Search

“Wij brengen toptalenten naar Kortrijk!”

voorzitter Christian Vereecke en ondervoorzitter Rita Hocke-Boedts (copyright foto Els Deleu)

VZW Euterpe bestaat 25 jaar en viert dus een zilveren jubileum.

Op vrijdag 30 september gebeurt dat met het unieke Ensemble Carousel in de Kortrijkse Concertstudio. “Het is nog té weinig geweten wat voor een talenten wij naar Kortrijk brengen! Mensen die naar onze concerten komen zijn heel dankbaar dat we bestaan.”

VZW Euterpe werd opgericht in 1997. “We zijn een organisatie voor jonge uitvoerende musici en talenten van bij ons”, begint voorzitter Christian Vereecke. “Ze moeten wel al iets bewezen hebben. Sommige muzikanten smeken om terug te mogen komen. Er zijn er ook die we nog eens zouden willen terugvragen, maar die voor ons jammer genoeg onbetaalbaar zijn geworden.”

Hoe het begon

“Ik maakte deel uit van de sectie muziek onder de VZW Gulden Sporen die dan gestopt is”, vertelt voorzitter Christian Vereecke. “We hadden bij die VZW al werk van de Gullegemse componist Raphaël D’Haene die volgend jaar 80 jaar wordt gespeeld. Christian was nog leerling van Raphaël geweest in het conservatorium in Brussel. Daar werd Raphaël op het einde van zijn carrière nog directeur.

Raphaël en Christian kregen daarvoor beiden ook nog pianoles van Marguerite Boedts, de mama van Rita Hocke-Boedts die nu ondervoorzitter is van VZW Euterpe.

Rita pikt in dat het werk van Raphaël veel te weinig gespeeld werd. “We hebben dan een universiteitsconcert georganiseerd: het was een creatie van een vioolconcerto dat Raphaël geschreven had.”

“Daar is de zin begonnen om concerten te organiseren en een vereniging op te richten. Er is in Kortrijk trouwens altijd al weinig aandacht geweest voor klassieke muziek.”

Het eerste concert van Euterpe vond in oktober 1997 plaats in de kerk van de Zusters Augustinessen in de Budastraat in Kortrijk.

Euterpe organiseerde ondertussen al zo’n 110 concerten met zo’n 300 jonge muzikanten in Kortrijk. “We proberen altijd moderne en hedendaagse stukken te brengen en garanderen topkwaliteit. Ook de babbeltjes achteraf met de muzikanten zijn goud waard.”

Voor de recepties na de concerten kan VZW Euterpe beroep doen op de medewerking van Scouts Willem van Saeftinghe en jongeren van de Kortrijkse scholen.

Euterpe werd opgericht

“We kregen de steun voor het organiseren van concerten van wijlen Omer Vander Ghinste (de vader van Omer-Jean), de familie Verhaeghe de Naeyer – Bekaert uit Zwevegem en van de moeder van Rita, die pianolerares was in het conservatorium van Kortrijk.

De vereniging ‘Euterpe’ werd opgericht met Christian, Rita, Vic Nachtergaele, Alex Paklons, Herman Thibaut, Robert Timperman en wijlen Omer Vander Ghinste.

Christian is tot nu toe de enige voorzitter geweest van VZW Euterpe. Hij heeft het muzikale in zich. Hij is begonnen als leraar notenleer in Kortrijk en na zijn studies bij Raphael is hij docent Muziekschriftuur en Compositie geworden aan het Lemmensinstituut in Leuven. Nu is dat Luca School of Arts. Sinds zijn 65ste is hij met pensioen.

In 2001 werd dan de VZW Euterpe opgericht om naast de subsidies van de stad ook te kunnen genieten van subsidies van de Vlaamse Overheid en de Provincie. Ondertussen zijn die subsidies ook al weggevallen.

Euterpe begon met het organiseren van vier concerten per jaar en breidde dit uit naar vijf. “We hebben heel veel aanvragen van jonge musici om bij ons te mogen concerteren. Jonge uitvoerders en Vlaamse componisten hebben een podium nodig.”

De concerten vonden telkens op verschillende locaties plaats. “Zo kwamen we in verschillende kerken en kastelen. We wilden het intiem en alternatief houden en leerden ook het patrimonium van de streek kennen.”

Nu vinden de concerten vrijwel altijd plaats in de Kortrijkse Concertstudio. Af en toe trekken we eens naar piano’s Maene in Ruislede, waar er een concertzaaltje is en de gasten de ateliers kunnen bezoeken.

Concerten

De concerten die door VZW Euterpe georganiseerd worden zijn beperkt tot kamermuziek met één tot vijf muzikanten.

“Normaal programmeren we op donderdag, vrijdag en zaterdag, maar door de werken in de Concertstudio kunnen we er nu enkel op vrijdag en zaterdag terecht.”

Voor het jubileumconcert van vrijdag 30 september om 20 uur komen 7 topmuzikanten naar Kortrijk afgezakt.

“Eén van onze momenteel meest bekende Vlaamse componisten, Wim Henderickx, komt van Antwerpen naar Kortrijk afgezakt voor de gelegenheid. Hij zal een woordje doen. Er wordt ook één van zijn werken gespeeld.”

“De muzikanten die zullen samen concerteren onder Emsemble Carousel zijn  

Annelien Van Wauwe, één van de beste klarinettisten in België, Jill Jeschek, Agnès Clément, Alexandra Soumm, Nicolas Dupont, Mihai Cocea en Louis Rodde.” Op strijkinstrumenten, blazers en harp brengen ze naast werk van Wim Henderickx ook muziek van onder meer Debussy en Ravel.

In november programmeert VZW Euterpe een Italiaanse celliste en een Italiaanse pianist.

In februari staat onder meer Sylvia Huang op het programma. Zij zat in de finale van de Elisabethwedstrijd voor viool.

In maart staan drie Vlamingen op het podium. Onder hen violiste Luna de Mol die in Londen studeert.

In mei brengt VZW Euterpe een concert met Balder Dendievel uit Brugge, Paul Heyrman uit Gent en drie muzikanten die uit het buitenland komen.

Het bestuur

Het bestuur bestaat uit Christian en Rita die respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter zijn. Zij wonen allebei in Kortrijk.

Verder zijn er Bart Flamée die in Harelbeke woont. Hij is ook de voorzitter van het koor Ars Vocalis, Bernadette Beauduin – de Bethune uit Brussel, Sarah Vandemoortele, een jonge violiste die uit Hulste afkomstig is. Zij is doctor in de musicologie en werkt in Leuven. Kristof Boucquet uit Marke is ook bestuurslid. Ook hij is doctor in de musicologie. “Hij schrijft schitterende teksten voor onze brochure.” Kristof heeft een masterdiploma Gitaar en is gitaarleraar in onder meer het conservatorium in Kortrijk.

Dan is ook Jo Libeer uit Wevelgem één van de bestuursleden. Hij is de vroegere baas van Voka en was voorzitter van het Festival van Vlaanderen in Kortrijk. Hij is de vader van pianist Julien Libeer. “Jo is een raadgever qua muziek.”

“Adrien Billiet is onze jongste aanwinst. Hij woont in Antwerpen en is aan het doctoreren in de Economie. Hij speelt al jaren piano in het conservatorium van Kortrijk.”

Prijzen

Kaarten kosten 22 euro in voorverkoop en 25 euro aan de deur.

Jongeren onder de 26 jaar betalen 6 euro.

Er zjn ook arrangementen voor wie les volgt aan het conservatorium met duo-tickets voor 20 euro.

Wie een abonnement koopt kan genieten van 5 concerten voor de prijs van 4.

Reserveren kan via euterpe.vzw@telenet.be of op 056 21 79 66.

www.euterpevzw.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.