepten van vroeger die eigenlijk helemaal niet ok zijn.”

Nu Caroline en Bo hun opleiding tot herborist achter de rug hebben, willen ze altijd maar meer weten.

Caroline en Bo vertellen dat er nog altijd onderschat wordt hoe krachtig sommige kruiden zijn.

Workshops

Het tweetal start met de workshops en wil meer voeling met de natuur. “Mensen gaan tegenwoordig voor alles naar de apotheek. Toen mijn dochter wratjes had ging ik op zoek naar een plantje, en ik vond het in mijn straat. Ik trok het uit en dopte het plantensap op de wrat. In een mum van tijd was ze weg. Je moet natuurlijk wat moeite doen, maar als je dan iets op een natuurlijke wijze kan wegkrijgen, geeft dat een goed gevoel,” zegt Bo.

Caroline en Bo mogen geen producten verkopen volgens de regelgeving. Mensen mogen wel met een klacht komen en we mogen een consultatie aanrekenen. Daarom kwamen we op het idee om mensen zelf middeltjes te laten maken, want dat mag dan weer wél.

“We starten de workshops met het samenstellen van een eigen kruideninfusie, dan volgt er uitleg over de ingrediënten die zullen gebruikt worden, geven we uitleg over de werkwijze en dan wordt het product stap voor stap opgebouwd. Er worden telkens 2 tot 3 productjes gemaakt en de deelnemers krijgen de zelfgemaakte producten mee.”

Thema’s

Kruidenprint is gelegen aan de Overleiestraat 42. De inkom is via de bloemenwinkel Seda die vooraan het gebouw ligt. Voorlopig plannen Caroline en Bo twee workshops per maand op een zaterdagnamiddag.

Er wordt voor de workshops telkens met een thema gewerkt, wat er nog aan bod zal komen zijn onder meer EHBO-zalven, Valentijn, parfum, huiskamerparfum, een slaapthema, lenteschoonmaak met natuurlijke schoonmaakproducten,…

Het eerste thema in de workshops van zaterdagen 10 en 17 december van 14 tot 16.30 uur is ‘lipverzorging’. Inschrijven voor de sessie van 17 december kan nog voor wie snel is op

De deelnameprijs bedraagt 40 euro, daarin zijn de ingrediënten inbegrepen voor de producten die gemaakt worden en meegenomen mogen worden.

Na de workshops van 10 en 17 december staan om 16.30 uur de deuren open voor geïnteresseerden die eens een kijkje willen komen nemen of wat uitleg willen krijgen over komende workshops. Seda zal bij die gelegenheid ook haar bloemenwinkel openen en zal zorgen voor boeketjes. Er zullen zelfgemaakte originele drankjes zijn met een gezond hapje.

Kruidenprint kan je vinden https://www.facebook.com/profile.php?id=100087611960748

Of via https://www.instagram.com/kruidenprint/

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.