Search

“We doen meer dan enkel voetbaltrainingen geven!”

copyright foto Els Deleu

Bij de voetbalclub KRC Bissegem vond er op maandagavond 20 november een onaangekondigde fietscontrole plaats door de Politiezone VLAS. Deze eerste controleactie was vooral een sensibiliserende actie.

“Deze actie kwam er doordat we ondervonden dat er veel leden zonder licht op hun fiets naar de training kwamen”, begint Kevin Kerrinckx uit Bellegem die jeugdcoördinator is bij KRC Bissegem. Samen met jeugdcoördinator Pieter-Jan Bekaert uit Bissegem kwam hij met het idee om contact op te nemen met de politie en de schepen van Mobiliteit. Bijna niemand van de leden wist iets over de actie.”

De jeugdcoördinatoren willen bij de voetbalclub meer bieden dan enkel het organiseren van voetbaltrainingen en -wedstrijden. “Onze leden moeten zich ook bewust zijn dat ze op een veilige manier moeten naar de training komen.”

Fietscontroles

“Wij spraken onze leden al verschillende keren aan over de veiligheid en het in orde brengen van hun fiets, maar dit blijft vaak zonder gevolg. Daarom zorgden we voor een sensibiliserende actie met fietscontrole. Van de stad Kortrijk kregen we fietslichtjes om uit te delen aan iedereen die met de fiets komt. Op elke trainingsavond komen hier meestal 70 tot 80 leden met de fiets naar de training.

Op maandag 20 januari kwam de Dienst Preventie van de Politiezone VLAS samen met het wijkteam controle doen. “Het was de eerste keer dat ze die vraag van een sportclub kregen, vandaar dat dit haalbaar was. Meestal doen ze die controles in scholen.”

De controles werden uitgevoerd vanaf 18.45 uur. “Dan komen de oudere jeugdvoetballers toe en de kleinsten die trainen tot 19.15 uur gaan dan naar huis.” Iedereen die toekwam of vertrok met de fiets werd gecontroleerd en kreeg een set fietslichtjes mee.

Aan de hand van een flyer met de zaken die aan een fiets moeten in orde zijn, werd aangeduid waaraan er moest gewerkt worden. “We ondervonden dat van verschillende fietsen één van de lichten niet werken, er geen reflectoren op de wielen of aan de pedalen aanwezig waren, en ook de remmen – vooral achteraan – werkten bij velen niet naar behoren”, luidt het bij de politieagent en de vrijwilligers van PZ VLAS die de controles uitvoerden.

De fietsers kregen hun deel van de flyer met ‘werkpunten’ mee en de politie hield ook de gegevens bij.

Later volgt nog eens een onaangekondigde controle. “Wie in deze tweede fase niet in orde is met zijn/haar fiets moet naar de verkeersles op woensdagnamiddag en de ouderen krijgen zelfs een boete. Het bedrag hiervan zal afhankelijk zijn van wat er allemaal niet in orde is.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.