CM gezonde buurt werkt samen met Beweging.Net gemeentelijk Kortrijk om de luchtkwaliteit in Groot-Kortrijk te meten.
“In Brussel bestaat er al een dergelijke samenwerking tussen CM en Beweging.Net. Deze werd 4 jaar geleden al uitgewerkt.”
Francis Devlamynck, stafmedewerker innovatie bij Beweging.Net, Anthony Vandebuerie, voorzitter Beweging.Net Gemeentelijk Kortrijk en Katrien Voet, netwerkcoördinator voor CM in de zone Kortrijk-Harelbeke-Kuurne werken in Groot-Kortrijk samen een project uit rond fijn stof.
Bij Beweging.Net was men op zoek naar een project om mee uit te breken in Kortrijk en het liefst samen met Gezonde Buurt van CM. Katrien Voet werkt samen met vrijwilligers uit de werkgroep Milieu, oorspronkelijk meer gericht rond zwerfvuil en met wijkcomités. “We proberen elkaar te ondersteunen en te versterken met dergelijke projecten”, luidt het.
Info-avond over fijn stof
Op 22 mei is er een infoavond waar er door een milieudeskundige van Logo Leieland uitleg gegeven wordt over fijn stof met cijfers. Er wordt ook stilgestaan bij de gevolgen van fijn stof in de lucht. Het doel van het project van de fijn stof-meting en het verloop van het project worden uit de doeken gedaan.
Fijn stof kan komen door auto’s, industrie, landbouw en door natuurlijke oorzaken zoals bv. zandstormen. “Ook verbranding van hout veroorzaakt fijn stof. Zo geeft een vuurkorf die 2 uur hout verbrandt evenveel stof als een rit van Brussel naar Moskou en terug.”
“Wij stellen 25 meettoestellen gratis ter beschikking en op die avond zoeken we kandidaten die bereid zijn een meter te hangen. Deze wordt aangesloten op het internet en meet voortdurend. Er wordt van de kandidaten die een toestel willen hangen verlangd dat de meter in het stopcontact komt en verbonden wordt met de eigen wifi. We zouden graag de 25 toestellen goed verspreid over heel Groot-Kortrijk hangen, zodat het fijn stof op verschillende punten en in verschillende situaties kan gemeten worden en dit minstens een jaar lang en nog liever twee jaar, zodat we de situatie in de verschillende seizoenen kennen. Na 6 maanden kunnen we eventueel al voor de eerste keer evalueren.”
Dit burgerinitiatief staat open voor alle inwoners van Groot-Kortrijk maar iedereen – ook van buiten Kortrijk – die interesse heeft in het thema mag op 22 mei langskomen. “Misschien kunnen we een aanzet geven om ook in andere gemeenten metingen te doen.”
Momenteel zouden er al 6 meters voor fijn stof-metingen over Groot-Kortrijk verspreid hangen. “Het is fijn om als burger betrokken te worden en te weten hoe het nu is om naast een park, of in een drukke wijk te wonen.”
Via de website www.luchtpijp.be kan je de resultaten volgen.
Meten is weten
“In het eerste opzicht willen we vooral sensibiliseren, en niet vingerwijzen. We willen weten wat de situatie is. We willen nu gewoon de mensen bewust maken en eventueel later op basis van de resultaten acties op touw zetten om de hoeveelheid fijn stof te verminderen. Wat hierna komt hangt ook af van de resultaten. Ook docenten van VIVES hebben interesse in die resultaten en mensen van STEM-richtingen zijn er in geïnteresseerd. In Brussel is men bezig met een nieuw educatief pakket hierrond voor het lager onderwijs. Misschien kunnen we er iets mee doen in Kortrijk ook.”
Op 14 juni is er een samenkomst voor de 25 gezinnen die de meter dan zullen hangen. Hier zal voldoende toelichting gegeven worden.
Voor de info-avond van maandag 22 mei om 19.30 uur in CM Panorama in het Beneluxpark 22 in Kortrijk kan je inschrijven via fijnstof.kortrijk@cm.be met vermelding van naam en adres.
Om organisatorische redenen – er wordt afgesloten met een drankje en een hapje – zou het fijn zijn om tegen 17 mei in te schrijven.
Meer info op www.luchtpijp.be