Search

Wat gaat er schuil achter het spiegelgebouw?

commissaris Jona Van Belle en hoofdinspecteur Bert Van Quickelberghe (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 3 september kan je een bezoekje brengen aan de gebouwen van PZ Midow in de Wielsbekestraat 96 in Oostrozebeke. Deze politiezone van Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke opent de deuren die dag. Er zijn tal van demo’s en het wordt een mix van preventie en spektakel. De toegang is gratis.

Het is niet de eerste keer dat Politiezone Midow de deuren openzet. “In 2010, 2016 en 2018 was dit ook al het geval. De vorige edities lokten altijd veel volk. Er komen mensen uit de buurt maar ook van elders. Ook familieleden van onze medewerkers willen eens een kijkje nemen”, aldus hoofdinspecteur Bert Van Quickelberghe.

Zaterdag kan je eens een praatje maken met de mensen van het terrein en zicht krijgen op het materiaal van de zone. “We denken bv. aan de moto’s, een flitstoestel en hoe vingerafdrukken genomen worden.” Je kan ook eens zien wat er schuil gaat achter het spiegelgebouw en een bezoekje brengen aan de cellen, het verhoorlokaal voor audiovisueel verhoor en het lokaal met doorkijkspiegel waardoor mensen kunnen aangewezen worden, maar niet kunnen zien wie hen aanwijst.

“Er ligt in ons gebouw ook bewapening. Collectieve wapens en individuele pistolen en machinepistolen worden tentoongesteld.”

Demonstraties

“Verder zal er een demonstratie zijn van een politiehond en krijg je zicht op de interne werking en verschillende functies,

Er is ook een demonstratie van geweldbeheersing en je kan zien hoe een verdachte na een achtervolging uit een auto gehaald wordt. “Je ziet ook hoe we te werk gaan als iemand zich verzet tegen een arrestatie.”

De politiezone krijgt ook bijstand en materiaal van andere zones. “Zo kan je een sproeiwagen van de federale politie zien.

Preventie

“We plakken aan onze opendeurdag ook een gedeelte preventie”, zegt commissaris Jona Van Belle. Er komt een tuimelwagen waar je het belang van het dragen van een gordel ervaart.

Er komt ook een vrachtwagen met een groot zeil die de dode hoek aantoont. Hierover wordt uitleg gegeven. De chauffeur van die vrachtwagen geeft ook uitleg over TVL (Transport Logistiek Vlaanderen).

Verder zijn er ook ‘pro-mille brillen’. “Als je deze opzet kan je het zicht ervaren dat je hebt na 5, 10 en 15 pintjes. Je kan met deze brillen op tussen een aantal kegels lopen om te ervaren dat het altijd maar moeilijker wordt.” Er kunnen ook alcoholtesten gedaan worden.

Kinderen

De kinderen zullen ook eens op de politiemoto mogen. “De straat zal afgezet worden, waardoor de wegcode niet meer van toepassing is.”

“Eens in een combi of een interventievoertuig zitten, spreekt ook tot de verbeelding bij de kinderen. Je krijgt er ook uitleg.”

“De GDPR belet ons echter om foto’s te nemen met de flitser zoals andere jaren. Wie foto’s wil zal deze zelf moeten nemen.”

Recrutering

Er zal ook een stand aanwezig zijn voor rekrutering (jobpol).

Er zal ook een bar zijn om er iets te drinken.

In de poltiezone MIDOW werken 80 mensen. Dat zijn zowel polities als burgerpersoneel. “Ons gebouw barst een beetje uit zijn voegen. Een nieuwbouw met parkeergelegenheid zou hier welkom zijn.”

Voor de opendeurdag zijn bijna alle medewerkers paraat. “Onze reguliere werking moet natuurlijk ook nog doorgaan. Er zijn bv. ook Wielsbeekse feesten en indien nodig kunnen medewerkers ook op interventie gaan.”

Wie op 3 september met de wagen komt, parkeert  best aan O.C. Mandelroos en in de omliggende straten en wijken.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.