Search

Vandaag boekje over 40 jaar Mirakelstraatje en binnenkort eerste Kapucijnenfeesten

copyright foto Els Deleu

Naar aanleiding van 40 jaar Kapucijnenstraat, de straat in Kortrijk die door gewezen journalist Gerrit Luts (+) omgedoopt werd tot Mirakelstraatje worden voor het eerst de Kapucijnenfeesten georganiseerd, en dit op 10 juni. Op de persvoorstelling waren enkele ondernemers van het eerste uur, huidige ondernemers en burgemeester Ruth Vandenberghe, die zelf nog als hostess in de Pentascoop werkte en het Mirakelstraatje zag bloeien en zelf droomt van een ‘Mirakelstad’.

Boekje

Er werd aan Marc Lerouge gevraagd om een boekje te schrijven over de Kapucijnenstraat. De geschiedenis in het boekje gaat zelfs terug tot in 1340.

Dat boekje dat de titel ‘De Kapucijnenstraat Kortrijk – Het Mirakelstraatje van Liefde en Vriendschap (1983 – 2023)’ meekreeg, zal over de verschillende zaken in de straat en bij Stad Kortrijk verdeeld worden. Het wordt gedrukt op 1.500 exemplaren en is vanaf vandaag beschikbaar.

Stephan Volcke en Jean-Pierre Tack

“Het doet me een immens plezier dat we – 40 jaar nadat we ’t Mouterijtje openden – hier nog altijd kunnen zijn”, stelt ondernemer Stephan Volcke. Ondertussen zijn er nieuwe uitbaters in ’t Mouterijtje.

“De straat kende hoogte- en laagtepunten gedurende die 40 jaar.”

Stephan vertelt dat gewezen brouwer Jean-Pierre Tack de spirit van de straat was. “Jean-Pierre was ook de eerste straatburgemeester. Hij heeft er een ‘mirakelstraatje’ van gemaakt. Gedurende al die jaren zijn er mensen verdwenen en er zijn er ook gebleven.”

Jean-Pierre zegt dat het succes van de Pentascoop van Albert Bert gezorgd heeft dat de horeca begon te investeren in de straat. De uitbaters van die horecazaken met elk hun identiteit en hun samenwerkingen hebben de straat gemaakt. Ik heb er niet veel mee te maken, behalve dat ik het plezier had en nog altijd heb om het te beleven.”

Kapucijnenfeesten

Naar aanleiding van 40 jaar Kapucijnenstraat komen er ook feesten in de straat.

Dieter De Clercq neemt de organisatie van de Kapucijnenfeesten op zich.

“We zorgen voor een gevarieerd dagprogramma voor alle leeftijden op zaterdag 10 juni. De stad Kortrijk biedt om 17 uur een receptie aan.Er kunnen herinneringen opgehaald worden overdag, alle terrassen zullen open zijn, er is kinderanimatie met Jeremy Vandoorne, maar er is ook een bezoek van voetballer Kristof D’Haene en gewezen volleyballers van Ibis, er is een kelnerloop, een dansinitiatie, een optreden en er wordt met een stevig feestje afgesloten.” Dieter benadrukt dat dit jaar de éérste editie van de Kapucijnenfeesten plaats vindt. “We willen die voortaan elk jaar het tweede weekend van juni organiseren.”

Budascoop is eigenlijk niet zoveel bezig met nostalgie en kijkt vooral in de toekomst. “We zijn de grootste werkplek voor podiumkunsteaars in België”, aldus Kristof Jonckheere van Kunstencentrum BUDA. Omdat de vroegere Pentascoop en nu Budascoop belangrijk waren en zijn in de Kapucijnenstraat, zet de Budascoop nu wel van 14 tot 17 uur de deuren open, voor de dagelijkse werking om 17 uur begint. “De veranderingen tussen Pentascoop en Budascoop worden duidelijk gemaakt en om 14.30, 15.30 en 16.30 zijn er rondleidingen gepland.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.