Search

Wissel van kantine-uitbaters

links op de foto zien we Eder en Charlotte en rechts zien we Andy en Jill (copyright foto Els Deleu)

Vorig weekend namen Andy Deloose en Jill Steelant uit Aalbeke afscheid als uitbaters van de kantine van de voetbal White Star Bellegem. Eder Vermeulen en Charlotte Neirynck die in Rollegem wonen nemen hun taak over.

Andy en Jill

In de zomer van 2019 – het jaar voor corona dus – zijn Andy Deloose, die volgende week 50 wordt en Jill Steelant (50) begonnen als uitbaters van de kantine. “Men zocht toen al een tijdje naar een opvolger voor Jonas, die vóór ons de kantine-uitbater was.”

“We deden dat als vrijwilligers en deden dat dus naast ons werk”, vertelt Andy, die bij Cofidis in Doornik werkt. Jill werkt in Waregem in de boekhouding. Het koppel heeft met Margot en Tristan twee kinderen.

“Ik droomde er toen al lang van om iets te doen in de horeca, maar wou of durfde eigenlijk nooit de stap zetten”, gaat Andy verder. “Het is toch een risico als je een zaak overneemt. Hier kon ik mijn ding doen zonder risico’s en zonder zelf investeringen te moeten doen. Jill is daar in meegegaan.”

Het koppel maakte twee coronaseizoenen mee. “In 2020 was er al een sluiting van maart tot juni. Dan mochten we weer openen mét voorwaarden. In het najaar moesten we met het nieuwe voetbalseizoen nog eens sluiten… dan was het voor een langere periode.”

Daarna draaiden Andy en Jill drie volle seizoenen mee.

“We hebben het werk niet onderschat, maar wel het gemis van wat we niet meer konden doen. In het begin hadden we daar geen last van, maar nu begint dat wat door te wegen.”

Jill is lid van de toneelgroep Trees in Rollegem. “Dat stond de laatste tijd op een laag pitje en we konden er niet altijd meer bij zijn als er iets te doen was.” Normaal steken Andy en Jill ook mee hun schouders onder de organisatie van het buurtfeest, maar ook dat lukte niet meer. Jill trekt ook graag eens naar de activiteiten van Femma Aalbeke.

Vorig seizoen gaf Andy nog voetbaltraining, waardoor hij ook niet altijd in de kantine kon staan.

“Doorheen de jaren is het ook fysiek wel wat lastiger geworden.”

In het begin van 2023 meldden Andy en Jill al dat ze op het einde van het volgende seizoen graag zouden stoppen. Zo was er anderhalf jaar tijd om iemand te zoeken. Andy blijft bij White Star wel bestuurslid en Jill blijft vrijwilliger om eens bij te springen in de kantine.

Eder en Charlotte

Eder Vermeulen (40) en Charlotte Neirynck (34), die als vrijwilligers overnemen, zijn ook geen onbekenden bij White Star én in Bellegem, waar ze samen in de Chiro zaten. “We zijn allebei van Bellegem.” Charlottes ouders waren vroeger nog de uitbaters van het café De Smisse.” Eder en Charlotte zijn onlangs als kookouder gestopt bij de Chiro. Opmerkelijk: ook Andy en Jill begonnen in de kantine nadat ze gestopt waren als kookouder bij de Chiro.

Eder is net als Andy ook bestuurslid bij White Star Bellegem. Hij geeft er ook training aan de U6 en de U8. “Bij de U6 is dat één trainingsavond per week en bij de U8 zijn er twee avonden training en een match”, legt Eder uit.

Eder voetbalde zelf bij White Star Bellegem tot en met de Scholieren. “Dan ben ik bij Standard de Jeunesse gaan voetballen. Die spelen ook op de terreinen in Bellegem. Volgend seizoen zal het ondertussen al het 15de jaar zijn dat ik jeugdtrainer ben bij White Star.”

Eder nam de trainingen eigenlijk over van Charlotte. Zij speelde nog minivoetbal bij de Bloopers, de dames-minivoetbalcompetitie die nog opgestart werd door Jean-Marc Galloo – ook Jill speelde daar nog. Later gaf Charlotte training aan de U6. Eder kwam ook als trainer bij die ploeg. “We deden het meer dan een jaar samen tot Charlotte stopte.”

Eder en Charlotte overwogen om eventueel de taak van Andy en Jill over te nemen in de kantine. Charlotte was er al één van de vrijwilligers die er soms meehielpen. “We sprongen al verschillende keren in en voelden dat we het graag deden.” Voor Eder was dit nieuw. “We kunnen voor de kantine ook rekenen op een groep vrijwilligers om bij te springen en de meesten doen dat verder.” Eder zal blijven trainingen geven. “Trainers liggen immers ook niet voor het grijpen, hoewel we in Bellegem nog niet kunnen klagen.”

Ook Eder en Charlotte zullen de kantine-uitbating naast hun werk doen. Eder werkt bij Liften Orona in Waregem en Charlotte doet de opvang op school in Bellegem. Ze is er allround medewerker.

De kantine is tijdens het seizoen open op woensdag en op vrijdagavond tijdens de trainingen. Op zaterdag en zondag is ze open als er matchen zijn. “Eventueel doen we nog eenmaal per maand een extra avond open, maar dat valt nog te bespreken. We moeten nog wat zien hoe het loopt. We houden ook rekening met onze dochter Noor (9). Zij danst en zit in de Chiro in Bellegem.”

Charlotte en Eder moeten geen hobby’s stilleggen. Eder vist en fietst, maar dat begint nu meer, en nu zijn er geen trainingen. “Er is enkel nog een pasdag en de voorstelling van de eerste ploeg. Dan start het seizoen in de kantine stilletjes aan in het midden van juli. Op het einde van die maand beginnen de vriendschappelijke wedstrijden.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.