Search

Vanavond kunstveiling voor het goede doel

Catherine Pattyn, de moeder van Bart en Peter Deprez van Viva Sara pakt uit met een kunstveiling voor het goede doel. De opbrengst gaat naar jongerenprojecten binnen vzw De Kier.

Catherine wordt bijgestaan door haar zonen, door kunstkenner en veilingmeester Jan Leysen en door Ann-Pascale Mommerency die zorgt voor de invulling van de avond op donderdag 16 september.

Namen in de kunst

Voor Catherine is het niet haar eerste kunstproject voor het goede doel. De vorige editie van twee jaar geleden bracht 40.000 euro op en dat bedrag wil Catherine nu overtreffen. Vorige keer was het centraal thema pollepels en nu werd gekozen voor grammofoonplaten.

Dit keer kon Catherine onder meer Arne Quinze en ontwerper Edouard Vermeulen stimuleren om een werk te maken rond het centraal thema. Ook de voltallige kunstenaarsfamilie Vermeersch, Wim Opbrouck upcoming talent Joelle Dubois, Guillaume Bijl en tientallen andere kunstenaars maakten een werk. Er worden op donderdag 16 september in totaal 35 kunstwerken geveild. “Het wordt een exclusieve avond waar de broers Boxy weer aan het kookfornuis staan in de uitverkochte zaal met 100 mensen”, glundert Catherine. Onder leiding van Jan Leysen zullen de kunstwerken straks van eigenaar veranderen. De bekende en minder gekende kunstenaars vragen geen commissie of ereloon, maar doen dit ook voor de Kortrijkse kansarme kinderen. “Dat is te danken aan Catherines volharding”, luidt het.

Catherine hoopt dat er geen werken moeten ingehouden worden. “Ze moeten uiteraard aan correcte prijzen verkocht worden. Vorige keer werd één werk ingehouden, maar we konden het nadien nog verkopen aan een mooie prijs.”

De Kier

VZW De Kier is een autonome vzw die werkt op vrijwilligers en werkt op basis van giften. “We helpen mensen in armoede”, aldus Paul De Marez van De Kier. “Wie in de miserie zit trekt wel zijn plan, maar de kinderen zijn altijd het slachtoffer.” Daarom wil Catherine expliciet dat het geld naar de kinderen gaat. Paul legt uit dat vorig jaar dank zij het project van Catherine zo’n 50 laptops konden uitgedeeld worden, er wordt geholpen voor het betalen van schoolfacturen, voor tandarts en orthodontie en voor de opticien. “Onder impuls van Catherine besteden we nu ook geld aan cultuur en sport zoals lidgelden, boeken voor het conservatorium en kledij en schoeisel voor sport. We kunnen dank zij dat project meer doen dan vroeger enkel het Sinterklaasfeest organiseren.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.