Search

“We willen het Zuid-West-Vlaams houden”

voorzitters Cleve en Colin met Hans en Jeroen (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 20 mei vindt er van 17 tot 23 uur een bierfestival plaats op het Marktplein in Harelbeke. Het betreft een organisatie van het Stedelijk Feestcomité van Harelbeke.

Voor de derde keer pakt het Feestcomité van Harelbeke uit met een bierfestival. “De eerste editie was in 2019 in de Stationsstraat, want toen was het Marktplein nog niet klaar”, vertelt Cleve Mahieu uit Bavikhove. Cleve vormt samen met Colin Casier uit Bavikhove het voorzittersduo van het Harelbeeks Feestcomité. Voor de organisatie van het Bierfestival doet het feestcomité beroep op bierliefhebbers Hans Claus uit Harelbeke en Jeroen Depuydt uit Kortrijk. Jeroen en Hans, die nog samen brouwden, vormen samen met nog enkele mensen de werkgroep die deze organisatie uitwerkt.

Geschiedenis

“De Ommegang met kermis met het Hemelvaartweekend was nogal zielig geworden. Sinds we dat met het Feestcomité in handen namen, probeerden we nieuwe insteken. Zo was er al een rommelmarkt, een foodtruckfestival en foodtrucks gecombineerd met kunstenaars. Ook  Brouwerij Leroy kwam en dat sloeg goed aan. Zo groeide het idee om een bierfestival te organiseren.”

Het bierfestival werd in 2019 voor het eerst georganiseerd, maar daarna was er onmiddellijk 2 jaar onderbreking wegens de coronamaatregelen. “Vorig jaar trokken we met ons Bierfestival naar de nieuwe Markt, waar ook een foodtruckfestival was. Het was een schot in de roos.”

“Ons concept is uniek want we werken louter en alleen met Zuid-West-Vlaamse brouwers. We streven niet naar een megagroot festival en willen het kleinschalig, gezellig en vooral Zuid-West-Vlaams houden. Het is laagdrempelig en het trekt zowel Harelbekenaren als bierkenners aan. We houden het goedkoop voor de brouwers en ook voor de bezoekers. Ons uitgangspunt is niet ‘winst maken’ maar aan zoveel mogelijk mensen een leuke avond aanbieden.”

Er staan 11 brouwerijen en 5 foodtrucks, er zijn optredens van verschillende muzikanten zoals Marino Punt en de Harelbeekse streetband De Kliek. “We kozen dit jaar voor muzikanten tussen het volk, dat brengt nog meer ambiance.”

Op het Marktplein staat er van donderdag (Hemelvaart) tot en met zondag ook een kermis.

De toegang is gratis. Wie iets wil drinken betaalt 5 euro aan de centrale kassa. Daarvoor krijg je een proefglaasje van 15 cl en 2 degustaties van 1,5 euro. Er kunnen jetons bijgekocht worden en voor het merendeel van de bieren heb je slechts 1 jeton nodig. “Door het gebruik van proefglaasjes kan je meerdere bieren proeven.”

“Wat ook een groot voordeel is, is dat we dicht bij het openbaar vervoer liggen. Het Marktplein ligt op wandelafstand van het station.”

Brouwerijen

Brouwerij De Brabandere zorgt voor pils en frisdranken, wijn en hun speciaalbieren. De bar wordt uitgebaat door een vereniging die de winst mag houden.

De andere brouwerijen zijn OX Brewery (Wevelgem), Lechasseur (Gullegem), Toye (Marke), D’Oude Maalderij (Emelgem), De Meester (Lendelede), BramBrass (Heestert), Punaise Bieren (Izegem), Ruimtegist (Kortrijk), Alvinne (Moen) en Geuzestekerij PubliTasting (Vichte).

Verschillende brouwerijen komen ook met een nieuw biertje. Zo is er onder meer BramBrass met een nieuw bier dat onlangs prijzen haalde in Korea en brouwerij Lechasseur schenkt Molly’s White in primeur in Harelbeke.

Het Stedelijk Feestcomité Harelbeke

Het Stedelijk Feestcomité Harelbeke organiseert naast het Bierfestival nog verschillende andere evenementen.

“Het eerste evenement van het jaar is ‘Tegoare Nieuwjoare’, de nieuwjaarshappening.”

“Met Harelbeke Zomert pakken we in juli en augustus uit met drie gratis optredens, twee op het Stationsplein en één op de Markt.”

De grootste activiteit is het Harelbeekse Feestweekend tijdens het derde weekend van september. Dan is er kermis, braderie en zijn er verschillende optredens. “We verwelkomen dan tussen de 25.000 en de 30.000 mensen gedurende dat weekend.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.