In de Vrije Lagere en Kleuterschool De Tandem in Bissegem was er op donderdag 14 november een blauwe dag. De leerlingen werden gevraagd om deze dag allemaal in het blauw naar school te komen. Met de blauwe kleur wordt er wereldwijd in onder meer scholen, woonzorgcentra, ziekenhuizen,… aandacht gevraagd voor diabetes.
“Hippo & Friends deed een oproep naar scholen. We konden inschrijven voor een communicatiepakket met blauwe ballonen, slingers, stoepkrijt,… Wij lanceerden bij VLKS De Tandem een oproep om in het blauw of met blauwe accenten naar school te komen,” aldus Laetitia Humblé uit Oostrozebeke. Zij is administratief medewerker in VLKS De Tandem in Bissegem. Ze is ook de mama van Siebe, die diabetes type 1 heeft. “Op school zijn er twee kinderen met diabetes”, zegt ze.
De hele school en ook de klassen kleurden donderdag blauw in Bissegem.
Bewustwording
De kinderen die in VLKS De Tandem de diagnose van diabetes kregen zijn Siebe die in het vijfde leerjaar zit – hij de zoon van Laetitia – en Miene uit het tweede leerjaar.
Miene, die in Bissegem woont kreeg dit jaar haar diagnose. “Mijn zoon Siebe was nog maar 22 maanden toen hij in november 2016 al zijn diagnose kreeg.”
“De symptomen zijn heel belangrijk. We willen vooral bewustvorming creëren. De meeste mensen kennen de symptomen niet. Vooral diabetes type 1 is niet goed gekend.”
“Diabetes type 1 wordt vooral gekenmerkt door vermoeidheid, vaker plassen, dorst, gewichtsverlies, veel honger of juist helemaal geen honger.”
Diagnose
Laetitia vertelt hoe het verliep bij haar zoontje. “Siebe begon een liter water op vijf minuten te drinken. Je denkt eerst dat het een fase is waar je kind door moet, maar dan begon hij te braken. In de crèche trok men aan de alarmbel. Siebe was niet meer alert en had een wazige blik in zijn ogen. Ook een acetongeur van de adem is kenmerkend. Dokter Van Eygen uit Bissegem dacht door de symptomen onmiddellijk aan diabetes type 1. Ik ben hem nog altijd heel dankbaar voor die snelle juiste diagnose! Er werd een vingerprik gedaan we zagen een gigantisch hoge bloedsuikerwaarde. Op dat moment moet je onmiddellijk ingrijpen, want je kind kan op zo’n moment in coma gaan en zelfs overlijden.”
“Siebe moest onmiddellijk insuline krijgen. Het was vijf voor twaalf maar we waren er gelukkig op tijd bij en zijn niet naar intensieve zorgen moeten gaan.”
Altijd meten en wegen
Sinds de diagnose bij Siebe kwam er in het gezin een heel andere manier van leven. “Je kind heeft dagelijks insuline nodig”, zegt Laetitia.
Het meten van de bloedsuikerwaarde en het toedienen van insuline is ondertussen al sterk geëvolueerd. “Siebe en Miene hebben een sensor die hun glycemie (bloedsuikerwaarde) meet en ze hebben allebei een insulinepomp. De toediening gebeurt nog via een naald maar er moet niet meer constant geprikt worden. De sensor en de pomp staan in verbinding en er wordt volgens de nood insuline toegediend.” Laetitia heeft nu ook weer haar nachtrust: “jaren aan een stuk prikte ik om de twee uur”, zegt ze. “Zowel een te hoge als een te lage waarde is gevaarlijk en als ouder ben je voortdurend angstig.”
“Het eten moet altijd afgewogen worden. Daarbij zijn de koolhydraten enorm belangrijk. Zo rekenen wij uit bij alle voedingsmiddelen waar koolhydraten in zitten. Als je bv 100 gr aardappelen eet, zijn dat 17 koolhydraten. Dan moet er voor 17 koolhydraten insuline bij gegeven worden. Wij letten daar continue op en proberen ook evenwichtige voeding aan te bieden, zoals je voor elk kind probeert te doen. Wij doen dat nog net iets meer, zodat je eens geen insuline moet bijgeven volgens de maaltijd. Zo zit er in kaas en komkommer niets van koolhydraten. ”
Om de drie maanden gaan Siebe en Miene op controle naar het kinderziekenhuis van UZ Gent en elk jaar is er een uitgebreid onderzoek.
De kinderen worden opgevolgd door klinisch psychologen en een diëtist. Ze moeten ook jaarlijks naar de oogarts. “Het is echt een hele medische boterham!”
Diabetes type 1 en 2
Laetitia vertelt dat ze onbewust heel alert is voor kinderen die veel drinken. “Veel mensen weten niet dat dit een belangrijk symptoom is. Juist daarom willen organisaties dat er bewustwording komt.”
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat gaat dus niet meer weg en je kan er niets aan doen. “De alvleesklier (pancreas) stopt met insuline afgeven. Normaal maakt deze insuline aan om de suikers en koolhydraten in ons lichaam te verwerken. Doordat dit niet meer gebeurt worden de suikers in het bloed niet meer verwerkt en krijg je een hogere suikerspiegel.”
Bij diabetes type 2 werkt de alvleesklier niet goed. “Diabetes type 2 krijg je vaak door een ongezondere levensstijl of door erfelijkheid. Dat type komt voor bij mensen van boven de 40 jaar.”
Taboe
Veel mensen weten niet wat diabetes juist inhoudt. “Er hangt nog een taboe rond dat het zou zijn van teveel te snoepen. Dat moet er echt uit!”
Vandaar dat men bewustwordingsacties organiseert. Op 14 november krijgen alle types van diabetes aandacht. Er worden cirkels gevormd en de blauwe kleur komt op de voorgrond. “Er is 24/7 waakzaamheid nodig om de levensbedreigende dalingen in de bloedsuikerspiegel en lange-termijn schade in het lichaam te voorkomen”, luidt het bij Hippo & Friends, de organisatie die zich richt op diabetes type 1 en meer bewustwording rond de ziekte wil creëren. Hippo & Friends zet ook in op het verhogen van de levenskwaliteit van patiënten en steunt wetenschappelijk onderzoek rond type 1 diabetes.
Hippo & Friends
De organisatie Hippo & Friends organiseert activiteiten die voor verbinding zorgen. “Het is fijn om de kinderen met elkaar bezig te zien. Ze vinden verbinding en kunnen onder elkaar over bv hun sensor en hun pomp praten.”
Zo zijn er soms workshops waar ze samen met een ouder en onder leiding van een diëtist koken of andere activiteiten doen, maar er worden ook diabeteskampen georganiseerd.
De organisatie probeert het voor de kinderen, maar ook voor de ouders draaglijk te maken.
VLKS De Tandem
Bij VLKS De Tandem werd er donderdag ook ingezet op bewustwording naar diabetes toe.
Donderdag kleurde de hele school in Bissegem blauw. Er werd door de kleutertjes een blauwe cirkel gemaakt waardoor er aandacht gevraagd werd voor diabetes.
Diabetes werd besproken in de klassen. Vooral juf Charlotte van het vijfde leerjaar en juf Elien van het tweede leerjaar – de klassen van Siebe en Miene – bespraken al veel het thema gedurende het jaar. Er werden kleurplaten van Hippo (verwijst naar een hyppo, dat is een te lage suikerspiegel) ingekleurd.
Siebe en Miene worden vaak geconfronteerd met de vraag waarvoor het pompje dat ze dragen dient of wat die sensor is. “Het is belangrijk dat de kinderen uit hun klas op de hoogte zijn!”
“Het is de bedoeling dat de hele school bewust is van wat diabetes type 1 is. De sponsorloop in maart zal dan ten voordele van Hippo & Friends georganiseerd worden.”
Voor Siebe en Miene is het omwille van alles wat er met hun diabetes bij komt, niet evident om bv bij vriendjes te gaan slapen. Ook bij het sporten kunnen ze te laag in suiker gaan. “Door de pomp en de sensor kunnen we nu van op afstand hun suikerwaarde volgen”, aldus Laetitia. Siebe zal in januari mee gaan op bosklassen naar Durbuy. “Ik probeer het los te laten en dus op afstand te volgen”, zegt Laetitia. Ze heeft wel vertrouwen in het schoolteam. Miene trekt dit schooljaar mee op boerderijklassen.
Siebe is een voetballer en Miene gaat naar KSA-Chiro. “Diabetes mag hen niet tegen houden om een sociaal leven op te bouwen!”