14 lokale besturen uit Zuid-West-Vlaanderen zetten samen hun schouders onder de EDC – wat staat voor European Disability Card – en willen de kaart én het aanbod meer bekend maken. “De kaart bestaat al een aantal jaar maar is lang nog niet overal even bekend. Net voor de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking van 3 december willen we een versnelling hoger schakelen.”
EDC
Aan de EDC zijn er heel wat voordelen verbonden voor mensen met een beperking. Zo kunnen er voorbehouden plaatsen zijn voor mensen met een beperking, kunnen mensen die moeite hebben met prikkels al eerder in een zaal waar een voorstelling plaats vindt, zonder dat ze in de drukte moeten blijven wachten, kan iemand van de gemeentediensten zich engageren om te begeleiden, wordt er een plaats voorzien voor een begeleidende hond of kan er gratis een begeleider mee bij sport- of culturele activiteiten. Er zijn per gemeente tal van verschillende voordelen.
Deze kaart kan door elke persoon met een zichtbare of onzichtbare beperking gratis aangevraagd worden. Deze persoon moet enkel erkend zijn door ofwel de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, of het VAPH, of AviQ, of Dienst Phare of DSL.
De EDC kan aangevraagd worden via de diensten zorg en welzijn binnen de gemeentes. Ook in de OCMW’s, wijk- en dienstencentra, de verschillende liga’s en bij de mutualiteiten kan men iemand bijstaan om die kaart aan te vragen.
Lokale overheden
“We willen nu zoveel mogelijk mensen stimuleren om zo’n gratis kaart aan te vragen én eigenaars van de kaart willen we motiveren de kaart nog meer te gebruiken”, stelt Philippe De Coene uit Kortrijk, voorzitter van W13, waar men binnen de regio dezelfde benadering wil. “We moeten zoveel mogelijk afstemmen en een welzijnsregio creëren met hetzelfde platform. Alles staat in het teken van toegankelijkheid en deelname aan alles wat te maken heeft met sport, cultuur, vrije tijd en burgerschap.”
Enkele voorbeelden van gemeenten
In de schouwburg van Kortrijk werden een aantal infrastructurele werken uitgevoerd om mensen met een beperktere toegankelijkheid een betere toegang te geven. “We zorgden dat mensen vrij gemakkelijk op de best toegankelijke plaatsen konden plaatsnemen in de schouwburg,” aldus Philippe De Coene.
“Er is ook een aanbod van partners, zoals bv. in het zwembad Lago, waar ook een begeleider mee kan met iemand met een EDC.”
“De adviesraden kunnen hier goede insteken geven. Zo kwamen er tijdens de Kortrijkse Paasfoor enkele prikkelarme kermismomenten.
Die maakten dat mensen die moeite hebben met prikkels ook naar de Paasfoor konden gaan.”
In Harelbeke had men al een tijdje de intentie om de EDC te promoten. “We hebben eerst gezorgd dat onze gebouwen rolstoeltoegankelijk waren,” zegt schepen Lynn Callewaert.
“Mensen met een EDC mogen in Harelbeke eerst binnen bij voorstellingen, er zijn gereserveerde plaatsen voor mensen met een beperking, we hebben een ruim sportaanbod voor G-sporters en organiseren een kriebelkamp voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. In het voorjaar van 2023 wordt in het cultureel centrum een ondersteuning geïnstalleerd voor slechthorenden.”
“Het is tof dat we van verschillende gemeenten horen wat ze allemaal aanbieden. Zo kunnen we leren van elkaar”, aldus schepen van Welzijn Sandra Platteau uit Avelgem.
“Het is een meerwaarde dat we in de regio samenwerken hiervoor. Zo kunnen we de kaart nog meer bekend maken bij het doelpubliek.”
Philippe De Coene vult aan dat er binnen de regio gepoogd wordt om af te stemmen. “We maken een gemeenschappelijk aanbod.”
Faciliteiten zijn er
“Je kan niet genoeg benadrukken dat de faciliteiten er zijn, om zeker de mensen niet te weerhouden om ergens naar toe te gaan.”
“Het is ook al heel belangrijk, als je die kaart ziet, dat mens weet dat men moet tijd maken voor vragen. Je weet dan dat die mensen moeite hebben met bepaalde zaken.”
“We zijn ondertussen al zover gekomen dat elke gemeente binnen W13 (dat gaat over Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem) een pagina aan de EDC wijdt.” Al die EDC-pagina’s van deze 14 Zuid-West-Vlaamse gemeenten zijn gebundeld op de website www.welzijn13.be/EDC
“We zijn gestart met het in kaart brengen van het aanbod en zullen elkaar inspireren om een stapje verder te gaan. We kijken dan verder ook of er afspraken kunnen gemaakt worden naar gesubsidieerde verenigingen, die misschien wel al bepaalde voordelen aanbieden,” aldus Stijn Tanghe, expert Zorg bij W13, die van in het begin alles heel intens begeleidt.
Chris getuigt
Chris Bossuyt uit Gullegem gebruikt al jaren de EDC. “Ik heb tunnelzicht en mijn gezichtsveld is héél klein.”
Chris is een cultuurminnaar. “In het begin had ik wel schroom om de kaart te gebruiken, ik vreesde dat ze me als een profiteur zouden zien. Maar nu ben ik wel tot het besef gekomen dat ik moet participeren en dat staat niet gelijk met profiteren.”
Chris kreeg met haar EDC in bepaalde musea al een persoonlijke gids die de kunstwerken die ze wou bekijken helemaal omschreef. “Er zijn ook musea die rondleidingen buiten de openingsuren organiseren voor mensen met autisme. Slechtzienden en blinden met een blindengeleidehond mogen een plaats vragen waar hun hond kan liggen tijdens een voorstelling.”
Er is volgens Chris wel nog wat werk aan de winkel om de voordelen van deze kaart nog meer bekend te maken bij de doelgroep. “Ik ondervind het zelf bij lotgenoten, nog niet iedereen is op de hoogte.”
Chris is tevreden met de evolutie: “Er is de laatste 20 jaar een algemene verbeterde trend in de maatschappij naar beperkingen toe. Alles is aan het veranderen”, besluit ze.