Search

W.S.K. Marke vierde 50ste verjaardag

copyright foto Els Deleu

Op zondag 29 januari vond de nieuwjaarsreceptie van de wandelclub W.S.K. Marke plaats in het OC in Marke. Het werd een speciale editie waar de 50ste verjaardag van de vereniging gevierd werd.

Er waren woordjes van voorzitter Rik Bulckaen, Minister Vincent Van Quickenborne, schepen van Sport Wouter Allijns en van Lieven Hostens, voorzitter van Wandelsport Vlaanderen. Ook gedeputeerde Jean de Béthune, schepen Stephanie Demeyer, leden van het Bestuursorgaan van Wandelsport Vlaanderen, collega’s van de Vierkunststedentrofee en de Leie-Scheldevrienden, bestuursleden van bevriende clubs, verschillende partners en veel leden waren aanwezig, in totaal zo’n 190 mensen.

Geschiedenis

Op 4 maart 1973 werd de wandelclub gesticht in een poging om een voettocht te organiseren. Norbert Vanwijnsberghe wou met een kleine groep fanaten een degelijke wandelclub uitbouwen. Het was vooral een club van lange-afstandswandelaars.

“Er was lange tijd een ‘100 km van Marke’. Maar de organisatiekostprijs en de vele medewerkers noopte de club om hiervan afstand te doen. De wandelclub spitste zijn werking toe op het verder goed inrichten van zijn bestaande wandeltochten.”

“Midden die jaren zeventig was het wandelen zeker nog niet zo sterk en gevarieerd uitgebouwd”, stelt voorzitter Rik Bulckaen. “De wandelaars hadden toen niet zoveel keuze om georganiseerd te stappen. In Marke werd jaarlijks de Voettocht der Vlasstreek ingericht op de laatste zondag van de maand juni. Nog steeds is dit dé bonustocht (vroegere wisselbekertocht) binnen de federatie.”

“Men ontdekte het onontgonnen wandelgebied van Sint-Denijs (Zwevegem). Hier vertrekt nog altijd een tocht met natuur en vele kerkwegels.

Na het plots overlijden van een clubwandelmonument, nl. Marcel Verstraete, wordt deze kilometervreter en kampioen jaarlijks herdacht. In de herfst wordt nu al voor de 32e keer de Herdenkingstocht Marcel Verstraete georganiseerd vanuit zijn Harelbeke met een doortocht van het Provinciaal Domein De Gavers in herfstkleuren.”

“Ondertussen leerden ook enkele vrienden van De Kindervriend in Rollegem het organisatietalent van de toenmalige bestuurders van W.S.K. Marke kennen. Die bestuurders hadden het hart op de juiste plaats. Samen werd de Lentetocht in elkaar gebokst. Dit jaar zal het beschermcomité al voor de 26ste keer onze cheque met inschrijvingsgelden ontvangen ten voordele van de goede werking van het instituut. En dankzij de inbreng van kinderen en begeleiders van het instituut ontvangt elke deelnemer een klein aandenken aan deze dag.” Rik bedankt De Kindervriend voor de goede samenwerking.

Er zijn ook samenwerkingsverbanden met De Frisse Stappers Brugge, de Florastappers Gent en Hanske De Krijger Oudenaarde voor de Vierkunststedentrofee en met burenclubs uit Lauwe, Vichte en Ingelmunster binnen de Leie-Scheldevrienden.

Eind 1996 gaf Norbert Vanwijnsberghe de voorzittersfunctie door aan Rik Bulckaen. “Ik werd onmiddellijk goed ondersteund door een dagelijks bestuur met ondervoorzitter Dr. Bossuyt, penningmeester Gerard Decaestecker,  secretaresse Magda Delannoy en de andere bestuurders”, zegt Rik. De club bleef de werking verder zetten.

In 1998 kwam er ook voor het eerst een midweektocht bij. Het schitterende decor van de feestelijke Kerstverlichting was de aanzet tot Kortrijk Feeëriek.

“Wat kleinschalig begon als een mooie avondwandeling door het pittoreske historische Kortrijk is uitgegroeid tot hét wandelevenement tussen Kerstmis en Nieuwjaar waarbij op de editie van 2019 een absoluut clubrecord werd gevestigd met meer 5670 deelnemers. Nu laatst vertrokken we vanuit een moderne startplaats The Penta, goed voor een kleine 1700 wandelaars.”

Sinds de viering van 45 jaar W.S.K. Marke is er binnen de club ook één en ander veranderd. Vaste waarden Jean-Marie Ghekiere en zijn echtgenote Vera Verstraete gaven hun rol van secretaris en penningmeester door.

Het bestuur werd uitgebreid tot 8 leden. Johan De Smet is de trouwe en nauwgezette secretaris en Didier Delecluyse houdt de centen en de aanwending ervan nauwgezet in de gaten. Jacques Parmentier en Christine Dinnecourt en Johan Desmet bleven in het Bestuursorgaan en Marc Debooserie, Philippe Quidousse en Frank Waelkens kwamen de bestuursrangen vervoegen. Rik bedankte de bestuursleden en hun partners en alle vrijwilligers, medewerkers, sponsors, het stadsbestuur, de besturen van bevriende clubs en de mensen van Wandelsport Vlaanderen.

Rik stond bij 50 jaar werking ook stil bij de minder leuke dingen, zoals leden die niet meer kunnen wandelen, een dierbare verloren en leden en bestuurders die overleden zijn.

Anno 2023

Nu is de wandelorganisatie W.S.K. Marke met 340 leden niet meer weg te denken binnen het wandellandschap.

“Maandelijks is er overleg binnen ons Bestuursorgaan om het reilen en zeilen van de club draaiende te houden. Naast het voorbereiden van komende wandelorganisaties, schenkt het bestuur ook aandacht aan een nieuwsbrief, website, busreizen, weekend- of wandelvakantiereis. Denk maar aan de geslaagde reis naar Zinal met Intersoc, de samenwerkingsverbanden, opleidingen en vergaderingen binnen Wandelsport Vlaanderen. Met het bestuur zijn we terecht fier om de leden op hun wandelwenken te bedienen.”

Corona

Tijdens de coronaperiode zorgde het bestuur van W.S.K. Marke onmiddellijk voor tijdelijk uitgepijlde tochten, zodat zowel leden als niet-aangeslotenen konden wandelen. “We willen iedereen een gezonde geest in een gezond lichaam bezorgen. Hoe klein de actie ook mag zijn, àls je maar beweegt en genoten hebt van die minuten en uren gezond ontspannen. Als we iets kunnen doen aan onze gezondheid is het wandelen zeker en vast mooi meegenomen.” Zowel Rik als de schepen van Sport benadrukten dit in hun toespraak.

Zondag 30 april

Op zondag 30 april zijn er maar vier georganiseerde wandelingen in Vlaanderen, nl. één per provincie. In West-Vlaanderen mag deze dit jaar georganiseerd worden door de jarige club W.S.K. Marke. Er zijn verschillende afstanden mogelijk en uitzonderlijk zal er ook over een afstand van 50 km kunnen gewandeld worden, voor de 50ste verjaardag.

De schepen van Sport Wouter Allijns bedankte de club omdat op die dag wandelaars uit alle windstreken het mooie hinterland van Kortrijk zullen komen ontdekken tijdens ‘Vlaanderen Wandelt’.

Wie lid wenst te worden van W.S.K. Marke kan contact opnemen via info@wsk-marke.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.