Search

“Veel gemakkelijker met een lokaal in ons eigen schoolgebouw”

Leerkrachten Ward en Alexander met leerlingen Jolan, Jules en Sean - copyright foto Els Deleu

De leerlingen van het Guldensporencollege Campus Zuid in Kortrijk zijn tevreden. Ze hebben nu een nieuw techniek- en STEM-lokaal. De nieuwe ruimtes worden vanavond tussen 16.30 en 19 uur getoond tijdens een burenbabbel op de campus Zuid.

Iedereen kan op de burenballen langskomen op het zelf gekozen tijdstip en inschrijven is niet nodig. Het team van het Guldensporencollege campus Zuid verwelkomt de buren met een hapje en een drankje in de vernieuwde ruimtes.

Wat laatst gerealiseerd werd op de campus Zuid is het techniek- en STEM-lokaal. “Vroeger was dit lokaal geïntegreerd binnen Engineering en moesten de leerlingen zich verplaatsen”, aldus Ward Dewilde die leerkracht STEM is. “Nu hebben we alles in eigen huis.” Het stuk ‘Wetenschappen’ wordt gegeven in het bestaande wetenschapslokaal.

De klas werd gemaakt van twee kleine lokalen. “Het kostte heel wat uren in de grote vakantie om het lokaal klaar te krijgen tegen 1 september, zoals we aan de ouders beloofd hadden. Niet enkel de lokalen kregen een flinke beurt, maar ook de tafels kregen nieuwe bladen. Het is een maaklab voor de lessen STEM en Techniek geworden”, stelt leerkracht Techniek Alexander Vanhoucke.

Er is heel wat materiaal aanwezig, waaronder ook 3D-printers, VR-brillen, nieuw handgereedschap, meubilair en sinds enkele weken ook een lasercutter.

In het begin van dit jaar gingen we ook al langs op de school, toen leerlingen van de vrije lagere school De Tandem op bezoek kwamen en met VR-brillen konden zien hoe die klas er in de toekomst zou uitzien. “We hadden een 360°-filmpje gemaakt over hoe het lokaal er zou uit zien, en nu staat het hier. De circel is mooi rond.”

We vroegen aan enkele leerlingen wat ze nu vinden van het nieuwe lokaal. Iedereen in de eerste graad heeft 2 uur techniek, maar de STEM-leerlingen zitten nog meer in het nieuwe lokaal. Sean Vandenabeel, Jolan Vandendriessche en Jules Bilcke, allen van het tweede jaar STEM-Wetenschappen en Maud Berthier, Rune Leterme en Caitlin Bekaert die het tweede jaar Kunst en Creatie volgen, waren het er allemaal over eens:

“In ons vorige STEM-lokaal hadden we geen basisgereedschappen en was er niet voldoende materiaal voor iedereen. We moesten voor techniek en STEM vaak verhuizen naar de campus Engineering. Daardoor verloren we veel tijd en konden we bijvoorbeeld niet lang 3D-printen doordat we nog tijd moesten voorzien voor onderweg van en naar onze eigen school. En als we iets vergeten waren in onze klas, konden we het niet meer halen.”

De meisjes vinden het vooral leuk dat ze niet zoveel meer moeten wandelen. De leerkrachten zijn ook tevreden dat ze niet zoveel meer moeten ‘pushen’ met de leerstof, door minder tijdverlies. “Eerlijk toegegeven, we hebben in onze carrière nog nooit zo’n mooi lokaal gezien!”

De leerlingen zijn ook heel tevreden dat er nu een lasercutter op school beschikbaar is. “Dat is een spectaculaire machine, de kers op de taart!”

Na de herfstvakantie wordt er gestart met een maaklab voor iedereen. “De leerlingen kunnen hier elk aan hun eigen project werken!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.