VB-wissel bij Chiro Aalbeke

links zien we Nicolas en Liesbeth en rechts op de foto staat Pieter (copyright foto Els Deleu)

In Chiro Aalbeke was er in het begin van het werkjaar een wissel van Volwassen Begeleiders (VB’s). Na vijf jaar gaf Pieter Pattyn (42) de fakkel door aan het koppel Nicolas Bourgois (39) en Liesbeth Welker (34).

Pieter Pattyn was vijf jaar VB. “Daaronder waren er door corona wel twee héél heftige jaren”, stelt hij. Hij nam de functie over van Frank Claerhout die zes jaar VB was.

Pieter stopt als VB maar blijft deel uitmaken van de VZW Chiro LokAal die het beheer van het gebouw doet. Sinds vorig jaar zijn ook de nieuwe VB’s al bij die VZW.

“Ik heb de taak als VB héél graag gedaan, maar het neemt ongelofelijk veel tijd in beslag”, zegt Pieter. “Al mijn verlof ging naar de Chiro. Ik heb dit niet erg gevonden, maar dat kan je niet blijven doen.”

Ik ben in het begin van vorig werkjaar beginnen twijfelen. Aangezien ik van mening ben, dat je de leiding toch een jaar voordien op de hoogte moet brengen als er iemand anders moet gezocht worden, heb ik het dan al uitgesproken tegenover de leiding. Zo kregen ze een jaar tijd om op zoek te gaan naar iemand anders. Als ik het dan niet gezegd had, zou ik nog 2 jaar verder gedaan hebben.”  De Chiroleiding stelde een werkgroep samen die op zoek ging naar nieuwe VB’s.

“Het was ook net een goed moment om te stoppen. De laatste twee jaar was er bij de leiding als het ware een generatiewissel. Dit werkjaar zijn er 10 nieuwe leiders/leidsters gestart. Er zijn er deze zomer 8 gestopt.”

Pieter woont ondertussen weer in zijn geboortedorp Lauwe. Zijn kinderen Marie-Jo (12) en Ernest (10) komen verder naar de Chiro in Aalbeke.

Hij werkt als hoofd After Sales bij Lapauw in Heule. “Ik begon er tijdens de coronaperiode en het werk vraagt meer dan in het begin het geval was.”

Pieter staat de Chiro en de VB’s nog bij waar nodig, maar neemt niet meer de verantwoordelijkheid als VB. “Ik zal hier nog af en toe te zien zijn”, zegt hij. “Ik ben niet gestopt omdat ik het niet graag doe. Ik kwam uit de Chiro van Lauwe en uit het Gewest. Nu zit ik zelfs weer in het Gewest.”

Nicolas en Liesbeth

Er werd dit keer gekozen voor een koppel als VB. “Het is een engagement dat veel tijd opslorpt en waarmee je veel bezig bent in je privéleven. Dan is het misschien beter om het samen te doen. Zo weet je altijd van elkaar. We vinden het ook gewoon fijn om dat samen te doen”, aldus Liesbeth Welker, die samen met haar partner Nicolas Bourgois het nieuwe VB-koppel werd. Nicolas vult aan dat hij en Liesbeth op verschillende gebieden een andere visie hebben. “Bepaalde aspecten bekijken we anders, en die combinatie komt goed uit.”

Beiden hebben ook wel ervaring in de jeugdbeweging. Liesbeth zat vroeger in de Chiro in Sint-Denijs en Nicolas was in de Chiro in Heestert. Hij is er vijf jaar leider geweest. “Chiro zit in je bloed en dat trekt door”, zeggen ze. “Ook onze kinderen Iona (13) en Peppa (10) zitten in de Chiro.”

Nicolas en Liesbeth konden geen ‘neen’ meer zeggen op de vraag of ze VB wilden worden. “De leiding heeft het ons meerdere keren zo lief gevraagd”, luidt het.

Liesbeth stemde eigenlijk vrij snel in. “Mijn mijn werk op school, heb ik veel vakantie”, zegt ze. Liesbeth werkt in Basisschool ’t Biekorfje in Aalbeke, waar ze administratie doet, als kinderverzorgster in de kleuterklas helpt en een gedeelte van de opvang voor haar rekening neemt. “Voor mij was het iets moeilijker. Ik heb maar 23 dagen verlof en moest toch eens eerst alles op een rijtje zetten om te zien of het allemaal zou lukken”, aldus Nicolas die branddetectietechnieken toepast bij Dewo-Fire in Marke.

Nicolas en Liesbeth gingen dit jaar al mee als kok op kamp. Toen was de beslissing al gevallen en wisten ze dat ze de nieuwe VB’s zouden worden.

“Het is wellicht ook wel gemakkelijker om zoiets als koppel te doen. We hebben de luxe dat we ons kunnen opsplitsen. Er kan eens één van de twee naar de Chiro gaan terwijl de ander thuisblijft. De feedback is er telkens als we thuis zijn. We kunnen ook eens overleggen.”

Taken

Wat een VB doet, is héél uitgebreid. “Volgens de leden ben je iemand die enkel maar foto’s maakt. De leden zien al het serieuze werk dat errond hangt niet en dat is eigenlijk wel tof”, vond Pieter altijd. “Zelfs mijn eigen kinderen hadden niet door wat er echt gebeurt als VB.”

Volgens Pieter, Nicolas en Liesbeth zorgen VB’s voor ondersteuning en brengen ze een ouderlijke visie, ook naar het financiële en het organisatorische toe. “Alles wat je geleerd hebt bij het ouder worden geef je als raad en advies door aan je leiding.”

“Je helpt ook aan praktische zaken denken. Jongeren denken soms niet aan bepaalde zaken die ergens meegenomen moeten worden. Eigenlijk geef je aan de leiding door wat je thuis aan je tieners en twintigers doorgeeft. De leiding doet wel nog altijd de werking, het is gewoon de de bedoeling dat je als VB ondersteunt, opvolgt en helpt.”

Op 26 november komt Pieter nog eens frietjes bakken op Flamme Fatale van Chiro Aalbeke.

Hiervoor is de ticketverkoop gestart. Bandjes kopen kan bij de leiding en de aspi’s.

Je kan ook naar marte.vanhoucke@icloud.com mailen met je naam en het aantal gewenste tickets. De tickets moeten wel vooraf betaald worden aan 6 euro per persoon. Aan de deur betaal je 7 euro.

error: De inhoud is beschermd!