“We zijn al aan onze 50ste editie toe”

enkele van de organisatoren van de Culturele Werkgroep Marke (copyright foto Els Deleu)

De Culturele Dagen in Marke lopen over drie weekends. Het is al de 50ste keer dat deze door de Culturele Werkgroep georganiseerd worden in Marke.

“De culturele dagen vonden voor de eerste keer plaats in 1972 in de Sporthalle”, vertelt Lieven Dejaeghere van de Culturele Werkgroep. Het jaar erop werd de Culturele Werkgroep officieel erkend en in 1974 werd het OC in Marke in gebruik genomen. Dan verhuisden ook de Culturele Dagen mee naar het OC.

Gratis optreden

Het muzikale duo Bram en Lennert die nog het voorprogramma van Niels Destadsbader speelde, vorig jaar ook te zien was op Depart XXL in Kortrijk en die het Sint-Baafsplein tijdens de Gentse Feesten deed daveren opent de Culturele Dagen op vrijdag 30 september om 20 uur.

Dit optreden kan je gratis meemaken maar om een zicht te hebben op het aantal aanwezigen vraagt men wel om in te schrijven in het OC Marke of via oc.marke@kortrijk.be

Dartstornooi

Voor het eerst pakt men in OC Marke uit met een dartstornooi. “Hiervoor werken we samen met Tommy Vandenbulcke van café ’t Schuttershof in Marke.”

“Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Markenaren te laten deelnemen. Mensen die elders wonen maar een link hebben met Marke zijn natuurlijk ook welkom! Je hoeft geen ‘krak’ zijn in het darten. We verlangen niet het professionele niveau maar willen iedereen laten deelnemen.” Er zullen enkele pijltjes beschikbaar zijn maar er wordt gevraagd om zoveel mogelijk zelf pijltjes mee te brengen.

Er wordt met vier categorieën gewerkt. Je kan inschrijven bij de mannen, de vrouwen, de jongeren van 12 tot 16 jaar of in de categorie Verenigingen.

Deelnemen kost 2 euro per persoon. Daar zit de verzekering én een drankbon ter waarde van 1,80 euro in. “Markse Verenigingen en buurtcomités die in ploegen deelnemen spelen in een groep van 4 personen.”

Het is de bedoeling om vanaf 11 uur in de voormiddag enkele vrije oefensessies en initiatie aan te bieden en vanaf 13 uur het tornooi te beginnen. Er is een prijzentafel met bekers voor de winnaars. Deze worden geschonken door de Stad Kortrijk.

Ter plaatse zijn er belegde broodjes en drankjes te verkrijgen tegen democratische prijzen.

Inschrijven voor het dartstornooi kan in het OC Marke of via oc.marke@kortrijk.be

Opa

‘Opa’ is de naam van de film van Marc Desmet, die opgroeide in de Overzetweg in Marke. Acteurs in de film zijn onder meer Eugène Delabie, Camille Vercruysse, Yinthe Valcke, Laurence Bauffe,…

“Deze film draaide nog in Kinepolis. Wij bieden hem ter gelegenheid van de Culturele Dagen aan in het OC Marke op zondag 2 oktober om 14.30 uur voor de prijs van 5 euro, koffie en taart inbegrepen. Vooraf inschrijven kan in het OC Marke of via oc.marke@kortrijk.be . De betalingen krijgen we omwille van de bestelling van de taart graag tegen 2 oktober.”

Tweede weekend

Het tweede weekend van de drie weekends Culturele Dagen begint op vrijdag 7 oktober vanaf 21 uur in het Jeugdhuis ’t Arsenaal in de Baron J. de Bethunestraat 18 in Marke waar een viertal dj’s zullen zorgen voor leute en plezier voor jong en ouder. De inkom is gratis.

De jaarljkse quiz met hier en daar een vraag met een link naar Marke en omstreken staat op zaterdag 8 oktober om 19 uur geprogrammeerd.

Teams van 4 personen schrijven in aan 20 euro per ploeg. In ruil krijgen ze een avond quizplezier en een drankkaart van 18 euro. Bij het verschijnen van dit artikel waren al 32 van de 40 mogelijke ploegen ingeschreven. Snel zijn is dus de boodschap!

Er is net als vorige jaren een wisslbeker voor de Slimste Markse Jeugdvereniging, voor de Slimste Markse Vereniging en voor de Slimste Markse Straat of Wijk. “Hier moeten alle deelnemers van de ploeg lid zijn van de vereniging of inwoner zijn van de straat of wijk waarvoor ze spelen.

Laatste weekend

Het laatste weekend van 15 en 16 oktober tonen 30 deelnemers hun laatste creaties in het kader van Buren bij Kunstenaars in het OC Marke. De tentoonstelling is op zaterdag en zondag open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.