Search

Wie wordt vanavond het nieuwe Kelegat van Kortrijk?

kandidaten voor 't Kelegat van Kortrijk (Tine ontbreekt op de foto) - copyright foto Els Deleu

Net zoals vorig jaar pakt de Mainstream Music Band  (MMB)weer uit met de verkiezeing van ’t Kelegat van Kortrijk. Op vanavond 10 juni vindt de zangwedstrijd plaats in het OC De Troubadour in Bissegem.

“We beperkten ons tot 10 kandidaten”, luidt het bij MMB. “In een paar weken tijd waren die plaatsen ingenomen. Er waren al meer deelnemers die wilden inschrijven en die werden overgezet naar volgend jaar.”

Hoewel het wedstrijdreglement het niet tegenhoudt, is er dit jaar geen enkele deelnemer die vorig jaar ook al zijn/haar kans waagde.

De 10 deelnemers – één man en negen vrouwen – kregen de keuze uit 160 nummers. “De nummers die gekozen werden zijn zeer uiteenlopend. Er zal dus een grote variatie zijn.” De bigband MMB begeleidt met 18 à 20 muzikanten de kandidaten tijdens hun nummer. Er gingen vier repetities van de zanger/zangeressen met de bigband aan vooraf.

De inkomprijs bedraagt 5 euro per persoon. Daarvan gaat 1 euro naar een goed doel. “We willen het laagdrempelig houden zodat de kandidaten veel supporters en mensen van hun goed doel kunnen meebrengen.
De deelnemers kozen allen een goed doel, en het goed doel dat gesteund zal worden is dat wat de winnaar gekozen heeft.

De helft van de stemmen komt van een professionele jury, een kwart van de stemmen komt van het publiek en het ander vierde komt van de bigband zelf.

De zangwedstrijd begint vanavond 10 juni om 20 uur. Het publiek zit aan tafeltjes in de zaal. De bar is de hele avond open en het is ook mogelijk om iets om te eten.

De kandidaten

De kandidaten zijn Tine Declerck, Griet Van De Maele, Greetje Vanfleteren, Kimberly Penez, Sabine Plets, Sarah Houpelyne, Inge Tytgat, Jelena Pavlovic, Brecht Vanderbeken en Febe Demuytere.     

Tine met Sofie en Jasmien

Tine Declerck (40) uit Bissegem, Sofie De Pourcq (33) uit Kruishoutem en Jasmien Bocket (28) uit Heule zijn drie vriendinnen die elkaar leerden kennen in het popkoor Voices uit Kortrijk. Ze zingen er alle drie een altstem. Ook naast het popkoor kunnen ze het goed met elkaar vinden. In een zotte bui schreven ze zich in voor de wedstrijd ’t Kelegat van Kortrijk. “We kijken vooral uit naar de unieke kans die we krijgen om eens met een live band op te treden.”

De drie vrouwen zullen een driestemmig nummer met pit brengen. “Zingen is immers plezier beleven en dat willen we graag uitstralen op het podium. Het is de eerste keer dat we aan een wedstrijd deelnemen en we zijn dus héél benieuwd wat het publiek er zal van vinden. Het is spannend maar we hebben er zin in.”

Tine, die ook lid is van de Concertharmnonie Crescendo in Bissegem is leerkracht in de lagere school De Gulleboom in Gullegem, Sofie is advocate en Jasmien werkt in de marketing- en communicatiesector.

Griet

Griet Van De Maele (42) woont samen met haar partner in Waregem. Ze werkt als system engineer. Haar hobby’s zijn sport en muziek. Als kind leerde ze piano spelen. Sinds haar 14de is ze toetseniste in verschillende bands. “Er werd me ook gevraagd om backings te doen en eens een nummertje te zingen”, zegt Griet, die zo de smaak te pakken kreeg en zich nu meer toelegt op het zingen dan op het piano spelen. Met de bands waar ze in speelde nam ze al eerder deel aan wedstrijden. ’t Kelegat van Kortrijk is haar eerste officiële zangwedstrijd.

Greetje

Greetje Vanfleteren (53) woont in Izegem. Ze heeft een latrelatie met Danny en heeft met Anke en Jarne twee kinderen. Ze is coördinator Veiligheid en Milieu bij het opleidingscentrum Amelior. In haar vrije tijd spreekt ze graag af met vrienden en zingt ze in het pop- en jazzensemble STAP Roeselare. Ze zong ook nog in operettes als figurant, zong 5 jaar als leadzangeres in een band (Franse folk) en is momenteel ook lid van het vocaal ensemble Voix-si-Voix-là, een groep van 14 dames die een tiental optredens per jaar doen.

Greetjes ouders zongen. Als kind zong Greetje al met hen in een koor. Nog altijd gaat er voor Greetje geen dag voorbij zonder zingen. “De microbe heeft me goed te pakken”, lacht ze. ’t Kelegat van Kortrijk is haar eerste wedstrijd.

Kimberly

Kimberly Penez (24) woont in Hulste. Ze volgt een Educatieve Master Psychologie aan de Universiteit van Gent.

“Ik zing al sinds ik het me kan herinneren”, vertelt Kimberly. Ze kreeg op haar 4° de DVD van de musical ‘De Kleine Zeemeermin’ van Studio 100. “Ik was helemaal verslaafd aan die DVD en kende al de liedjes uit mijn hoofd. Op elk feestje zong ik het liedje van ‘De Kleine Zeemeermin’.”

Toen ze 10 jaar was begon Kimberly notenleer en pianoles te volgen. “Op mijn 15° leerde ik mezelf gitaar spelen om mezelf te kunnen begeleiden tijdens het zingen.” Twee jaar geleden begon Kimberly haar eigen muziek te maken. Met haar nummers ‘Insane’ en ‘Let You Love Me’ was ze telkens 6 weken te horen op Radio 2’s Bene Bene. Haar muziek is op alle muziekplatformen te horen. Kimberly was al te zien op het SMAAK festival in Geraardsbergen en heeft nog tal van optredens in haar agenda staan. Ze verzorgt ook de muziek op trouwceremonieën.

Kimberly won in maart al ‘Barst jij van ijzersterk talent?’, een initiatief van de Westhoek.

Sabine

Sabine Plets (58) groeide op in Moorsele en woont nu met haar man in Heule. Ze heeft een dochter en een kleindochter. Ze werkt momenteel als natuurcoach. Zo’n 12 jaar geleden begon Sabine te zingen bij Altra Voce, een oratoriumkoor in Kortrijk. “Ik volgde dan ook notenleer en zangles aan het Conservatorium in Kortrijk. Ik volgde de klassieke richting.”

Sabine zong ook verschillende jaren bij Art Vocale in Gent. “We namen deel aan de Gentse Feesten met opvoeringen in het operagebouw.”

“Tot voor kort had ik een coverband maar jammer genoeg zijn we niet aan optreden geraakt.” Nu is Sabine op zoek naar uitdagingen om te kunnen zingen. “Het is een gezonde uitlaatklep voor mij”, zegt ze. ’t Kelegat van Kortrijk is haar eerste wedstrijd.

Sarah

Sarah Houpelyne uit Wevelgem is getrouwd met Gertjan Seynaeve. Ze is met allerlei zaken rond cultuur bezig. Samen met Gertjan runt ze het Cultuurcafé De Barriere in Wevelgem.

Inge

Inge Tytgat (59) heeft wel faalangst voor wedstrijden, maar een liedje van Shirley Bassey zingen met een Big Band is een kinderdroom die uitkomt. “Ik voel me als Alice in Wonderland!”

Jelena

Jelena Pavlovic (27) is gehuwd en woont in Menen. Ze is kinesitherapeute. Haar hobby’s zijn verhaaltje en liedjes schrijven, zingen en sporten. Toen ze 15 jaar was startte ze met haar broer een band. Nu zal ze voor het eerst aan een wedstrijd deelnemen.

Brecht

Brecht Vanderbeken speelt muziek in verschillende bands en neemt nu ook deel aan ’t Kelegat van Kortrijk.

Febe

Febe Demuytere (26) woont samen in Wakken. Ze is leerkracht in het eerste leerjaar in Merendree. Ze houdt van sporten zoals badminton, padel en fitness en ook zingen is haar hobby. “Ik zing eerst en vooral thuis. Mijn papa en mijn zus spelen piano en ik zong met veel plezier mee. In het vierde middelbaar begon ik dan klassieke zangles te volgen in de kunstacademie in Waregem. Na drie jaar had ik door dat dit niet helemaal mijn stijl was, dus ben ik veranderd naar jazz- en pop-zangles. Hier kon ik meer mijn energie en emoties in kwijt. Sindsdien deed ik enkele projectjes met de academie en zong ik in een pop-rock-coverband. Momenteel zing ik in een gypsy-jazzband en in een pop-band, nl. in ‘Zoli’ en ‘Flame’. Febe nam ook al deel aan ‘Talent der Lage Landen’.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.