Search

“We kunnen starten met ontharden”

Nu is de speelplaats van de Centrumschool één betonnen oppervlakte (copyright foto Els Deleu)

Groenere speelplaatsen die naschools opengesteld worden, daar gaat ook de gemeente Kuurne voor. Minister Ben Weyts en de Vlaamse regering investeren 320.000 euro in de Kuurnse gemeentescholen, nl. de Centrumschool en de nieuw te bouwen gemeenteschool aan de Kattestraat.

Centrumschool

“Nu is de speelplaats van de Centrumschool één betonnen oppervlakte”, stelt schepen van Onderwijs Jan Deprez. 

“We willen die speelplaats gedeeltelijk ontharden en groener maken, met ruimte om te spelen en te sporten, maar we willen ook rustige hoekjes en schaduwplekjes creëren.”

De tegels op de speelplaats van de Centrumschool zijn nog van goede kwaliteit, we zullen waterdoorlaatbare hoeken met aarde, grind en gras maken tussen de bestaande stenen. Voor het creëren van eilandjes en speelheuvels ging de gemeente in zee met Studio Basta en BLES (buiten leren en spelen) die ook het project in de Sint-Paulusschool in Kortrijk voor hun rekening namen. Deze school was één van de eerste die startte met ontharden en fungeert nogal vaak als voorbeeldschool als het op ontharden aankomt.

De belangrijkste reden voor het verkrijgen van die subsidie is eigenlijk het feit dat we de speelplaats naschools niet meer volledig zullen afsluiten zoals nu het geval is, maar ze eveneens (trapsgewijs) open te stellen voor de buurt. Ook het dichtbijgelegen woonzorgcentrum zou er kunnen gebruik van maken.

“We zullen eerst de beplanting de kans te geven om te ontwikkelen en dan de speelplaats openstellen. We willen dit geleidelijk aan doen en zullen in het begin zeker werken met een vorm van toegangscontrole.”

Er is al een voorlopige maquette die tot stand kwam door overleg tussen Studio Basta, BLES, het team van de school en ook de ouderraad. Op die maquette werd verder gewerkt door deze participanten. Er wordt gestreefd om het definitief plan en de raming hiervan goed te keuren tegen eind deze maand/begin februari .

De schepen hoopt dat de werken in het voorjaar kunnen starten en tegen september zouden deze klaar moeten zijn.

Nieuwe gemeenteschool

Een gedeelte van de subsidies is ook voorzien voor een groene speelplaats bij de nieuw te bouwen gemeenteschool voor de huidige scholen Pienter en Wijzer in de Kattestraat. “Het terrein aan de Kattestraat is nu een steentjesparking en we zullen er een stuk groene zones voorzien. Hier zijn er nog geen plannen hoe dit zal aangepakt worden. De school moet nog gebouwd worden en we hopen die op 1 september 2024 in gebruik te kunnen nemen. De plannen voor een ‘groene’speelplaats worden meegenomen in de bouwplannen voor de nieuwe school waarbij de speelplaats eveneens (trapsgewijs) naschools zal opengesteld worden.

Ideeën

De gemeentediensten spitten samen met het architectenteam alle mogelijkheden uit om subsidies te verkrijgen en deze projecten betaalbaar te houden.  Naast subsidies van Agion kunnen we nog rekenen op toelagen van MOS en Groenblauwe Parels.

“We willen voor de beide scholen werken met speelse elementen waarbij er voldoende ruimte is voor avontuurlijk spel.  Dit moet de randverveling tegengaan die onstaat bij koning Voetbal.  Het wordt een mooie plaats waar spelen en leren in het groen evident wordt”.

Bij de centrumschool wordt er nog steeds een ruimte voorzien voor de caravan, waar radio gemaakt wordt, en een voetbalveldje. 

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.