Search

Wat kan en wat kan niet?

IM Landelijk pakt uit met creatieve voorstellingen voor kinderen rond het boek ‘Lijfje en ik’. In de voorstelling leren de kinderen op een speelse manier eigen normen, waarden en grenzen kennen. Vorige week was verteller Wim Geysen uit Oostende te gast bij het derde kleuter van vrije kleuterschool De Tandem in Bissegem.

“Als mens – hoe klein ook – zijn wij op zoek naar onszelf, ontdekken we ons lichaam en hebben we nood aan menselijk contact”, begint Marleen van IM Landelijk. “Gaandeweg moeten we leren wat kan en wat niet kan, wat veroorloofd is en wat niet.  IM Landelijk is een feitelijke vereniging die zich inzet voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. “In IM staat de I voor Incest en de M voor Misbruik”, legt Marleen uit. De vereniging organiseert activiteiten voor lotgenoten en slachtoffers, of mensen die in het verleden slachtoffer waren. “We organiseren ook praatgroepen waar er over bepaalde thema’s gepraat wordt met lotgenoten.” De activiteiten zijn gratis en kunnen ook anoniem. “We doen altijd een intake-gesprek zodat we kunnen inschatten of de persoon in kwestie het zal aankunnen in een groep. In Kortrijk is er een beginnersgroep en een doorwerkgroep. Via https://imlandelijk.weebly.com/ kan je met de vereniging in contact komen.

Voorstelling

Via een creatieve voorstelling rond het boek ‘Lijfje en ik’ leren kinderen op een speelse manier hun eigen normen, waarden en grenzen kennen en worden er tools aangereikt om meer bewust te worden over ‘baas over eigen lichaam’.

Met een prentenboek, vrolijke liedjes en door dialoog met de kinderen uit het publiek behandelt verteller Wim Geysen verschillende thema’s zoals ‘bewust zijn van het eigen lichaam’, ‘wij zijn vriendjes’, ‘wat is wel en niet fijn?’, ‘neen zeggen mag’ en ‘ik mag zijn wie ik ben’.

Tijdens de voorstelling werd duidelijk dat niet elk kindje hetzelfde fijn vindt. Daarom konden ze met lachende en verdrietige gezichtjes aangeven wat ze al dan niet leuk vonden. Zo dachten de kinderen onder meer na over het feit of ze het fijn vinden om een zoen te moeten geven als ze een koekje krijgen, of als ze het leuk vinden zich in groep om te kleden voor het zwemmen. “Het is de bedoeling dat er iets losgemaakt wordt en dat kinderen het durven aangeven als ze iets niet leuk vinden.”

Verschillende types werden vergeleken met een dier en die dieren komen dan weer voor in de liedjes op de voorstelling ‘Lijfje en ik’.

Voorbereiding en enquête achteraf

In de derde kleuterklassen van juf Kathleen en juf Joy in Vrije Kleuterschool De Tandem in Bissegem werkten de juffen voor de voorstelling al rond het thema. “Aan de hand van een boekje met tekeningen konden de kinderen al aangeven wat ze al dan niet leuk vinden”, vertellen de juffen.

Na de voorstelling verwerkten de juffen met de kinderen uit hun klas wat ze gezien hadden in een enquête.

Lijfje en ik

Lijfje en ik vertelt en verbeeldt het verhaal van een levenslustig kindje en haar onafscheidelijke metgezel ‘lijfje’. Samen ontdekken ze hun omringende wereld en leren ze wat fijn is en wat niet. Het vrolijk verhaal praat over lichamelijkheid, grenzen stellen en kunnen zijn wie je bent en richt zich tot kinderen van 4 tot 7 jaar, hun ouders, leerkrachten en begeleiders. “Dat is ook het thema van de Warmste Week eind 2021”, stelt Marleen.

Deze muzikale voorstelling werd gemaakt op vraag van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen. Het project werd bekroond met de BNP Paribas Fortis Foundation Award.

Sensibilisering

“Het is de bedoeling om al van op jonge leeftijd te sensibiliseren. Dat geeft zelfzekerheid”, aldus Marleen. “Het doet de eigen initiatiefname stijgen en misschien kan er iets losgemaakt worden.”

Vorige week was er een voorstelling in het derde kleuter van vrije kleuterschool De Tandem in Bissegem. We waren ook al in Oedelem, Kontich, Oudenaarde, Lier en Aalst. “Het is de bedoeling om in zoveel mogelijk scholen te komen. Misschien kan de voorstelling zelfs aanleiding geven tot het ‘verklappen aan hun juf’ van iets wat kinderen al een hele tijd moeten zwijgen.”

De leerkrachten krijgen een didactische map met een bijhorend gezelschapsspel voor de voorbereiding en de naverwerking binnen de scholen. “Dit alles biedt handvaten in het vermijden of stoppen van grensoverschrijdend gedrage en vormt op latere leeftijd een bijkomend wapen in de strijd tegen seksueel geweld, dit alles met steun van de Koning Boudewijnstichting.”

Nieuwe lotgenotengroep

Met de steun van ‘Hart voor West-Vlaanderen kan IM Landelijk een nieuwe lotegenotengroep oprichten voor lotgenoten van seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Jongeren hebben nood aan mensen met dezelfde ervaring of uit dezelfde leeftijdsgroep om ervaringen en raad met elkaar uit te wisselen.” Er zijn online bijeenkomsten maar er wordt ook een ontmoetingsweekend georganiseerd.

Er wordt ook gezocht naar steun. Wie hier wil financieel steunen kan contact opnemen met imlandelijk@gmail.com

Ook scholen die interesse hebben in zo’n voorstelling kunnen hier contact nemen. Er is nog een aanbod ‘50% subsidie’ met steun van de Koning Boudewijnstichting/De Warmste Week.

Wim Geysen

Wim Geysen die uit het Antwerpse komt woont nu in Oostende. Hij is een creatieve duizendpoot die acteert, musiceert, regisseert, vertelt… Wim doet voorstellingen voor kleuter maar ook voor het middelbaar. Wim werkt ook al 20 jaar voor de vereniging van ouders van verongelukte kinderen.  https://www.wimgeysen.be/

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.