Search

Voor het eerst een wandeling in het weekend

Op zaterdag 15 juni pakt de wandelclub ‘De Bavostappers’ uit met een wandeling in het weekend. We trokken naar de voorzitter José Desmet (77) in Waregem voor een babbel over de club.

De Bavostappers organiseerden in 1994 hun eerste wandeling. De wandelclub groeide uit het feestcomité in Bavikhove. Het bestuur bestaat nog altijd uit oud-leden van het Bavikhoofse feestcomité. “De eerste keer werden wandelingen georganiseerd om centen binnen te halen om activiteiten te kunnen organiseren. Er gaat nog altijd een gedeelte van de opbrengst naar het feestcomité.”

“Onze wandelingen krijgen altijd de naam ‘Op stap met boer Bavo’, genoemd naar de Bavikhoofse reus.”

De club en de activiteiten

“We hadden allemaal al een tamelijke leeftijd toen we met de wandelclub begonnen”, vertelt José die al van bij het begin van de club voorzitter is. Hij ging zelf wekelijks één tot twee keer wandelen.” We organiseerden onze wandelingen al altijd tijdens de week, dan konden we voldoende mensen die met pensioen waren vinden om te werken”, begint José. “De mensen verplaatsten zich ook meer voor wandeltochten en 2.000 man in een weekend konden we toch niet aan.”

De Bavostappers organiseren elk jaar een wandeling in het voor- en één in het najaar tijdens de week.

“Nu pakken we toch eens uit met een wandeling op zaterdag. Ook jonge mensen met kinderen gaan meer wandelen.”

Het ledenaantal van de Bavostappers groeit. “We hebben ondertussen al meer dan 100 leden.”

Twee keer per jaar zijn er ook activiteiten enkel voor de leden, zoals een wandeling met een ontbijt en een avondwandeling die afgesloten wordt met een barbecue. “Ook het ophalen van de lidkaarten koppelen we aan een dinertje. Onze leden worden goed verzorgd!”

Zaterdag 15 juni

De Bavostappers kozen voor zaterdag 15 juni. “Er zijn die dag maar twee wandelingen in West-Vlaanderen.” Het is de bedoeling om ook van deze weekendwandeling een traditie te maken.

De start- en aankomstplaats voor de wandeling van 15 juni is het Dorpshuis De Rijstpekker in de Kasteelstraat in Hulste.

“Wie met de bus uit Harelbeke komt moet voor Hulste de bus nummer 74 nemen.”

Starten kan tussen 7 en 15 uur. De wandelingen lopen over Hulste, Lendelede en Bavikhove. “We proberen de mensen zo weinig mogelijk op drukke straten te laten lopen en kiezen voor rustige wandelwegen met zoveel mogelijk groen. Er moet natuurlijk wat afwisseling in zitten.”

“’De Danny’s’, nl bestuursleden Danny Demol en Danny Derveaux, zoeken de baantjes en stippelen het parcours van onze wandelingen uit.”

Er is keuze tussen wandelingen van 4,5 km, 7,5 km, 13,5 km en 19 km. “De échte wandelaars kunnen verschillende lussen doen.”

Op de startplaats hangen de wandelingen uit met een mooie routebeschrijving. “Die route kan je ook in je gsm inbrengen.”

Er is tijdens deze wandeling een tussenstop in de kantine van een hondenclub in Lendelede. “De wandeling van 4,5 km komt niet in de rustpost maar deze van 13,5 km en 19 km komt er twee keer langs.

Op de rustpost en op de startplaats zijn er boterhammen met gehakt. “We maken ook zelf verse soep.”

De wandelingen zijn perfect uitgepijld.

Leden van Wandelsport Vlaanderen betalen 1,5 euro en niet-leden 3 euro om deel te nemen. De verzekering is in de prijs inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis meewandelen en zijn ook verzekerd.

“Wandelen is gezond: mensen moeten in beweging blijven en met het wandelen kan je dat op een aangename manier doen, zelfs soms tot je 80ste en meer. Het is één van de goedkoopste sporten die er bestaan. Ons  lidgeld voor een jaar bedraagt maar 15 euro en daar krijg je  een attest van dat je kan indienen bij het ziekenfonds waar je dit terug krijgt.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.