Search

“We doen het voor de rijkdom van het Belgisch bier”

Arn Simoens met het trio bieren van Brouwerij Ruimtegist. Egbert Glorieux ontbreekt op de foto (copyright foto Els Deleu)

Arn Simoens en Egbert Glorieux van de Kortrijkse microbrouwerij Ruimtegist stellen vol trots hun derde bier voor. De Nova is meteen het sluitstuk van hun trio vaste bieren.

Brouwerij Ruimtegist

Brouwerij Ruimtegist is eigenlijk heel toevallig begonnen. “Egbert en ik zaten veel samen en vonden dat we eigenlijk beter iets interessants deden met onze vrije tijd”, lacht Arn. “Eén van onze papa’s had Dame Jeanne flessen staan op zolder – dat zijn hergistingsflessen. We vonden wat ander basic materiaal, kochten er nog wat bij, schaften een boek aan en zijn kleinschalig beginnen brouwen.”

De naam van hun brouwerij, nl. ‘Ruimtegist’ was ook niet moeilijk te vinden. Arn is gefascineerd door de ruimte en Egbert door gist. “Die combinatie paste perfect.”

“Na twee jaar waren we wat aan het ‘surplacen’ in onze kennis. We gingen opleidingen volgen in avondschool in Gent en Brugge. We volgden de opleiding ‘Technicus in de fermentatieprocessen en deden verder voor Bierkenner en Foodpairing in CSV Sint-Godelieve. Na twee jaar opleidingen volgen hadden we heel veel bijgeleerd en grote sprongen vooruit gemaakt. Ondertussen staan we weer al zes jaar verder en zijn we al tien jaar aan het brouwen en konden we al goed netwerken met andere brouwers en mensen uit de biercultuur.

In 2018 werd een BVBA opgericht om de verbouwingen uit te voeren. “Halfweg 2019 waren we klaar.” Alles is ingericht volgens de geldende normen en het is er kraaknet. “Dan konden we zes maanden brouwen, maar het duurt zes weken voor je bier klaar is. Drie weken voor de eerste lockdown in 2020 begon konden we onze ‘Vie’ beginnen schenken, dat was enkel in het café De Dingen.”

Brouwpub

“We wilden bewust voor een brouwpub gaan, zodat mensen ons zien brouwen. Dat geeft een tof effect. Alles is openbaar en we zien kindjes aan de ruit komen om te kijken, maar ook volwassenen komen een kijkje nemen en ze mogen vragen stellen. Dat is één van de unieke dingen aan ons brouwerijtje.”

Het is de bedoeling dat Arn en Egbert achteraan in café De Dingen aan de Budastraat in Kortrijk blijven brouwen. “We kunnen hier tot 200 liter aan. Wat hier gebotteld wordt is enkel in het café beschikbaar. Onze grote volumes laten we met ons eigen recepten brouwen in de Brew Society in Heule.”

De twee vrienden kozen bewust voor Kortrijk om er hun brouwerij te vestigen. “Kortrijk leeft en is toch niet té groot.”

Geschiedenis van het pand

Kortrijkse archieven wijzen al op een brouwerij in de Budastraat 10 in de 16de eeuw, nl. ‘Den Anker en later brouwerij ‘De Noble’.

“De Tacktoren op Buda-eiland is een restant van de koeltoren van de lage gistingsbieren van Brouwerij Tack, die de bekendste brouwerij op Buda-eiland was. De laatste brouwerij op Buda-eiland sloot in 1962 de deuren. Wij zijn de eersten die hier na 60 jaar op het eiland weer brouwen. Vòòr ons was hier in het pand ook een bakkerij gevestigd, nl. Bakkerij Slosse. Ook hier is de link snel gemaakt, want zowel een bakker als een brouwer kent de Maillard-reactie… en er is ook gist mee gemoeid. Brood bakken en bier brouwen is echt gelinkt aan elkaar!”

Arn en Egbert

Arn Simoens (36) is afkomstig uit Stasegem en hij was er vroeger bij de Scouts, waar hij ook hoofdleider werd. Hij woont nu met zijn partner en drie kinderen Remus van bijna 5, Mado van 2 en Toots van 7 maanden in Kortrijk. Hij studeerde journalistiek in Gent. “Ik werkte als job- en werkstudent bij RoomeR, waar men ambachtelijke aperitiefdrank maakt op basis van vlierbloesems. “Na het afstuderen vroeg men me of ik er niet wou blijven werken. Ik heb dat gedaan en deed het graag. Sinds 1 januari werk ik er niet meer en leg ik me voltijds toe op Brouwerij Ruimtegist”, aldus Arn. “Het is een berekende gok. We weten dat het goed gaat met de bieren. Het kriebelt al een tijdje, maar we hebben toch enige stabiliteit afgewacht. Nu kunnen we nog meer brouwen, kunnen we rondleidingen makkelijker inplannen en kunnen geïnteresseerden uit de horeca op bezoek komen overdag, vroeger kon dit enkel ’s avonds na onze dagtaak gebeuren.”

Egbert  Glorieux is landmeter. Hij groeide op in de Collegewijk in Harelbeke waar hij in de Chiro zat. Egbert is getrouwd en heeft een zoontje van 2 jaar. Hij woont in Lozer, een gehucht van Kruisem. Egbert  werkt fulltime bij de Watergroep.

Arn en Egbert zijn echte boezemvrienden sinds hun 17de. Ze liepen allebei school in het Sint-Amandscollege in Kortrijk. Egbert is zelfs peter van Arns dochter. “Onze samenwerking is verrijkend en perfect aanvullend. We zijn verschillende mensen en dat is belangrijk. We vullen elkaar aan.”

Passie

Bier brouwen is iets wat Arn en Egbert met passie doen. “We doen het voor de rijkdom van het Belgisch bier, niet voor de ‘platte commerce’.”

“Toen de lockdown drie weken nadat onze Vie klaar was uitbrak, wilden we natuurlijk ook dat de mensen ons bier kochten en dan zijn we naar de sneller naar de handelaars in Kortrijk geweest. Tijdens de coronaperiode was er nog meer aandacht voor het lokale en eigenlijk is alles wel goed gegaan. Het is belangrijk om te weten van waar een product komt en hoe het gemaakt wordt. Dat er geen toevoegingen of klaringsmiddelen gebruikt worden heeft enkel maar voordelen natuurlijk! Het bier is eigenlijk vegan, puur natuur en simpel.”

Crowdfunding

Arn had een eindwerk over crowdfunding gedaan en wou dat voor de opstart toepassen op zijn bedrijf. “Dat was een succes: meer dan 80 liefhebbers tekenden in op ons project en hebben zo onze stadsbrouwerij mee gefinancierd. Het waren zelfs niet enkel familieleden en vrienden, maar 2/3 waren voor ons wildvreemde mensen. Onze ambassadeurs krijgen als tegenprestatie levenslang bier van ons, vertaald in elk jaar 12 flessen van 33 cl per jaar. Ze mogen ook suggesties doen voor de namen van onze nieuwe bieren en voor nieuwe brouwsels.” De crowdfunders kunnen ook als eerste de nieuwe bieren proeven en als eerste deelnemen aan verschillende evenementen die de brouwerij organiseert. Zo is er op 12 maart een quiz in VC Mozaïek.

Arn en Egbert hadden voor hun crowdfunding gehoopt op 10.000 euro maar ze haalden meer dan 20.000 euro op. “Dat was twee jaar geleden. Dit jaar gaan we de crowdfunding weer openzetten, want we krijgen veel vraag. We zijn ook meer en meer overtuigd van het klankbord met tips en suggesties die we hierdoor krijgen.”

De drie bieren

De ‘Nova’ is de jongste telg van de drie basisbieren van Brouwerij Ruimtegist. Het is een bittere tripel van 8% vol alc. Met fruitige esters in de neus, dankzij de speciale vloeibare gist die we gebruiken. “Onze tripel was voor onszelf al jaren een vaste waarde, maar we kozen er bewust voor om deze pas nu uit te brengen, als laatste van ons trio bieren. Net zoals voor de ‘Nova’, werkt de brouwerij voor hun quadrupel ‘Obsquur’ van 10 % vol.alc. – met bewust een schrijffout die verwijst naar Quadrupel – met 100 pct Belgische hop. De ‘Nova’ kwam er één jaar na de ‘Obsquur’.

Voor de ‘Vie’, een Belgian blond  van 6,5 % vol.alc. wordt ook nog Amerikaanse hop gebruikt.

De ‘Vie’ was het eerste bier van Brouwerij Ruimtegist. De naam ‘Vie’ slaat op de start van alles, het leven. Die is gedryhopt, heeft frisse citrustoetsen en een licht ‘zoetje’ van de mout.

De ‘Obsquur’ kwam één jaar na de ‘Vie’. “Hier proef je vooral bitterheid die komt van de chocomout en de hoppe. Het is wel geen zoet bier. Wij zijn nooit bewust gaan brouwen om naar de markt te gaan. We willen bieren die we zelf graag drinken en waar je er ook meer dan één kan van drinken.”

Na het trio basisbieren willen Arn en Egbert opnieuw experimenteren op 75cl-flessen en one-off-brouwsels maken in hun brouwpub. “Wie weet komt er op termijn ook tankbier rechtstreeks van onze ketels!”

“In samenwerking mt de Stadsboerderij van Kortrijk hebben we de korte keten in praktijk gebracht. Werken zonder additieven of (dierlijke) klaringsmiddelen blijft in onze microbrouwerij ook een evidentie.”

“We kiezen ook voor moderne etiquettering en affiches, die niet de ordinaire foto van het bier met het glas tonen, maar die illustraties bevatten. We werken hiervoor samen met de Kortrijkse tekenaar Xavier Truant. Zijn vrouw ontwerpt de logo’s van onze bieren.”

Leveringen

Brouwerij Ruimtegist levert niets rechtstreeks. “De glazen en de promo doen we zelf, maar de verkoop niet. Dat gaat altijd via drankenhandelaars en verdelers zoals Prik & Tik en Districo. De ‘Nova’ is sinds vorige week overal verkrijgbaar.

Contact: hello@ruimtegist.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.