Search

“We willen vooral samenwerken en mensen samenbrengen”

enkele mensen van het buurtcomité en het woonzorgcentrum aan de startplaats

Op vrijdag 2 februari organiseert het woonzorgcentrum Sint-Camillus, samen met het buurtcomité van de Klooster- en de Goudbergstraat in Wevelgem en met medewerking van enkele lokale verenigingen en scholen een lichtjeswandeling.

“Van uit het woonzorgcentrum willen we meer samenwerken met de buurt”, luidt het bij Lynn Dedrie en Yessie Vanderhispaillie die de buurtwerking in het woonzorgcentrum Sint-Camillus trekken.

“In mei vorig jaar deden we al een buurtbabbel, en dat was een succes.”

Tijdens die buurtbabbel die plaats vond in de Grand Café van het woonzorgcentrum werd er een ideeënbus geplaatst.

Met de voorstellen uit die ideeënbus werd aan de slag gegaan en zo kreeg de organisatie van een lichtjeswandeling vorm. Het betreft een organisatie van de buurt voor de buurtbewoners en voor alle andere geïnteresseerden.

“We willen vooral dat er hier in de buurt ook iets fijns georganiseerd wordt waar iedereen kan aan deelnemen”, luidt het bij de buren uit de Klooster- en de Goudbergstraat. De deelname aan de wandeling zelf is gratis, maar wie onderweg iets wil kopen om te eten of te drinken brengt best wat cash geld mee. Wie liever niet wandelt, kan ook in de Grand Café van het woonzorgcentrum hotdogs of pannenkoeken komen eten of iets komen drinken.”

De buurtbewoners van de Klooster- en de Goudbergstraat krijgen een gratis drankje van uit het buurtcomité.

Lichtjeswandeling

Op vrijdag 2 februari kan je van 17.30 uur tot 21.30 uur aan het woonzorgcentrum Sint-Camillus in Wevelgem starten met de lichtjeswandeling. “We kozen samen met de buurt voor een korte wandeling van 2 km.” De wandeling is voor iedereen toegankelijk en is ook te doen met buggy’s en rolstoelen. Inschrijven vooraf is niet nodig.

Bij de start zal er een lichtgevend accessoire uitgedeeld worden.

Langs het parcours kan je genieten van verschillende lichtinstallaties. “We vroegen ook aan de buurtbewoners om hun huis met verlichting te versieren. Wie zijn huis het mooist versiert, wint een Wevelgemse Cadeaubon.”

Ook enkele lokale verenigingen en jeugdbewegingen werken mee.

Naast de buurtbewoners en het woonzorgcentrum Sint-Camillus is er medewerking van SPWe basis- en secundaire scholen, GO! De Droomhut, De Kleurdoze, Samana, de Gezinsbond en ook de Jeugddienst zal haar gebouw verlichten.

Er zullen onderweg poffertjes, soep, koffie en porto verkocht worden door de verenigingen en organisaties, die hiermee ook wat opbrengsten mee kunnen genereren.

Op de wandeling is er ook kinderanimatie in de vorm van een zoekopdracht voorzien, zodat het ook leuk is voor de kinderen.

Annemieke, een partner van een bewoner van het woonzorgcentrum stak een korte act van 10 minuten in elkaar die onderweg zal kunnen bekeken worden. Er zal ook iemand mondharmonica spelen.

Elkaar leren kennen en ook samenwerken

Er zijn al verschillende samenwerkingen binnen de buurt. “De leerlingen van het eerste en tweede middelbaar van het Sint-Pauluscollege komen hier elke donderdag al een uurtje bij onze bewoners. Dat is voor onze bewoners een meerwaarde.” Die leerlingen zullen vrijdag de opzet van het parcours voor hun rekening nemen.

Er wordt ook al een repair café georganiseerd met de buren.

“Ook als er iets te doen is in het Park van Wevelgem, dat hier ook dichtbij ligt, proberen we met enkele bewoners aan te sluiten. We trokken ook met bewoners naar de kerstmarkten van het woonzorgcentrum Elckerlyc en van SPWe en zijn al op koffienamiddag geweest bij VillaVip in de Parkstraat, waar we ook al hun duofiets mochten lenen. Twee bewoners van VillaVip doen hier vrijwilligerswerk. Er zijn dus verschillende wisselwerkingen.”

Ook de buurtbewoners vinden de link met het woonzorgcentrum goed.

Eerder keken de buren van de Goudbergstraat al samen naar het Europees voetbal, was er al een nieuwjaarsdrink en werden er tijdens de coronaperiode banden gesmeed aan de voordeur. “We trokken nu de buurtwerking open en werken samen met de Kloosterstraat. We hebben natuurlijk een voordeel dat het woonzorgcentrum een mooie gezellige cafetaria heeft. Het is een centraal punt, en misschien zorgen activiteiten zoals de Lichtjeswandeling er voor dat mensen de Grand Café van het woonzorgcentrum leren kennen en er ook op andere momenten eens durven binnenstappen. Zo’n ontmoetingsplaats moet een belangrijke rol spelen in de buurt.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.