“We willen jongeren motiveren voor techniek en wetenschap”

Pedro Calleeuw (Copyright foto Els Deleu)

Onlangs vond in Hogeschool VIVES in Kortrijk Robocontest plaats. Een dertigtal leerlingen uit secundaire scholen uit Kortrijk, Roeselare, Aalst en Oostende kwamen er een parcours afleggen met een robot. Vanuit VIVES worden nog verschillende projecten georganiseerd om jongeren warm te maken voor techniek en wetenschap.

Rik Hostyn is wetenschapscommunicator bij VIVES. “Robocontest is één van de vele evenementen die we organiseren om jongeren te motiveren voor techniek en wetenschap”, zegt hij. Bedrijven smeken momenteel naar goede techniekers. Ze zijn broodnodig!”

Dit jaar was er een mini-editie van Robocontest. “Het is de bedoeling om volgend jaar weer een grote editie te organiseren.” Teams van 2 leerlingen legden met een robot die ze zelf bouwden en programmeerden in 2 minuten een parcours af over een witte lijn met bochten, kruisingen en onderbrekingen. “Dat zijn moeilijke disciplines en verkleinde versies van robots die een lijn moeten rijden in een magazijn”, aldus Pedro Calleeuw, opleidingshoofd Elektronica-ICT bij VIVES. De deelnemers kwamen van scholen met STEM-opleidingen en TSO-scholen. Ze mochten elk vier keer deelnemen. Er waren telkens twee robots tegelijk op de twee parcours en daaruit kwam telkens een winnaar. “Iedereen kreeg een prijs, want deelnemen stond voor ons gelijk met ‘winnen’.”

Projecten

VIVES organiseert ook vorming voor het programmeren in de Legostudio. “Er zijn deelnemers die eerst die vorming volgen, en er zijn er ook die programmeren tijdens projectwerk op school. Veel scholen beschikken nu over allerlei types robots en binnen STEM-opleidingen is het ideaal om ons project in die lessen te geven. Een belangrijke vooruitgang is ook dat meer en meer meisjes deelnemen,” stelt Rik.

Op vrijdag 3 juni vindt er in VIVES Kortrijk een congres plaats over de techniekacademie en bedrijven. “We organiseren al in 108 gemeenten een techniekacademie.”

Op zaterdag 4 juni plant VIVES van 9.30 tot 12 uur nog een groot project: dan mogen alle mensen van Kortrijk met 100 robots komen leren programmeren tijdens Mega Lego Spike Dojo.

VIVES biedt zowel de robots als begeleiders aan. Deze activiteit is gratis maar inschrijven moet via https://www.kortrijk.be/agenda/e/mega-lego-spike-dojo/56d0b287-cf3f-4b13-a7e1-f7148a64fdad

Deelnemen kan vanaf 9 jaar. Deze activiteit staat open voor kinderen en volwassenen. Bij inschrijving maak je de keuze als beginner, ervaren of expert.

Daarnaast pakt VIVES in Kortrijk, Harelbeke, Zwevegem, Waregem en Ieper uit met STEM-kampen tijdens de vakanties. Daar werken de kinderen en jongeren een hele week rond techniek, robots en STEM. Inschrijven hiervoor kan via https://www.techniekacademie.be/STEMkampen

www.coderdojobelgium.be

error: Content is protected !!