Search

“We willen een warme thuis bieden”

copyright foto Els Deleu

Pleegzorgcafé Kortrijk bestaat vijf jaar. Onlangs werd dit met een glaasje en een broodje gevierd in De Warande in Heule.

Heel wat pleeggezinnen uit de regio Kortrijk komen op regelmatige basis samen in een familiale sfeer en op een laagdrempelige manier. Ze leren op die manier an elkaars ervaringen en organiseren samen met hun pleegkinderen leuke maar ook inhoudelijke activiteiten. “Eén van de punten die kan op tafel liggen is bijvoorbeeld wat te doen met de vaccinatie van de pleegkinderen”, vertelt Nathalie Pinoy van Pleegzorgcafé Kortrijk. “We kunnen hierover samen met andere pleegouders in gesprek gaan: hoe wordt dat besproken met de ouders, wat als de ouders of pleegouders voor of tegen zijn? Hoe gaan we er mee om.” Zo zijn er verschillende punten die aan bod kunnen komen zoals ouderverlof voor pleegouders en bezoekruimtes. “Het is fijn om met andere pleegouders meningen, zorgen en vragen omtrent pleegzorg te delen.”

Sinds 2019 is Kortrijk Pleegzorgstad. Dit officieel label werd toegekend door Pleegzorg West-Vlaanderen. Kortrijk wil met dit label het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg vergroten zodat kinderen die (tijdelijk) niet meer thuis terecht kunnen de kans krijgen om in een gepaste thuisomgeving te wonen. Dat geldt ook voor pleeggasten. Dat zijn volwassenen met een handicap of een psychische noodvraag.

Pleeggezinnen bieden de warme thuis waar de pleegkinderen en/of pleeggasten vooral zichzelf kunnen zijn en de kans krijgen om te groeien richting toekomst.

Net zoals de pleegkinderen en -gasten kunnen ook pleegouders ondersteuning gebruiken. Daarvoor is Pleegzorgcafé ook belangrijk.

Nathalie Pinoy en Henk Vandeginste richtten het Kortrijkse Pleegzorgcafé op. Het herbergt ondertussen al zo’n veertig gezinnen die samengebracht worden in De Warande in Heule. Er zijn verschillende eduatieve vormingen en activiteiten zoals winter- en zomerbarbecues, gezinspicknicks, paaseierenraap…

Pleegzorgbeleid Kortrijk

In Kortrijk zorgen momenteel 67 gezinnen voor 89 pleegkinderen en 1 pleeggast.

Sinds de uitreiking van het label Pleegzorgstad in 2019 kwamen er in Kortrijk 17 pleeggezinnen bij voor 22 pleegkinderen.

Uitpas

Op de viering van 5 jaar Pleegzorgcafé kwam schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene spreken over het UITPAS kansentarief. Dit werd deze zomer uitgebreid voor pleegkinderen die nu met een korting van 80 % kunnen deelnemen aan sportactiviteiten, cultuur en recreatie.

“Dat kost veel geld maar de return s enorm”, aldus de schepen.

Ook Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wielsbeke en Zwevegem stappen mee in dit aanbod.

Ondertussen maken al 2/3 van de pleeggezinnen uit de regio gebruik van dit tarief.

“Met de verminderde prijs hoef je ook niet geconfronteerd te worden aan de kassa door te moeten vertellen dat je geniet van het sociaal tarief. Je toont gewoon je UITPAS en niemand hoeft het te weten”.

De schepen dankte alvast de vele gezinnen die zich op een stille manier inzetten om zorg te dragen voor pleegkinderen/-gasten gedurende een bepaalde periode.

Wie interesse heeft om ook pleegouder te worden kan contact opnemen met Henk en Nathalie op henk.nathalie@telenet.be of 0473/862851

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.