Search

Vier zusters vieren 60-jarig jubileum

Copyright foto Els Deleu

Op zaterdagmiddag 20 mei vierden vier Zusters van Liefde hun 60-jarig jubileum tijdens een receptie in Huize Sparrenhof in Heule. Ze kregen er het bezoek van Schepen Stephanie Demeyere.
De vier zusters wonen in de Mellestraat in Heule.

Zuster Cecile Taelman

Cecile Taelman (82) is de oudste dochter van Gerard Taelman en Zoë Deweer uit Otegem. Er volgden nog 2 zussen en 3 broers.

Via haar tante – zuster Agnes Deweer – had Cecile de Zusters van Liefde in Heule leren kennen, en zo trok Cecile naar school in het pensionaat van de Zusters van Liefde in Heule. Ze was er intern. Cecile werd na haar studies bediende in de Kliniek Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk. Ze sprak op 24 augustus 1963 haar eerste geloften uit bij de Zusters van Liefde in Heule. De definitieve geloften volgden vijf jaar later.

Zuster Cecile ging studeren aan de Ipsoc in Kortrijk en werd sociaal assistente. Ze werd in die hoedanigheid bediende in de Firma Prado in Kortrijk, werd daarna sociaal assistente in het toenmalige Centrum voor Gehoorrevalidatie en Logopedie en werd tenslotte directrice in Home Bethanie in Kortrijk. Ze werd ook medeverantwoordelijke in de vorming van de novicen en lokaal overste in de communiteit van de Mellestraat in Heule.

Ze woonde achtereenvolgens in de gemeenschap van de Mellestraat in Heule, de Heulse Kasteelstraat in Heule, Home Betanie in Kortrijk en sinds 2003 weer in de Mellestraat.

Zuster Maria Nuttens

Maria Nuttens (86) werd in Passendale geboren. Ze groeide er samen met haar broer Roger op op de hoeve van Marcel Nuttens en Juliana Versavel.

Op 8 september 1961 trad ze binnen bij de Zusters van Liefde in Heule, net als haar tante Maria.

Op 2 mei 1963 sprak ze haar eerste geloften uit. Zuster Maria studeerde verpleegkunde in Brugge en haalde op 11 juni 1970 haar diploma.

Ze bood 26 jaar lang hulp waar het nodig bleef, vanuit de communiteit van De Panne.

Toen ze de pensioenleeftijd bereikt had, verhuisde ze op 10 juli 1998 naar de communiteit van de Mellestraat in Heule om er als verpleegster te zorgen voor zieken en zorgbehoevende medezusters.

De laatste jaren is zuster Maria niet meer actief als verpleegster, maar neemt ze kleine werkjes op, doet ze boodschappen en ontvangt ze bezoekers aan het onthaal. Ze wandelt nu ook af en toe.

Zuster Maria is een levensgenieter die ook graag tijd maakt voor stilte en om te bidden.

Zuster Cecile Lievens

Cecile Lievens (87) is de dochter van Petrus Lievens en Julia Hinderyckx. Ze werd geboren in Lichtervelde en groeide er op in een gezin van 3 kinderen.

Ze volgde een opleiding in de Leerwerkplaats Sinte Margaretha in Lichtervelde en verrichte goed en nauwkeurig afgewerkt naaiwerk, net als haar mama.

Ze trad binnen bij de Zusters van Liefde in Heule op 8 september 1961 en kreeg er de zusternaam Maria-Krista. Op 2 mei 1963 sprak ze haar eerste geloften uit. Op 24 augustus 1968 haar definitieve geloften.

Zuster Cecile studeerde dan nog voor verpleegster/verloskundige aan het Sint-Jan in Brugge. Ze voelde zich geroepen om missionaris te worden. Na een opdracht in de Materniteit Mater Amabilis in Varsenare vertrok zuster Cecile in 1969 naar Warmbad in Zuid-Afrika om er te werken als verpleegster en als verloskundige. In 1977 werd ze naar Doornspruit gezonden. Daar zorgde ze voor ondervoede kinderen, hielp ze mensen bij problemen, hielp ze bij uitbreiding van gebouwen en van het personeelsbestand en speelde ze ook een eigen rol in de problematiek van de apartheid. Dan werkte ze ook nog een jaar bij de kinderen in Siloë.

Ze kwam na een missieleven van 38 jaar naar België terug. Sinds augustus 2007 woont zuster Cecile in de communiteit van de Mellestraat. Ze is nu vooral bezig met gebed en met mailen met haar nicht.

Zuster Erna Delaere

Erna Delaere is de dochter van Cyriel Delaere en Zoë Demaeght. Samen met haar 2 broers en haar zus groeide ze op in Hulste. Ze werkte van 1958 tot 1961 als naaister in de haute couture in Kortrijk. Op 8 september 1961 trad ze binnen bij de Zusters van Liefde in Heule en kreeg er de zusternaam Bernadette-Maria. Ze sprak op 2 mei 1963 haar eerste geloften uit, en op 24 augustus 1968 haar definitieve.

Aan de Normaalschool Sint-Andreas in Brugge behaalde ze in juni 1968 haar diploma van kleuterleidster. Later trok ze naar Gent waar ze in juni 1976 afstudeerde als gegradueerde in de orthopedagogie.

Na ee korte interim als kleuterleidster in ’t Villaatje in Heule werd ze in 1969 opvoedster in het Onthaalcentrum in Varsenare. Later werd ze er opvoeder-groepchef en later nam ze als directrice in een directieteam de zorg voor het functioneren van ‘De Zandberg’ en voor de vertrouwde gasten ervan op.

In juli 1999 startte ze samen met zuster Alice Schollier de crisisopvang Huize Agatha op. Daar kregen 396 jongeren een opvang en een warme thuis. Ze bleven dit doen tot in 2022. Op 28 februari 2023 nam zuster Erna haar intrek in de Mellestraat, waar ze geniet van de stilte en de rust na een heel actief leven.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.