VC Jong Kuurne vierde 50° verjaardag

Copyright foto Els Deleu

De 50ste verjaardag van VolleybalClub Jong Kuurne werd onlangs gevierd. De spelers werden voor een feest in de KUBOX met voorstelling van de ploegen uitgenodigd op het Kuurnse gemeentehuis voor een huldiging.

De Volley in Kuurne startte onder de naam van het vroegere VC Kuurne en is één van de oudste clubs van de provincie. Burgemeester Francis Benoit vertelt dat in de vijftiger jaren gestart werd als recreatieve ploeg met dames en heren die samen volleybalden op de Markt van Kuurne. “Later werd er gespeeld in de ontvangsthal van de Kuurnse hippodroom. Uiteindelijk werd er competitief aangetreden met een dames- en een herenploeg. Na de paardenkoersen moest de hal van het hippodroomgebouw gekuist worden om er het volleybalveld uit te tekenen.”

“Lange tijd speelden jongen en meisjes apart in 2 clubs, nl VCD Kuurne en Jong Kuurne maar nu zijn ze herenigd.”

Marc Decoene is de huidige voorzitter van de club die een mooi ledenbestand heeft en waar de voorbije jaren ook mooie prestaties geleverd werden. Hij schetst de geschiedenis:

Geschiedenis

“Vroeger mocht je als club maar 1 seniorenploeg hebben, waardoor jongere spelers het moeilijk kregen om aan bod te komen”, aldus de voorzitter.

“Onder impuls van een aantal jongere spelers werd zo Jong Kuurne opgericht. Enkele van de pioniers waren Johan Callens, Dirk Depourcq, Jan Veys, Jacques Vandenbussche, Dirk Vercaemst en Johan Depypere als speler/trainer.”

Gedurende de eerste 25 jaar was Jong Kuurne een vaste waarde in Promo 1 met nu en dan een kampioenstitel. “Daardoor draaiden we ook een aantal jaartjes mee in Nationale 3.”

Een belangrijke stap in de geschiedenis was het starten met een jeugdwerking waardoor er in 1985 voor het eerst met een tweede team kon gestart worden.

“Er waren ook dieptepunten zoals het seizoen 2000-2001 waar we zelfs geen ploeg hadden. Dankzij de eerder opgestarte jeugdwerking kon er het jaar erop opnieuw een ploeg gevormd worden. Daarna ging het altijd maar beter tot we terug in eerste provinciale zaten en we uiteindelijk een tweede ploeg hadden. Er kwam zelfs een seizoen waar we drie herenploegen in competitie hadden.”

In 2016 had de club het opnieuw moeilijk door een serieuze uitstroom van talentvolle spelers. “Toch lukte het om een ploeg van 8 spelers samen te stellen waardoor we weer konden opbouwen.”

“Een belangrijk aspect is de uitbouw van onze jeugdwerking. VC Jong Kuurne is één van de weinige West-Vlaamse clubs die in elke reeks minstens 1 ploeg heeft.”

De club streeft ernaar om de eigen jeugd maximale speelkansen te bieden. “Daarnaast hebben we het niet moeilijk om sterkere spelers te laten vertrekken naar hogere reeksen als ze daar de nodige speelkansen krijgen. Een aantal van onze talenten bereikten de topsportschool in Vilvoorde en we hebben zelfs een speler in de nationale ploeg. Toch leuk voor een klein clubke uit Kuurne”.

Na 49 jaar als herenclub kreeg VC Jong Kuurne vorig jaar in volle Covid-periode een nieuw elan door de meisjes en jonge dames van G&V Kuurne te verwelkomen nadat hun club ophield te bestaan.

Verder schrijven

Schepen Jan Deprez drukte tot slot de wens uit dat de geschiedenis van VC Jong Kuurne mag verder geschreven worden. “Als gemeentebestuur is het onze taak om hieraan proberen mee te helpen, dit door ondersteuning op zowel financieel als logistiek vlak. Vorig jaar investeerden we onder meer in een beachveld dat de leden de mogelijkheid geeft om de conditie te onderhouden na de competitie maar ook om zich te amuseren in het beachvolleybal.”

error: Content is protected !!