Search

Van jazzband naar dweilorkest

copyright foto Els Deleu

De coureurs zijn weer helemaal klaar om activiteiten en feesten weer kleur te geven en op te vrolijken met hun leuke muziek. Volgend weekend gaan ze van start op Kuurne-Brussel-Kuurne. Ze stellen ook een nieuwe trompettist voor.

“We bestaan dit jaar 15 jaar”, vertelt Piet Defever die aan de basis van de oprichting van de muziekgroep in Kooigem lag. “We begonnen als ‘The Scaldish New Orleans Jazz Messengers en gaven ons eerste optreden 15 jaar geleden op mijn verjaardag. We kenden toen vier liedjes.”

De Coureurs

Op Kortrijk Koerse hadden we al eens in koerstenue gespeeld als ‘Les coureurs’. Toen Heule het jaar erop Dorp van de Ronde was, mochten we er ook spelen als we als ‘De coureurs’ zouden komen. We speelden er dus op 6 april 2014 en mochten meteen drie keer spelen: tijdens het aperitiefconcert, tijdens de doortocht van de Ronde en in de namiddag.” Sindsdien zijn De coureurs een begrip geworden en spelen ze op verschillende evenementen. “Soms passen we onze tenue aan volgens het thema van het evenement. Zo speelden we al als The Scaldish Christmas Boys in de kerstperiode en The Scary Seven met Haloween. Bij Zwevegem Sport spelen we in een voetbaltenue van de club en drie jaar geleden speelden we bij de doortocht van de Ronde van Frankrijk in Lotto tenue.”

The Scaldish New Orleans Jazz Messengers behoren nu tot het verleden. “We zijn geëvolueerd van een jazzband naar een dweilorkest met een jazzy accent.”

Starten met Kuurne-Brussel-Kuurne

Helemaal stil lagen De Coureurs niet de voorbije twee jaar. “Verleden jaar hadden we toch een twintigtal optredens en konden we animatie op straat brengen. Dat komt vooral doordat we buiten spelen. We waren tevreden dit toch in coronatijden te kunnen doen. We hopen nu dat de coronamaatregelen het toelaten om onze geplande optredens te kunnen laten plaatsvinden. We zijn er helemaal klaar voor en oefenden al twintig nieuwe nummers in.” De groep repeteert gewoonlijk op zondagvoormiddag in het Kastanjehuis in Kooigem.

Volgende week gaan de optredens weer van start. “We bijten de spits af op Kuurne-Brussel-Kuurne. Op 20 maart staan Filou Classic in Izegem en de viering van 100 jaar voetbalclub Zwevegem op het programma. Ook op de bloemenmarkt van 30 april in Menen en de koers van Marniek Kint in Zwevegem op 19 mei zijn we van de partij.

Wie zijn De Coureurs?

De Coureurs bestaan uit Bart Bostoen uit Moen (wasbord en zang), Filip Decock uit Marke (bas), Piet Defever uit Heule (trombone), Koen Dewitte uit Zwevegem (grote trom), Nico Nuitten uit Wevelgem (kleine trom), Dominique Verbrugghe uit Celles (sax), Dominique Vanhede uit Zwevegem (trompet) en Nicolas Verhaeghe uit Menen (banjo).

“Met Dominique Vanhede hebben we sinds november een nieuwe trompettist”, vertelt Piet. “De vroegere trompettist is als zelfstandige begonnen en de tweede trompettist speelt nu bij de Coiffeurs.”

Nieuwe trompettist

Dominique Vanhede (62) begon in 1970 als muzikant bij De Ware Vrienden in Zwevegem. “Daar word ik in mei gehuldigd omdat ik 50 jaar muzikant was in 2020, door corona kon die huldiging nog niet eerder plaatsvinden. Ik heb er drie jaar getrommeld en leerde ondertussen ook bugel spelen. Bij De Ware Vrienden speel ik nog altijd bugel.”

Het muziek spelen zit bij Dominique in de genen. “Mijn peter René Vandekerckhove was wel 75 jaar muzikant en ook mijn vader speelde muziek.”

Dominique speelt naast bugel ook kleine trompet, cornet en trompet.

Hij speelde jaren in Sint-Cecilia in Heule, waar hij ook nog penningmeester en secretaris was. “Ik woonde 29 jaar in Heule”, legt hij uit. Dominique woonde ook nog drie jaar in Bissegem en woont nu weer in Zwevegem, waar hij afkomstig is. Hij woont er samen met zijn vrouw Lieve Vermeesch.”

Dominique speelde nog mee bij Festinato en speelt nu nog bij Die Original Leieländer Musikanten die nu in Kuurne zitten en De Letter Geletterden.

“Toen De Coureurs eens zonder trompettist zaten heb ik een keer met hen meegespeeld in Zwevegem op de kermis. Ik ken hen eigenlijk al lang en de muziek die zij spelen interesseert mij. Toen ik hoorde dat ze een trompettist zochten, ben ik eens komen mee repeteren en ik ben gebleven.”

Dominique werkt als magazijnmedewerker bij Imog in Harelbeke. Naast muziek houdt hij van motorrijden en lopen. “Ik heb 40 jaar volleybal gespeeld maar na constant te sukkelen met blessures ben ik gestopt. Ik liep vroeger in functie van uithouding maar nu ga ik twee tot drie keer per week verschillende kilometers lopen.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.