Search

“We legden onze sterktes samen”

Steven Opsomer (links) en Laurens Derycke (rechts) (copyright foto Els Deleu)

Steven Opsomer (40) en Laurens Derycke (38) vormen samen het gezelschap ‘Stofkruidt’. Ze pakken op zaterdag 29 april om 20 uur uit met de première van hun voorstelling ‘Wasmachine’. VZW Het Losse Teater nodigt hen voor deze gastproductie uit in De Zuiderkouter in de Speltstraat in Harelbeke/Stasegem.

Sinds 2014 doen Steven en Laurens al samen straattheater. Laurens begon er met iemand anders al vroeger mee onder de naam ‘Stravioli-compagnie’. “We deden ook voorstellingen op Kazou”, vertelt Laurens. “Toen mijn collega niet meer kon verder doen door zijn studies, zocht ik iemand anders. “Stevens vrouw werkt bij ons op de Lage Kouter en zo kwamen we in contact.”

Laurens

Laurens is afkomstig uit Westouter en woont in Pollinkhove. Hij is getrouwd met Annelien en is de papa van Madelon (6). Hij werkt in De Lage Kouter in Kortrijk. Hij geeft er vooral de tuinopleiding en is opleidingsverantwoordelijke voor de afdeling Groen. “Van opleiding ben ik eigenlijk timmerman”, zegt hij.

Laurens was acteur/technieker bij Flor Barbry’s volkstoneel voor Frans-Vlaanderen maar is daar nu mee gestopt. Hij doet nog de techniek voor de toneelkring Bartje uit Pollinkhove.

Hij is ook goochelaar en treedt als Lens Derycke solo op.

Steven

Steven woont met zijn vrouw Liesbeth Dewaele en hun kinderen Dimas (5) en Lena (bijna 3) in Harelbeke. Steven werkte 14 jaar als ICT-coördinator in Menen en werkt nu in een team als ICT-coördinator voor de scholengemeenschap in Harelbeke. Hij geeft ook bijscholingen in mediawijsheid. Daarnaast is hij toneelschrijver en regisseur. Hij volgde een regiecursus. Steven speelt en regisseert en schrijft in Het Losse Teater in harelbeke. Hij is daar in 2009 gestart als acteur.

Stofkruidt

Naast dit alles doen beide mannen ook Theater en Straattheater met hun gezelschap Stofkruidt. “De naam vonden we door Laurens die als timmerman veel stof maakt en ik die graag aan het tuinieren sla, en dus veel kruid tegenkom”, legt Steven uit. “De DT waarop Stofkruidt eindigt vonden we een leuk woordgrapje omdat we allebei in het onderwijs staan.”

De mannen legden hun sterktes samen: Steven kon toneelstukken schrijven en Laurens kon goochelen.

Voorstellingen

Hun eerste voorstelling ‘Heureca’ maakten Steven en Laurens voor de Kazoukampen. Hun kook- en goochelshow paste perfect voor kookvakanties. “In dezelfde periode maakten we onze Westernshow.”

Ze hebben met ‘Le Extreme Carousel’ ook een straattheatervoorstelling met een kermisattractie als thema. Hun voorstelling ‘Borderij Decorte’ is dan weer op improvisatie gericht.

“Al onze voorstellingen zijn voor alle leeftijden, behalve Heureca die voor leerlingen van de lagere school is.

Met ‘Wasmachine’ pakt Stofkruidt nu voor het eerst uit met een toneelstuk van anderhalf uur. “Het is een tragikomedie voor een volwassen publiek.”

‘Wasmachine’ gaat over twee broers die elkaar na tien jaar terugvinden. “Ze waren elkaar abrupt kwijtgespeeld en hebben nog enkele zaken te vereffenen. Hun levens komen weer samen op hetzelfde moment, maar nog niet alles is uitgepraat”, vertellen Laurens en Steven. “Het stuk speelt zich af voor de electrozaak van één van de broers tijdens het herstel van een wasmachine. Het is een stuk met een lach en een traan.”

Het decor ontwierpen Laurens en Steven zelf. “Ons hart en ziel zit in alles wat op scène komt.”

Alle voorstellingen van Stofkruidt zijn te boeken en kunnen gespeeld worden op een culturele avond, een avond voor een vereniging of ze kunnen in een cultuurcentrum geprogrammeerd worden. Info en boekingen: www.stofkruidt.be

Nieuwe projecten

Stofkruidt zal zeker nog met nieuwe projecten op de proppen komen. “We hebben veel te veel plannen”, luidt het. “Mochten onze boekjes met ideeën en fantasieën kunnen spreken, dan kan je hier niet binnen van het lawaai!”

Laurens en Steven vullen elkaar ook perfect aan. “Een voorstelling op poten zetten is telkens een creatief proces. Als we brainstormen hebben we snel een ideetje op papier. Dat groeit dan uit tot iets groots!”

Praktisch

De voorstelling Wasmachine in De Zuiderkouter in Stasegem vindt plaats op zaterdag 29 april om 20 uur.

Kaarten aan 9 euro reserveren kan via http://www.hlt.be/web-2018/index.php?pg=reserveren&stap=1

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.