Uniek concert voor ‘Childrens House of Hope’

copyright foto Els Deleu

Op zaterdag 28 mei is er een uniek concert voor ‘Childrens House of Hope’ in Indonesië. ‘De 4 jaargetijden’ van Antonio Vivaldi wordt t.v.v. vzw Anak Bangsa Indonesia gebracht door La Chapelle Sauvage in de kerk in Waregem.

Noël Charles uit Ieper trok vroeger voor zijn werk van China tot Australië en van Indië tot Pakistan. “Meer dan 50 keer ben ik in Indonesië geweest. Dat land is me heel goed bevallen. Er was daar een Ieperse pater die er bisschop was. In de jaren tachtig ben ik hem gaan bezoeken. Hij had er scholen en weeshuizen opgericht.”

“Nadat ik in 2017 getroffen was door een trombose kon ik niet meer werken. Ik wilde wel iets doen voor de bevolking van waar ik geweest was, want ik had veel noden gezien tijdens mijn loopbaan”, vertelt Noël. Hij legde zowel in Vlaanderen als in Indonesië contacten met als eerste idee de daklozen te helpen.

“Na een tsunami in Sulawesi in Indonesië in 2018 had ik gezien dat er veel weeskinderen waren. Een dorp was er 9 meter in de grond gezakt en op één dag verdronken daar 16.000 mensen. Er bleven veel kinderen achter in de school die wees werden nadat hun ouders verdronken waren. In dat jaar werd de vzw Anak Bangsa Indonsesië opgericht.” Anak Bangsa betekent: ‘kinderen van het land’.

“We konden op Java, het hoofdeiland van Indonesië een huis huren dat nog moest gerenoveerd worden. Dat is ondertussen gebeurd en sinds een kleine twee maand verblijven er in het ‘Children’s House of Hope’ in Surakarta 8 kinderen die van het eiland Alor kmen. Ter plaatse is Emy Sugiarto, een vrouw die  zich al jaren inzet voor de bevolking en veel sociale werken zelf financieerde, onze vertrouwenspersoon ter plaatse. Ze leidt ter plaatse het project en doet er de administratie van de vzw.”

Alor

Oorspronkelijk was het de bedoeling om in het weeshuis kinderen van Sulawesi, waar de tsunamiramp plaats vond onder te brengen, maar dat mocht niet van de regering. “Ondertussen hadden we het huis gerenoveerd en kwamen we in contact met de kinderen van het eiland Alor, waar de kinderen nog in de wildernis leven en zelf eten moeten zoeken. Kinderen eten er wortels van bomen die ze zelf uitgraven en hadden nog nooit rijst gegeten. Ze krijgen er op school ook stokslagen. Zeven van die kinderen van 6 tot 12 jaar en een ouder meisje dat voor leerkracht wil studeren verblijven nu in ons weeshuis. Het is de bedoeling om het aantal geleidelijk aan te laten groeien tot 20 of 30 kinderen. We moeten ook rekening houden met de overheid. Voor alles moet toelating gevraagd worden.”

De vzw Anak Bangsa Indonesië zorgde al voor de aankoop van een waterpomp voor de waterput. “Nu zijn we bezig met een stuk grond dat we huren proper te maken om er de waterpomp op zonne-energie te installeren, zodat de grond kan bevloeid worden en dat er fruitbomen en groenten kunnen komen. Ons doel is om het project binnen 5 jaar zelfbedruipend te maken.”

Vzw Anak Bangsa Indonesië

Noël Charles staat binnen de vzw niet alleen. Hij is voorzitter. Robain Deleersnyder uit Sint-Eloois-Vijve is ondervoorzitter en Mia Fournier en haar man Etienne Vandewaetere uit Lendelede zijn respectievelijk secretaris en penningmeester.

“We nemen deel aan activiteiten van Noord-Zuidraden, plannen eetfestijnen en benefietconcerten en doen aan fondsenwerving.”

“We hebben al een paar succesvolle concerten met ‘La Chapelle Sauvage’ in Ieper achter de rug. Karel De Wilde is een jonge dirigent die jonge muzikanten verzamelt om samen concerten te geven. Zo werkte hij al samen met sopraan Louise Kuyvenhoven uit Harelbeke en met mensen van Mexico, Spanje en Rusland.”

Voor het eerst plant de vzw een uniek concert ‘De 4 jaargetijden’ van Antonio Vivaldi door La Chapelle Sauvage o.l.v. Karel De Wilde in de Sint-Amandus-en-Blasiuskerk op de Markt in Waregem, dit op zaterdag 28 mei om 20 uur. “We kregen hiervoor de medewerking van de deken.”

Tickets aan 15 euro zijn te bestellen via anakbangsaindonesia2018@gmail.com of via 0478 74 09 03 of bij de bestuursleden.

VZW Anak Bangsa Indonesia werkt ook met met het wereldfeest in Ieper van 3 juli.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen