Search

“We organiseren nog drie jaar het Provinciaal Kampioenschap”

Dimitri Devolder en zijn dochter Kirsten bij enkele van hun vogels (copyright foto Els Deleu)

Tijdens het weekend van 19 en 20 november vindt in KUBOX in Kuurne het 65ste Provinciaal Kampioenschap van de KBOF plaats voor kleur-, sier- en zangvogels. Tegelijkertijd vindt ook de jaarlijkse tentoonstelling van De Paradijsvogel Kuurne plaats.

“De Paradijsvogel bestaat al van in de jaren vijftig”, aldus Dimitri Devolder die dit jaar in allerijl voorzitter werd na het plotse overlijden van voorzitter Martin Loones in juni.

De bijna 100 leden die uit de ruime regio Zuid-West-Vlaanderen komen, bestaan uit vinkenliefhebbers, mensen die enkele kanarievogels hebben, en andere vogelhouders- en -kwekers. “We hebben ook enkele leden die gewoon van vogels houden, maar er zelf geen hebben.” Er zijn leden die wedstrijden spelen, en er zijn er ook die gaan helpen op organisaties zoals de Gouden Ringshow.

Sinds 2004 valt De Paradijsvogel onder de KBOF (Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie).

Om de twee maanden is er een ledenvergadering waar soms een spreker komt. “Dat kan een dierenarts zijn of iemand die komt spreken over een bepaald vogelras.”

De Paradijsvogel organiseert voor de leden ook een jaarlijkse barbecue.

Dimitri

Dimitri Devolder begon zo’n 20 jaar geleden kanaries te kweken. “Ik ging dan over naar zebravinken en nu kweek ik parkieten.” Zijn dochter Kirsten die bijna 20 jaar is kweekt andere soorten parkieten. “Mijn vrouw kweekt grote parkieten die in een kooi in de tuin zitten”, zegt Dimitri. “Enkel onze zoon is nog niet met vogels kweken bezig.”

Dimitri heeft ook nog een koppeltje sijzen van de overleden voorzitter Martin. “Deze houd ik als herdenking.”

De familie van Martin schonk Martins vogels aan de club. “Ook al het materiaal kregen we. Zo kunnen we gratis materiaal voorzien voor mensen die willen beginnen kweken en kunnen we ook jongeren helpen opstarten. We trokken al verschillende jongeren aan.”

Dimitri is al wel 20 jaar in het bestuur. Nu hij voorzitter werd, nam zijn dochter zijn bestuurstaak als ringverantwoordelijke over.

Provinciaal kampioenschap

“We organiseren nu al voor de derde keer het Provinciaal Kampioenschap van de KBOF”, vertelt Dimitri. De eerste keer moest het echter afgelast worden door corona. “We kregen ondertussen al tot 2025 onze verlenging. We mogen het dus nog zeker tot dan organiseren in Kuurne. We zaten hiervoor rond de tafel met burgemeester Francis Benoit en schepen van Sport Jan Deprez. We zijn hen dankbaar dat we telkens de KUBOX ter beschikking krijgen en dat de gemeente hiervoor samenwerkt.

Voor het Provinciaal Kampioenschap komen de vogels al op donderdagnamiddag aan. Er wordt streng gecontroleerd en er is ook een dierenarts aanwezig. “Er mogen geen zieke vogels tussen zitten.”

De keurders komen op vrijdag om 7 uur aan in Kuurne. “Dat zijn mensen van buiten West-Vlaanderen, om onpartijdigheid te garanderen. Ze krijgen een ontbijt van ons en om 8 uur begint de keuring, die om 16 uur voorbij is. ’s Middags is er naar jaarlijkse gewoonte hutsepot voor de keurders en medewerkers. Tegen de opening voor de leden van de club en de sponsors op vrijdagavond moet de catalogus van het P.K. klaar zijn. De vogels blijven dan het hele weekend in KUBOX voor de tentoonstelling die op zaterdag van 9 tot 18 uur en op zondag van 9 tot 16 uur plaats vindt. Op zondag om 16 uur start de prijsuitreiking. Er is al voor de 19de keer ook een Kampioenschap voor Jongeren. “Ook onze clubkampioen wordt verkozen.”

De club kan gelukkig op veel vrijwilligers rekenen om de vogels te verzorgen en voeding te geven. “Onze club staat hier het hele weekend voor in. Een deel van de voeding wordt gefinancieerd door sponsors. Sponsors zijn nodig om het Provinciaal Kampioenschap levendig te houden. Daarnaast komt er ook veel administratief werk bij kijken. Vorig jaar vertoonde ons computerprogramma nog wat kinderziektes. Deze zijn er nu grotendeels uit.

Ook voor de keuring zijn er heel wat medewerkers nodig. “Zo’n 25 mensen – zonder de bestuursleden – komen hiervoor helpen.”

Vogeltentoonstelling

Vroeger vond de tentoonstelling van De Paradijsvogel plaats in de Sint-Pieterszaal in Kuurne. “Deze was echter de klein aan het worden. We rekenen nu ondertussen toch al op zo’n 1.600 vogels van zo’n 60 exposanten.” Er zijn onder meer postuurkanaries, grasparkieten, andere parkieten en papegaaien, Europese en exotische vogels.

Waar er vroeger een toegangsprijs voor de tentoonstelling gevraagd werd, is deze nu gratis. “De mensen komen gemakkelijker af, ze komen met kindjes, en we halen er nieuwe leden uit. Ze kunnen hier socializen en drinken hier iets.

Op zondagvoormiddag 20 november is er ook een verkoop- en ruilbeurs voor vogels in de foyer. Hiervoor hoef je niet in te schrijven. De beurs vindt plaats van 7 tot 12 uur.

Gedurende het tentoonstellingsweekend zal de foto van gewezen voorzitter Martin op de toog prijken. “Martin was heel gedreven voor de club. We zullen hem niet vergeten. Er zullen ook vogels van hem op de tentoonstelling staan.”

Goed doel

Net zoals vorig jaar wordt er aan de hele organisatie ook een goed doel gekoppeld. “We verloten of veilen keramieken vogels en organiseren een vogeltombola ten voordele van Kastor (vroeger de Rijzende Ster), een tehuis voor Bijzondere Jeugdzorg in Kuurne. Voor de bewoners van Kastor is er ook een kleur- en tekenwedstrijd. Met deze tekeningen fleuren we de zaal op.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.