Vandaag Leieslagherdenking en volgende week concert

v.l.n.r. zien we Wilfried Dujardin (secretaris gemeentelijk Leieslagcomité), Hans Meurisse (Onderkapelmeester Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen) en Jan Van Craen (voorzitter gemeentelijk Leieslagcomité) - copyright foto Els Deleu

Op 24 mei 1940 gebeurde de slag aan de Leie. Ter hoogte van Kuurne lag het 12° Linie. Dit wordt in Kuurne elk jaar herdacht. De organisatie gebeurt door het gemeentelijk Leieslagcomité van Kuurne in opdracht van de gemeente. Ter gelegenheid van 900 jaar Kuurne pakt het Leieslagcomité uit met een concert van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen op donderdag 1 juni.

“Wij herdenken elk jaar die historische dag waar in 1940 de slag aan de Leie gebeurde”, begint Jan Van Craen, voorzitter van het gemeentelijk Leieslagcomité.

“We hebben het voordeel dat het regiment van het 12° Linie, dat toen in Kuurne lag, nog bestaat. Dat regiment komt elk jaar met 2 pelotons terug naar Kuurne. Die band tussen Kuurne en het 12° linie regiment is enorm sterk. Het is een unicum met een Waals regiment.”

“Op deze historische dag van 24 mei krijgen we de steun van defensie. We betrekken ook de kinderen met een vredeswandeling waar de geschiedenis verteld wordt. Het is van kapitaal belang dat dit doorgegeven wordt aan de jeugd.”

“Sinds de koning hier in Kuurne geweest is voor de herdenking van de Leieslag, komt er nu elk jaar een vertegenwoordiger van de koning langs. We hadden ook een aantal jaar de Muziekkapel van de gidsen. Dit jaar komt de Muziekkapel van de Luchtmacht.”

Programma voor de herdenking van de Leieslag op woensdag 24 mei

Normaal bestaat de herdenking uit  2 delen, nl. een militaire plechtigheid aan het Leiemonument en een burgerlijke herdenking op het Marktplein met de kinderen.

Door de werken in het centrum van Kuurne  is dat dit jaar niet mogelijk en verhuist de ceremonie naar het Weggevoerdenplein (tussen het Marktplein en de Leie).

Het programma ziet er als volgt uit:

09:00 u.    Ontvangst genodigden in het Emmaüshuis naast Sint-Michielskerk

10:00 u.    Herdenkingsviering in de Sint-Michielskerk Kuurne, voorgegaan door Erevicaris kanunnik Philip Debuyne en E.H. André Herman, zoon van Napoleon Herman die in de eerste uren van de Slag aan de Leie het leven verloor. Scola Gregoriana zal deze viering muzikaal verzorgen

10:50 u.    Openingsceremonie met inplaatsstelling van het Vaandel op het Weggevoerdenplein  – In aanwezigheid van het Bataljon 12de Linie Prins Leopold – 13de Linie – Opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht

11:00 u.    Optocht naar Leiemonument

11:10 u.    Ontvangst Vleugeladjudant Zijne Majesteit de Koning

11:25 u.    Bloemenhulde aan het Leiemonument

12:10 u.    Optocht naar het Weggevoerdenplein

12:20 u.    Slotplechtigheid op het Weggevoerdenplein

13:15 u.    Banket

Het gemeentelijk Leieslagcomité

Het gemeentelijk Leieslagcomité in Kuurne bestaat uit 7 mensen. Jan Van Craen is voorzitter en Wilfried Dujardin is secretaris.

Jan is reserveofficier geweest en is Ere-Luitenant Kolonel. Hij was reservist en mocht de provinciecommandant vertegenwoordigen op de Leieslagherdenking. “Ik woonde toen al in Kuurne en zat aan de eretafel met de toenmalige voorzitter Kolonel Lucien Naessens en die vroeg me om zijn taak over te nemen.” Lucien overleed in 2004.

“Ik was als het ware een aangeduide vrijwilliger.”

Jan benadrukt meteen dat een voorzitter niets is zonder zijn stafleden en alle mensen die meewerken.

Het gemeentelijk Leieslagcomité organiseert jaarlijks de herdenking van de Leieslag. “We doen dit met de volledige steun van de gemeente.” Die herdenkingen zijn kort na de oorlog begonnen. “Zelfs tijdens de coronaperiode konden we met de nodige afstandsregels een korte beperkte herdenking houden in aanwezigheid van de provinciecommandant aan het Leiemonument.”

Concert

“Door de band die we hebben met de Muziekkapel van de Gidsen en het feit dat Kuurne dit jaar 900 jaar bestaat, speelden we met het idee  om een concert in te richten met die Muziekkapel.”

Die Muziekkapel kwam al verschillende keren naar Kuurne. Dit jaar komt naar de Leieslagherdenking de Muziekkapel van de Luchtmacht, en ook de Marine kwam al langs. “Defensie verdeelt de muziekkapellen onder de herdenkingen die er gebeuren.”

Op donderdag 1 juni komt de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen onder leiding van Yves Segers naar Kubox in Kuurne voor een concert. “We kozen bewust voor een andere datum dan de Leieslagherdenking om de organisatie haalbaar te houden.”

Er wordt twee keer drie kwartier muziek gespeeld. Je kan er onder meer genieten van een werk van Franky Deleersnyder uit Kuurne die een bewerking maakte van 4 dansen uit Estancia. Voor de pauze wordt er ook gespeeld met het trompetterskorps erbij.

Er wordt geëindigd met marsen en met de hymne van Kuurne.

Met het concert wordt vzw Levensvreugde Kuurne gesteund. Deze vereniging organiseert activiteiten voor personen met een beperking en hun gezin.

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen bestaat uit mensen uit het hele land, tot zelfs uit de Oostkantons. “Het zijn allemaal professionele muzikanten die een toelatingsexamen moeten afleggen”, vertelt Hans Meurisse die in Izegem woont en onderkapelmeester is.

Er is ook een trompetterkorps bij en dat is uniek in de wereld. Er zijn er onder de muzikanten ook enkele met een militair verleden.

“We zijn met 70 muzikanten, trompetterkorps inbegrepen.

De dirigent is Kapitein-Commandant Kapelmeester Yves Segers.

“We geven zo’n 25 concerten per jaar.”

Praktisch

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen in concert op donderdag 1 juni om 20 uur in KUBOX in de Kattestraat 188 in Kuurne. De inkomprijs bedraagt 20 euro. Kaarten zijn te verkrijgen via info@leieslagkuurne.be of via 0475 40 89 64

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen