Search

“We streven ernaar om te zwemmen tijdens de paasvakantie”

Wim Camelbeke, Christophe Van Asten en Geert Verpoest in de vernieuwde zwembadkuip (copyright foto Els Deleu)

We gingen eens een kijkje nemen bij de werken van het vernieuwde zwembad in De Kindervriend in Rollegem. De werken gingen er in januari van start. “We streven ernaar om de kinderen te kunnen laten zwemmen tijdens de paasvakantie.” Bij De Kindervriend is men echter wel nog op zoek naar 40.000 euro om de rest van de werken te kunnen financieren.

De werken verlopen goed aan het zwembad in De Kindervriend. “Voor onze kinderen is dat zwembad echt een must”, stelt Geert Verpoest, directeur van het MFC De Kindervriend.

In januari vorig jaar moest het zwembad sluiten. Er waren lekken en alle leidingen onder het zwembad en die voor de in- en afvoer van water waren doorroest.

“We kunnen niet rekenen op subsidies van de overheid voor dat zwembad en moeten dus alles zelf bekostigen. Maar nog langer wachten om het weer in gebruik te nemen kon echt niet voor onze kinderen. Twee klassen gingen sporadisch eens extern gaan zwemmen, maar met onze kinderen is dat eigenlijk bijna niet haalbaar door de afstand, de manier van doen tijdens het omkleden en het beperkt stuk dat je van een regulier zwembad maar kan en mag gebruiken.”

Vernieuwing

“Eerst moesten we sparen, en zoveel mogelijk sponsors zoeken. Ondertussen is er al 109.000 euro sponsoring binnen, maar we zijn er nog niet. We hebben nog zo’n 40.000 euro nodig, en die worden misschien wel de moeilijkste”, stelt Wim Camelbeke, directeur logistieke diensten. Hij begon al met de prijsaanvragen en de aanbestedingen van voor de grote vakantie vorig jaar. In januari 2024 konden de werken dan van start gaan.

De firma ProProjects voert de werken uit. “Ondertussen maakten we van de sluiting van het zwembad gebruik om de doorloopdouche en de douches bij de kleedkamers te renoveren, samen met onze eigen technische dienst. De opfrissing van het schilderwerk zullen we ook zelf doen om de prijs betaalbaar te houden.”

“Ondertussen is de vernieuwing van de buizen al achter de rug en is de zwembadkuip al klaar. Ze werd behandeld met eenzelfde materie waarmee boten gemaakt worden en ligt niet meer in tegeltjes.”

Ook de kade werd deze week afgewerkt en nu moeten nog de toebehoren zoals trapleuningen en dergelijke geplaatst worden. Ook de wanden moeten nog geschilderd worden, maar ook dat schilderwerk zal de technische dienst van De Kindervriend voor eigen rekening nemen.

De stookinstallatie werd in 2016 nog vernieuwd.

De plastiekfolie zal tegen de Lentewandeling van zondag verwijderd worden van de buitenvensters van het zwembadgebouw, zodat de mensen al eens kunnen binnenkijken.

“We willen dus dat de kinderen in de Paasvakantie al kunnen zwemmen. De feestelijke opening voorzien we dan in mei.”

Nog 40.000 euro sponsoring gezocht

Het uiteindelijke kostenplaatje komt nu op 150.000 euro. Er werd al 109.000 euro ingezameld. “We zijn alle sponsors en mensen die iets organiseerden ten voordele van ons zwembad heel dankbaar. Er waren al zeer veel individuele sponsors, we kregen steun van een aantal serviceclubs, en er waren al allerlei organisaties die (een deel van) hun opbrengst aan De Kindervriend schonken. We deden met onze medewerkers ook een sponsortocht naar La Planche des Belles Filles. Ook de ouders zijn we dankbaar. Zij organiseerden een snoepverkoop die 18.718 euro opbracht. Dat was een eerste grote actie die door enkele ouders zelf in gang werd gestoken.”

“Het zwembad is een mooie investering die echt naar de kinderen gericht is. We deden niets van kosten die met luxe te maken hadden, maar maakten het heel functioneel, aangepast aan onze kinderen en jongeren. Er is nu een doorloopdouche, dus geen drempels meer door een douchebak en aangepast aan de gastjes met de meeste zorgen. Er is ook een tillift.

De Kindervriend heeft ook te maken met enkele onvoorziene kosten. “Zo kost de opstart van de installatie ons 10.000 euro. Door zo lang stil te liggen, moesten onder meer filters vernieuwd worden om weer op te starten.”

“We hopen nu om zo snel mogelijk de nog nodige 40.000 euro te vinden. We vrezen dat dit nu het moeilijkst wordt, want sommigen zullen denken dat alles al in orde is omdat het zwembad binnenkort weer kan gebruikt worden.”

Een eerste grote activiteit ten voordele van het zwembad is de Lentewandeling met zintuigenfestival van zondag 10 maart.

Hier schreven we al een artikel over. Je kan het hieronder aanklikken om nog eens opnieuw te lezen:

Op 29 juni wordt er nog een barbecue ingericht door vzw De Steuners uit Wervik. “Daar zijn er connecties met ouders van hier.”

Ook zullen we nog op een opbrengst van het wijkfeest op Rodenburg kunnen rekenen.

Wie nog een actie op touw wil zetten, kan contact opnemen met geert.verpoest@kindervriend.be of wim.camelbeke@kindervriend.be of langskomen op de Lentewandeling van zondag en vragen naar Geert of Wim.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.