“We zoeken voortdurend mogelijkheden om met onze kunst naar buiten te komen”

Dieter bij de tekeningen die hij al aanbracht bij Kostba(a)r in Marke (copyright foto Els Deleu)

Dit weekend gaat Dieter Van Der Ougstraete op toer in Marke om er raamdecoraties aan te brengen bij de ondernemers van UNIZO. 8 van zijn 10 leerlingen aan de Street Art Academie in Kortrijk gaan met hem mee.

Dieter, die oorspronkelijk uit Izegem komt en nu in Heestert woont is docent aan de Academie in Kortrijk. Hij geeft er beeldatelier aan de lagere en de middelbare graad en geeft les aan de mensen die de Street Art Academie volgen.

Dieter deed jaren geleden Animatie en Film in Gent. “Ik ben een tijdje uit de kunstenwereld geraakt, maar ik ben wel altijd bezig gebleven met graffiti. Gaandeweg ben ik weer beginnen tekenen en nu maak ik strips en illustraties en geef ik les.”

“Het is nu twee jaar dat de opleiding Street Art bestaat”, begint Dieter.

De leerlingen die de opleiding volgen zijn tussen de 16 en de 60 jaar. Er zijn evenveel mannen als vrouwen. Er wordt wel verwacht dat er al een zekere basis van tekenkunst gekend is. “Als je kan tekenen is de techniek en de ondergrond in principe bijkomstig, maar het is altijd eventjes aanpassen. Je moet de ondergrond leren kennen.”

“We zoeken voortdurend naar mogelijkheden om met onze kunst naar buiten te komen. Regelmatig mochten we al met leerlingen in handelszaken in het Kortrijkse werken.”

Raamtekeningen zie je veel in de kerstperiode. “Het was tof om via UNIZO Marke een opdracht te krijgen om raamtekeningen aan te brengen bij verschillende handelaars en ondernemers om de etalages in een feestelijk kleedje te zetten.”

“Bij sommige ondernemers zullen we iets aanbrengen in het thema Kerst en nieuwjaar, maar er kan ook een link naar de zaak in verwerkt worden.

Voor de leerlingen wordt het weer wat wennen en ze zullen moeten aanvoelen hoe het glas van de ramen aanvoelt. Iedereen is alvast zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan!”

De opleiding

De opleiding ‘Street Art Academie’ vindt telkens plaats op zaterdagmorgen. “We behoren tot de Academie van Kortrijk, maar het is een speciale opleiding want we zitten niet in een lokaaltje, maar altijd op straat. We tekenen op muren en in ruimtes. We mogen niet klagen want er is veel interesse nadat ik vorig jaar een oproep lanceerde om muren en ruimtes in te kleden. Momenteel zijn we zelfs nog bezig met het afwerken van de mails met aanvragen van vorig jaar.”

Meestal bestaan de opdrachten uit graffiti. Laatst mochten we in Avelgem electriciteitskastjes beschilderen. Het hoeft niet met spuitbussen te zijn. Die zijn wel handig voor grote muren, maar de techniek kan variëren.”

Hieronder vind je het artikel over UNIZO Marke en de plannen om raamtekeningen te laten aanbrengen:

error: De inhoud is beschermd!