Search

Virtuele tool voor minder ongelukken

In Howest werd de tool al getest door de studenten Industrieel Productontwerpen, die meewerken aan het 3D-model van de applicatie (foto Howest)

Bij Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen werd een virtuele tool ontwikkeld waardoor ongelukken met een zaagmachine in het technisch en beroepsonderwijs vermeden kunnen worden.

Acht Vlaamse scholen testen binnenkort deze tool uit. In de testgroep zijn Campus Engineering Veurne, VTI Roeselare, VTI Menen, VTI Poperinge, ’t Saam Diksmuide, VTI Tielt Molenland, VTI Izegem en Richtpunt Zottegem opgenomen.

“In het technisch en beroepsonderwijs werken leerlingen vaak met gevaarlijke machines en dat blijft niet altijd zonder gevolg. Volgens leerkrachten gebeuren er wel eens ongelukken. Dankzij onze tool werken de leerlingen in een veilige leeromgeving. De  leerlingen mogen fouten maken en kunnen daaruit leren”, zegt Charlotte Larmuseau van HITlab, het onderzoekscentrum van Howest dat de XR-technologie ontwikkelt voor de applicatie. “Bovendien laat het de leerlingen toe om ongelimiteerd hun vaardigheden te trainen. Dat is zeer waardevol.”

Naast HITlab werken nog heel wat onderzoeksgroepen en opleidingen van Howest mee aan de ontwikkeling van de tool en zijn er oefeningen op maat voor leerlingen secundair onderwijs.

Het ultieme doel is een applicatie ontwikkelen die tegen augustus 2024 gratis beschikbaar is voor alle leerlingen uit de opleiding hout(bewerking) in Vlaanderen”, besluit Charlotte Larmuseau.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.