Search

Vrouw en Maatschappij vraagt aandacht voor intrafamiliaal geweld

Witte lintjesactie in Kortrijk (copyright foto Els Deleu)

Vrouw en Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V vroeg de afgelopen weken aandacht voor intrafamiliaal geweld en nodigde uit om een wit lintje te dragen als teken van engagement tegen intrafamiliaal geweld. “We willen hiermee laten zien dat we ons bewust zijn van het probleem en dat we dit niet tolereren”, luidt het.

In Kortrijk gingen enkele dames van Vrouw en Maatschappij witte lintjes afgeven in het hoofdgebouw van Politiezone VLAS, waar ze onder meer door Korpschef Filip Devriendt ontvangen werden. “In meer dan 40 % van de situaties van partnergeweld is er minstens één kind getuige van de gewelddaden gepleegd door één van de ouders”, luidt het. “Deze kinderen worden vandaag zelden erkend als slachtoffer en worden vaak over het hoofd gezien bij het nemen van de juiste maatregelen.”

De dames gaven in het politiekantoor ook een pluche hond af waar ook het nummer van de hulplijn 1712 aan bevestigd was. “We willen inzetten op de bredere bekendmaking van deze hulplijn en van de mogelijkheid om anoniem aangifte te doen van een verontrustende thuissituatie”, luidde het bij Mia Cattebeke, Christine Depuydt en Hannelore Vanhoenacker die Vrouw en Maatschappij in Kortrijk vertegenwoordigden. “Elk kind heeft immers recht op een geweldloze opvoeding.”

Ook in Harelbeke stonden de mensen van Vrouw en Maatschappij stil bij de actie. Samen met Lynn Callewaert uit Hulste, nationaal voorzitter van Vrouw en Maatschappij. “Getuige zijn van geweld op een jonge leeftijd heeft verstrekkende en ernstige gevolgen op de psychische en emotionele toestand en de toekomst van een kind. Daarom moet zowel in preventie, detectie en hulpverlening van intrafamiliaal geweld het kind centraal staan.”

De afgelopen weekends deelde Vrouw en Maatschappij Harelbeke en Jong CD&V Harelbeke een pluche knuffelhond uit aan de Harelbeekse jeugdbewegingen, waar de hond nu uitgestald staat als teken van hun engagement in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Tegelijk maakt deze hond het nummer 1712 van de hulplijn bekender en toont hij aan kinderen dat ze op deze plaats in veilige omstandigheden kunnen spreken over geweld bij hen thuis. De leiding van de jeugdbewegingen werd ook gevraagd om alert te zijn bij het krijgen van signalen van kinderen die met intrafamiliaal geweld te maken hebben.

We waren erbij toen de Chiroleiding in Hulste de pluchen hond in ontvangst mocht nemen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.