De politiezone VLAS (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) kan sinds eind 2022 rekenen op een volledige bezetting van het aantal wijkinspecteurs. “Doordat nu alle functies ingevuld zijn kunnen we een goede dienstverlening garanderen in elk van de 26 wijken van de zone”, stelt communicatieverantwoordelijke Thomas Detavernier.
De politiezone VLAS telt 26 wijken verspreid over de volledige zone. Er zijn 19 wijken op het grondgebied van Kortrijk en de 7 deelgemeenten, 5 wijken op het grondgebied van Kuurne en 2 wijken op het grondgebied van Lendelede. Daarbovenop is er zowel voor Kortrijk, Kuurne als Lendelede telkens een hoofdinspecteur als teamchef.
De wijkwerking telt ook nog 3 administratieve krachten, 1 commissaris als afdelingshoofd en 1 hoofdinspecteur als specialist in gebieds- en persoonsgebonden materies.
“In totaal telt de volledige afdeling dus momenteel 34 medewerkers”, stelt commissaris Kris Crepel die afdelingshoofd van de Wijkwerking is.
“We hebben telkens er een plaats openkomt door een pensioen of een verandering van functie voldoende geïnteresseerden.”
De wijkinspecteurs beschikken over de noodzakelijke (groene) vervoermiddelen zoals elektrische fietsen, scooters en elektrische voertuigen.
Er wordt voor de wijkdiensten volop ingezet op nieuwe politionele software die overal op het terrein te consulteren is via de dienst-gsm of -tablet. “Dat bespaart heel wat papier maar ook tijd, zowel voor de wijkinspecteur als wachttijd op administratieve afhandelingen voor de burger.”
Nuttige informatie voor de burger
De wijkinspecteurs voor Kuurne zijn te bereiken in de lokale politiepost op het Weggevoerdenplein 1 in Kuurne en die voor Lendelede in de lokale politiepost in de Stationsstraat 19 in Lendelede.
Voor de wijkinspecteurs van Kortrijk kan je terecht in het politiecommissariaat in de Minister De Taeyelaan 9 in Kortrijk, maar ook in de contactpunten in of bij de OC’s van Bissegem, Heule, Marke en Bellegem.
Via https://www.pzvlas.be/diensten/zoek-uw-wijkinspecteur kan men zien wie zijn wijkinspecteur is en hoe men hem/haar kan contacteren.
Een afspraak maken kan via https://www.pzvlas.be/e-loket/maak-een-afspraak
Dringende meldingen of politiehulp worden uiteraard altijd telefonisch gemeld via het verkort oproepnummer 1701 (of 112).
Waarvoor kan je bij een wijkinspecteur terecht?
- Klachten en grieven
- Kleine ontluikende conflicten
- Oproepen die een beperkte, niet-dringende politionele interventie vereisen.
Job van een wijkinspecteur
De wijkinspecteur vertoeft niet ‘zomaar’ in zijn/haar wijk.
De wijkdienst heeft immers een aantal vaste taken om de veiligheid en de leefbaarheid van de burgers te waarborgen.
- Verzamelen van alle nuttige inlichtingen over de bijzonderheden en problemen eigen aan een wijk
- Verspreiden van algemene informatie naar de bevolking en naar lokale gemeenschappen toe
- Doorgeven van lokale vragen en verwachtingen aan de overheid en andere diensten
- Uitvoeren van zichtbare en preventieve controles en toezichten voor het bevorderen van het veiligheidsgevoel onder de bevolking.
- Detecteren van bronnen van onveiligheid en de eventuele haarden van criminaliteit, en het inlichten van de bevoegde diensten hierover.
- Persoonlijke contacten met de bevolking onderhouden
- Besteden van bijzondere aandacht aan het gedrag en handelingen van bepaalde personen die onder toezicht staan.
- Informatie-uitwisseling met andere afdeling van het korps zoals recherche, interventie, sociale politie…
- Samenwerking met externe diensten
- Ondersteuning bij openbare ordehandhaving, toezichten op de rechtbank, bewaking van prominenten, bijstand bij gerechtsdeurwaarders, toezicht op schoolpuntjes en evenementen, spotter-opdrachten bij voetbalwedstrijden, ondersteuning van lokale acties…
- In de politieposten van Kuurne en Lendelede beheert de afdeling Wijkwerking ook het onthaal en de dienst Aangiften.