“We kijken welke bijdrage we kunnen leveren aan de maatschappij”

v.l.n.r. zien we Lisa Gistelinck uit Olsene, Céline Duboccage uit Wevelgem, Margaux Martens uit Spiere-Helkijn, Lisa Declercq uit Bosmolens (Izegem), Maxime Verthé uit Sint-Eloois-Winkel en Julie Tyberghien uit Izegem. Helena Sterckx die uit Kortrijk komt ontbreekt op de foto. (copyright foto Els Deleu)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De Zonta Sisters vormen een groep van jonge meisjes die zich willen inzetten voor de maatschappij, dit onder de vleugels van Zonta Kortrijk. Maxime Verthé is er de trekker.

Maxime Verthé (26), een Kortrijkse die in Sint-Eloois-Winkel woont won in 2016 the Young Potential Award bij Zonta Kortrijk.

“Ik werd aangeraden om hieraan mee te doen door een leerkracht in het middelbaar, die wist dat ik veel ontwikkelingswerk had gedaan in Afrika en in mijn vrije tijd ook veel vrijwilligerswerk deed.” Maxime kreeg later ook nog die award van de area bij Zonta.

“Ik was toen 18 jaar en was geïnteresseerd in ‘de Zonta’s’ maar kon me op zo’n jonge leeftijd niet echt aansluiten. Ik ging op zoek naar een dergelijk initiatief voor jonge meisjes. Ik ben dan bij Zonta Brugge terecht gekomen. Daar was een afdeling voor jongeren, maar als rasechte Kortrijkzaan was dat wel een afstand om te overbruggen. Toen ze bij Zonta Kortrijk beslisten om een comité voor jonge meisjes op te richten onder de vleugels van Zonta Kortrijk, wou ik daar wel mijn schouders onder zetten.”

Maxime

Maxime woont samen met haar vriend in Sint-Eloois-Winkel maar verhuist binnenkort naar Lendelede. Ze volgde kleuteronderwijs maar heeft ook een Master in Pedagogiek. Ze werkt nu in het speelleerklasje in De Zon in Ingelmunster. Maxime is lid van Theater Rodenburg van Marke en volgt kookles in CVO Miras in Kortrijk. Op haar 18de trok Maxime op ervaringsreis naar Rwanda en ze deed nog een maand ontwikkelingswerk in een weeshuis in Ghana. Ze reisde ook al naar onder meer India en ging met To Walk Again mee op skireis. Ze was ook al vrijwilliger in De Branding. Nu zet ze ook haar schouders onder Zonta Sisters in Kortrijk.

“we zijn blij te kunnen rekenen op ondersteuning”

Maxime vertelt dat Zonta Kortrijk met verschillende comités werkt. Zo is er een comité voor membership, fundraising en ook het comité ‘Sisters’ waar Maxime fungeert als voorzitter. “Doordat we niet zelf een club vormen, kunnen we het formele achterwege laten. We hangen af van de grote club en doen alles in samenspraak met de club. We hebben natuurlijk wel onze eigen visie maar zijn blij te kunnen rekenen op de ondersteuning en het netwerk van Zonta Kortrijk.”

De sisters zijn dus een groep van jonge werkende meisjes – geen studenten dus – tot 30 jaar. “We zoeken nog altijd meisjes die zich willen inzetten. We komen elke maand samen.”

De Zonta-Sisters zijn opgestart in september 2020 en zijn nu dus aan hun tweede jaar bezig.

“we kijken wat de noden zijn”

“We begonnen met vijf meisjes en zijn nu met acht. We dachten na welke bijdrage wij kunnen bieden aan de maatschappij, dit vanuit de visie van Zonta, dus met aandacht voor vrouwen, jongeren en kinderen en voor doelgroepen die een minderheid betekenen in de maatschappij. We doen jaarlijks of tweejaarlijks een project, activiteit of sensibiliseringsactie en kijken wat de noden op een bepaald moment zijn.”

Projecten

De Zonta Sisters deden al een knuffelkaartenproject: “We lieten zelfontworpen wenskaarten drukken en verdeelden die met de feestdagen onder de 700 bejaarden in de woonzorgcentra. We proberen ook altijd projecten te kiezen waar geen of toch weinig geld voor nodig is en kijken wat we met onze handen kunnen doen. Er zijn natuurlijk toch altijd enkele basiskosten en hier staat Zonta Kortrijk voor in.”

De Zonta Sisters zamelden ook al speelgoed in. “We deden een oproep naar oud speelgoed en kregen massaal veel reactie. Er kwam veel materiaal binnen. We hadden 95 kartonnen dozen met speelgoed per leeftijd. We ontwierpen er boxen mee met spelletjes en zoekopdrachten voor een zomeractiviteit bij CAW Kortrijk. Daarmee ondersteunen we kinderen en de mama’s maken we gelukkig als ze hun kinderen zien lachen. We keken ook wat we konden doen om kinderen in quarantaine of in lockdown een leuke zomer aan te bieden.”

Op de foto zien we de Zonta Sisters tijdens de kersthappening van Zonta Kortrijk op hun verkooppunt t.v.v. Vondels, een vzw die dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking. We konden voor Vondels toch 370 euro verkopen en verkochten ook onze eigen kerstkaarten, waarmee we de kosten van ons project van kerstkaarten voor bejaarden zelf konden financieren.

Nieuwe Sisters

De dames van Zonta Kortrijk willen de jongeren stimuleren om de jongeren jaarlijks twee à drie keer naar de grote club te laten gaan. “Maandelijks is er een diner in Carlton van Zonta Kortrijk en daar mogen wij aan verlaagd tarief naar toe gaan.”

Wie interesse heeft om aan te sluiten bij Zonta Sisters kan contact opnemen met maximeverthe@hotmail.com

Je kan ook een kijkje nemen op de Facebookpagina van Zonta Kortrijk en daar een privéberichtje sturen.