Search

Wachten op Bus 41

copyright foto Els Deleu

Vanaf 17 maart brengen cursisten, medewerkers en vrijwilligers van Ligo de theatervoorstelling ‘Bus 41’. Het betreft een samenwerking van Ligo met Het Bataljong en Avansa.

“We waren al eens gaan kijken naar toneelstukken van andere centra van Ligo in Gent en Antwerpen en zouden het leuk vinden om dit ook met Ligo Midden- en Zuid-West-Vlaanderen te doen. We kregen een ‘go’ van de directie”, vertellen de medewerkers van Ligo. “Twee jaar geleden waren we al aan het repeteren maar we moesten alles stopzetten door corona. In september zijn we opnieuw begonnen met mensen zoeken.”

Het Bataljong

Doordat Sofie Verheust uit Kortrijk,  medewerker van Ligo ook vrijwilliger is bij het Bataljong, werden contacten gelegd met deze theatergroep. “Met Het Bataljong werkten we ook al met mensen met jongdementie. We kunnen dus werken met doelgroepen en mensen die geen echte acteurs zijn”, aldus Sofie.

Enkele mensen van Het Bataljong kwamen eerst observeren in de klassen bij Ligo -het centrum voor basiseducatie – om de cursisten te leren kennen. “Daarna kwamen ze workshops geven om de cursisten en medewerkers van Ligo warm te maken. Dan volgden er ook infomomenten”, vertelt Laura Bernolet. “Theater is voor veel van onze cursisten heel abstract want ze zijn niet altijd bekend met geschreven teksten. We gingen Budascoop bezoeken en konden ook op het podium en achter de coulissen. Sommigen onder ons gaven ook lessen over theater.”

“Voor de mensen die wilden meespelen zijn we begonnen met een namiddag- en een avondgroep, omdat we niemand wilden uitsluiten. Uiteindelijk brachten we de spelers tot één groep. Voor het repeteren van de teksten wordt er ook met WhatsApp en met video gewerkt en we oefenen in de klas.”

Om de drempel zo laag mogelijk te houden zorgen de medewerkers ervoor dat iedereen op de repetitie kan geraken. “In het weekend bieden we zelfs kinderopvang aan.”

Kortrijk – Harelbeke – Roeselare

27 mensen staan op het podium. Een twintigtal onder hen zijn cursisten bij Ligo Kortrijk, Menen en Roeselare. Ze komen uit Kortrijk, Roeselare, Menen, Moorslede, Wevelgem, Harelbeke en Kuurne. Marielle Guhur en Sofie Verheust uit Kortrijk, Siska Baert uit Gent en Dirk Pattyn uit Roeselare zijn medewerkers van Ligo die ook op de planken staan. Ook vrijwilligster Marie-Paule Debaere speelt mee. Medewerkers Laura Bernolet uit Kortrijk en Bruno Casier uit Aalbeke werken mee achter de schermen.

Heleen Allary, Sofie Verheust en Hilde Vanderstraeten van Het Bataljong staan in voor de regie.

Bus 41 gaat over wachten en zoeken. “We probeerden te starten uit het verhaal van de mensen en hoorden dat de mensen veel moeten wachten en op grenzen botsten. Om dat beeld in iets herkenbaars te stoppen werkten we met het beeld van een bus. Verschillende misverstanden maken het geheel grappig.”

Ook heel wat cursisten zijn betrokken bij het decor, het maken van de affiche en het schilderen. Sommigen staan achter de bar en iemand doet de catering. “Het is de bedoeling om alle cursisten te betrekken en de contacten onder elkaar bevorderen.”

De voorstellingen vinden plaats in Budascoop in Kortrijk op 17, 18 en 19 maart, telkens om 20 uur, in CC Het Spoor in Harelbeke op 24 april om 19 uur en in CC De Spil in Roeselare op 11 mei om 20 uur.

Tickets aan 11 euro voor wie 26 jaar en meer is, en aan 9 euro voor onder de 26 jaar kan je bestellen via:

Tickets Kortrijk 17 maart

https://apps.ticketmatic.com/widgets/uik/addtickets…

Tickets Kortrijk 18 maart

https://apps.ticketmatic.com/widgets/uik/addtickets…

Tickets Kortrijk 19 maart

https://apps.ticketmatic.com/widgets/uik/addtickets…

UPDATE: de voorstellingen in Kortrijk worden voorlopig geannuleerd wegens ziekte van enkele spelers en medewerkers. We houden u op de hoogte wanneer de voorstellingen plaatsvinden.

Tickets Harelbeke 24 april

https://webshop.harelbeke.be/Tickets/Detail?code=220424

Tickets Roeselare 11 mei

https://www.despil.be/…/LAAGGELETTERDEN_SAMEN_OP…/BUS_41

Voor de voorstellingen in Kortrijk kan je ook reserveren via Ticketservice Kortrijk op 056 34 98 55. Daar kan je ook terecht voor tickets aan UITPAS-tarieven.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.