Search

Verteltheater over een bale vlas

Copyright foto Els Deleu

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 april vindt er om 20 uur in het CC Wevelgem een verteltheater plaats over ‘de sobere avonturen van een bale vlas’, dit in het kader van 825 jaar Wevelgem.

Xavier Defrancq uit Wevelgem vond in de archieven van de heemkundige kring Wiblinga een tekst van vlasser Constant Vansteenkiste uit 1913 over de mistoestanden in de vlassector.

“Deze tekst was in 1929 verschenen in ‘Het Vlas’, waar berichten rond het vlas in verschenen”, vertelt Xavier. “Koen D’haene was bereid om de tekst te herwerken en er een bespeelbaar stuk van te maken. Het is geen zuiver toneelstuk geworden, maar eerder verteltheater met afwisselend een verteller en toneel.”

Een bale vlas

‘De sobere avonturen van een bale vlas’ gaat over de mistoestanden die er waren in de vlassector. “De botekopers waren de tussenpersonen tussen de vlassers en de spinnerijen. Zij wisten al vooraf welk vlas de spinnerijen wilden en gingen vlas opkopen bij verschillende vlasmerchands in de buurt”, vertelt Jan Lefebvre die in Harelbeke woont.

“’Ei gieder wa liggen vo mie?’ is de zin die altijd terugkwam”, aldus Jan. “Dat zal in het stuk ook te horen zijn.”

“Ook het verschil tussen putteroten en Leieroten komt naar boven. Dat laatste was het beste in de volksmond, maar beide manieren van roten bleken eigenlijk evenwaardig. Het Leievolk wilde dat echter niet geloven, uit angst het monopoly van het roten in de Leie te verliezen. Ook de Engelsen die een handelke hadden met de botekopers komen in het verteltheater voor.”

“Eens het vlas verkocht was aan de specialisten/aankopers van de spinnerijen, ging de voerder met paard en kar – Blanche en zijn peird verwijst naar een voerder uit Lauwe – naar de verzendhuizen in Kortrijk. Daar kon het nog eens fout lopen als het te duur was of als er ondertussen al ander vlas aangekocht was en ze het aangeboden vlas niet meer moesten hebben…”

Het verteltheater

Xavier Defrancq zorgt voor de algemene leiding. Martien D’hondt uit Sint-Eloois-Winkel neemt de regie voor haar rekening en de vertellers zijn Peter Louagie uit Rollegem en Hilde Vanhee uit Lauwe.

We konden al een stukje van het verteltheater zien tijdens een repetitie.

De scène is ingedeeld in twee delen: in het ene deel vindt de vlasverkoop plaats. Hiervoor kon men gebruik maken van een authentieke vlassersdeur (in twee delen) van op de hoek van de Hoogstraat en de Statiestraat (nu Stationsstraat). Jan vertelt dat je vooral in de Papestraat, de Hoogstraat en de Nieuwstraat nog kan zien waar vlasmagazijnen gevestigd waren. “Ook in het centrum van Bissegem staat Minneke – de dochter van een botekoper – nog achter zo’n deur.”

Het tweede deel van de scène speelt zich af in een café, waar de mis- en wantoestanden besproken werden. “Hiervoor konden we de toog van Maria van den Bascuul bemachtigen. Metje van café de Cameo (Andrea Lernou) speelt mee als cafébazin.”

De andere acteurs zijn Geert Corne, Frank Cockerill en Jan Nuytten, allen uit Wevelgem, Filip Gheysen uit Sint-Eloois-Winkel, Stephan Vansteenkiste uit Moorsele en Luc Hanson uit Ledegem.

Barbara Buyse uit Lauwe souffleert en schminkt. Wevelgemnaar Luc Lannoy zorgt voor de belichting en Philippe Bolen uit Wevelgem zorgt samen met Peter Debrouwere van CC Wevelgem voor film en klank.

De voorstellingen vinden plaats op Goede Vrijdag 7 april en Paaszaterdag 8 april, telkens om 20 uur in het CC op het Guldenbergplein in Wevelgem. Reserveren aan 10 euro per persoon kan via secretariaat@wiblinga.be of via 0477 576 114

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.