Search

Werken op Kuurns Marktplein bijna op zijn einde – de gemeente kijkt uit naar de zomer

Nu de werken op het Marktplein in Kuurne bijna op het einde zijn, kijkt het bestuur al uit naar de zomer met weer heel wat activiteiten.

“Het laatste beton werd gegoten op het Marktplein”, aldus schepen van Openbare Werken Annelies Vandenbussche. “Het gemotoriseerd verkeer zal vanaf 12 juli weer door kunnen rijden. Het groen kan in volle zomer nog niet ingeplant worden, maar komt er aan.”

Ondertussen is ook de fase 2 van de centrumvernieuwing in de Doornenstraat, een deel van de Harelbeeksestraat en de Koning Albertstraat aan de gang. De oude gemengde rioleringsbuizen worden er vervangen door een gescheiden rioleringsstelsel en Fluvius startte er met de koppeling van het warmtenet.

Evenementen

De burgemeester die ook verantwoordelijk is voor de evenementen licht het evenementenprogramma toe. “Dit weekend staan al het Sint-Pietersfestival op Sint-Pieter en het festival Obscuur op de site van de roterij Sabbe op het programma.”

“Na dat festival zal deze zomer de pop-up zomerbar Roots uitgebaat worden aan deze vlasroterij”, vult schepen van Economie Bram Deloof aan.

Op de Vlaskouter is er op zaterdag 8 juli het groots Kuurns muziekfestival PLatse Doen en het laatste weekend van augustus is er Road Rock op dezelfde plaats.

De kiosk komt opnieuw op het Marktplein van Kuurne met gratis muziek.
Daar zorgt de plaatselijke horeca vier vrijdagen voor de invulling: Op 21 juli staat Low Budget op het programma, op 28 juli Once Again, op 4 augustus Zanger Didier en op 18 augustus 2 the Limits. Deze optredens starten telkens om 20 uur.

De organisatoren van de Rommelmarkt die plaats vindt op zondag 13 augustus organiseren het optreden van Final Straits op die dag om 18 uur.

Verder plant de gemeente Kuurne ook nog een aantal optredens in de kiosk, zoals The Ed Sullivan Quartet op vrijdag 14 juli, Request op zondag 16 juli, Les Poulains Flandriens op zondag 23 juli, Leizy op zondag 30 juli, Swing’n Gents op zondag 6 augustus, Mowgly op vrijdag 11 augustus en The Wizards op zondag 20 augustus. De optredens op vrijdag starten om 20 uur en die op zondag om 18 uur. Uitzonderlijk start het laatste optreden van zondag 20 augustus pas om 19 uur.

Het groot verlof wordt uitgewuifd – of eerder uitgezongen – op 14 augustus onder de klokkentoren van Sint-Pieter. De Orde van de Ezel staat hier in voor de organisatie van Kuurne Balkt.

Op zaterdag 2 september pakt wielertoeristenclub De Ververieders uit met de 12 uren van Kuurne.

Het feestelijk hoogtepunt van 900 jaar Kuurne wordt op 16 september gepland met de opening van de pleinen De Tramstatie en het nieuwe Marktplein.

Start in Kuurne

Met ‘Start in Kuurne’ wil Kuurne de ondernemers en de inwoners de weg naar haar handelskern laten vinden. De grote eyecatcher in de vorm van een K staat aan het jaagpad langs de Leie. “Dit moet aantrekken om de route langs de Leie even te verlaten en naar Kuurne te komen”, stelt schepen van Economie Bram Deloof.

Kinderen

Ook aan de kinderen werd gedacht. “Zij kunnen de zoektocht van Vlieg meedoen”, zegt schepen van Jeugd Willem Vanwynsberghe. “De opdrachten voor deze speurtocht vind je aan de ramen of in de tuin van de bibliotheek.”

In juli en augustus is er opnieuw een pop-up speelzone voor het gemeentehuis. Men werkte hiervoor samen met Woutwerk.
Het werd een speelhuisje met speelse ronde ramen in de vorm van het getal 900. Het huisje kan fungeren als bakkershuisje waar lekkere feesttaartjes kunnengemaakt worden voor het feest van 900 jaar Kuurne.

dE ZEteL

Het was al langer het verlangen om strandstoelen aan te schaffen. Nu het concept van De Stoel van VRT stopt, worden de strandstoelen vier keer in Kuurne op een bepaalde locatie geplaatst. “Na een foto op sociale media en de vraag om een bepaald voorwerp mee te nemen, is er een winnaar van dE ZEteL (waar ook het woord ‘ezel’ in voorkomt). Die wedstrijd telt enkel voor echte Ezels, Kuurnenaars dus”, aldus schepen van Toerisme Jan Deprez.

De schepen vertelt dat er ook 9 vintage Kuurnse postkaarten gemaakt werden. “De thuisblijvers kunnen ook iemand verrassen met een warme groet uit Kuurne.” Deze kaarten zijn aan 1 euro te koop bij De 3 Wijzen en in de dienstverleningspunten.

Iedereen mee

“In Kuurne willen we iedereen mee”, stelt schepen van Geluk en Gelijke Kansen Els Verhagen. “Heel wat verenigingen en onze diensten zetten zich in om iedereen te laten meegenieten.”

Er is al een historische wandeling achter de rug. “De Gezinsbond pakt uit met ‘De ezel is zoek’, een fiets- of autotocht om Kuurne te ontdekken. Je kan ook kiezen voor een fotozoektocht van 4 km.”

Evenementen toegelicht:

Indien we bepaalde evenementen toelichten op StreekgenoOt.be voegen we hieronder telkens de link toe. Houd dit artikel dus goed in de gaten:

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.