Search

Vier leerlingen trokken op stage naar Litouwen

De jongens krijgen hun certificaat op hun stageplaats

Vier leerlingen die bij CLW Kortrijk de opleiding Verkoop-Handel volgen zijn terug uit Littouwen, waar ze twee weken op stage waren.

Yoren Deberdt (19) uit Poperinge, Yana Decoutere (18) uit Menen, Amal Mostafa (20) uit Kortrijk en Justin Toye (16) uit Kuurne volgen allen de opleiding Verkoop-Handel bij CLW (Centrum Leren en Werken) in Kortrijk. Justin zit in de tweede graad, Yoren en Amal in de derde graad en Yana zit in haar diplomajaar.

Yana start nu haar stage in een broodjeszaak. Justin loopt stage bij Colruyt in Harelbeke en doet vakantiewerk bij Jumbo in Kuurne. Yoren start nog een stage in de winkeltjes in Bellewaerde. Hij doet weekendwerk in de Heksenstoel in Lokere.

Leren en werken

De leerlingen combineren hun opleiding met verschillende stages. “We zoeken zelf werk en doen er stage”, legt Yana uit. De buitenlandse stage maakte deel uit van een Erasmus plus project en werd dus volledig gefinancieerd door Europa. De jongeren werkten in de hoofdstad Vilnius en verbleven er in een hotel.

Justin en Yoren werkten er in een winkel die te vergelijken is met Auchan. Yana en Amal waren tewerkgesteld in een kleine supermarkt. Ze ondervonden er allen een andere werkcultuur dan hier het geval is. “Ze zijn er heel losjes en zijn al tevreden als je iets doet. Je mag er pauze nemen wanneer je maar wil en als je weggaat hoef je het niet te melden”, zeggen ze. “Onze leerkrachten hielden er meer toezicht dan onze baas!” De jongeren zagen in de winkels veel producten die ze niet kenden.

Er waren wel wat taalproblemen. “Weinig mensen spreken er Engels. Wie er boven de 40 is spreekt het helemaal niet. Als men iets vroeg moest men het men handen en voeten proberen uit te leggen. Sommige mensen werden zelfs boos omdat we geen Litouws kenden.” De jongens hadden wel een vrouw die Engels sprak in de winkel en konden op haar terugvallen. Bij problemen konden de leerlingen altijd de leerkrachten bellen. “Zij stonden er in 10 minuten. We werden er wel getraind op zelfstandigheid en kregen de nodige vrijheid om zelf een taxi of een bus te nemen in een land en met een taal die we niet kenden. Het is goed gelukt.”

Litouwen

Litouwen was wel helemaal nieuw voor de jongeren. “Ik kende dat land helemaal niet”, vertelt Justin. “Het is wel een heel mooi land en ook de hoofdstad is mooi.” Naast werken konden de jongeren samen met de begeleidende leerkrachten Anja en Maruja ook uit eten gaan en bezoekjes doen. “Zo deden we de catacombes, een aquapark en bezochten we een kasteel bij een ijsmeer. We maakten er ook de nationale feestdag mee. Dat was mooi om te zien.”

Hoewel de jongeren in een buurland van Wit-Rusland verbleven, ondervonden ze niets van de oorlog. “We zagen wel veel vlaggen van Oekraïne en de straatverlichting scheen geel en blauw.”

Zowel Yoren als Justin willen nog wel eens terug naar Litouwen. Yana zou liever nog eens een nieuw land ontdekken.

“Het was een stage waar we nog jaren zullen over praten”, besluiten de jongeren.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.