Sommelier en cocktailshaker Hannes Desmedt (28) pakt uit met ‘Apero Maison’, een boek die basistechnieken en tools meegeeft aan iedereen die de ambitie heeft om eens uit te pakken met een lekkere cocktail of een eigen gemaakte drank.
Hannes Desmedt groeide op in Kuurne. Hij is getrouwd met Alexandra Demeulemeester en woont nu net over de grens met Kuurne in Harelbeke.
Hannes volgde een hotelopleiding aan het toenmalig Sint-Niklaasinstituut in Kortrijk en specialiseerde zich in een zevende jaar in wijn- en drankenkennis. Na zijn studies kwam Hannes als jonge sommelier terecht bij Table d’Amis in Kortrijk. Daar werkte hij anderhalf jaar. Dan trok hij naar Hertog Jan en daarna naar Het Hof van Cleve. Hij vertoefde ook een tijdje in het buitenland. “Ik volgde dus een parcours in de gastronomie en vormde me in de loop der jaren om tot bartender,” vertelt hij. Hannes is ondertussen al 3 jaar zelfstandig met ‘Wine Blend’ en hij werkt veel in projecten. Hij doet consulting over alles wat met drank te maken heeft. Zo ontwikkelt hij recepten en helpt hij horecaondernemers die een tijdelijk of vast concept willen met cocktails te ontwikkelen op maat van hun DNA. “Meestal heb ik een adviserende functie, maar in Hoeve De Blauwpoorte in Heule werk ik ook actief mee in de bar.”
Kennis delen
Hannes is gefascineerd door het complexe en veelzijdige karakter van cocktails en vindt het noodzakelijk om zijn kennis hierover te delen. “In de barwereld is er een open community. Het is niet meer zoals vroeger gedacht werd ‘mijn kookpot is mijn geheim.’” Hannes is hier heel open in. Hij leverde al diverse recepten voor magazines en werkte eerder al mee aan het boek ‘Wat zullen we drinken?’ van Joachim Boudens. Apero Maison is zijn eerste eigen boek. “Met Apero Maison was het niet de bedoeling het zoveelste cocktailboek met klassieke afgetrapte recepten te maken. De recepten vertrekken van uit de smaak en worden opgebouwd zoals gastronomische gerechten. Daar maken we een totaalbeleving van.” Er staan ook een aantal cocktailrecepten in waar Hannes al enkele prijzen mee won. Hannes verzekert ons dat de meeste recepten haalbaar zijn voor de ‘bartender@home’. “Natuurlijk moet het ook voor collega-bartenders interessant zijn. De moeilijkheidsgraad staat bij elk recept.”
Het boek
Apero Maison bevat meer dan 50 cocktailrecepten, zowel mét als zonder alcohol, waarbij de focus op de smaak ligt. “Alcoholvrije cocktails zijn de cocktails van de toekomst. Het maken ervan is niet te onderschatten en is 100 keer moeilijker dan een alcoholische cocktail, maar je kan er leuke dingen mee doen.”
De recepten in het boek zijn onderverdeeld in verschillende aperitiefmomenten: het begint met casual cocktails waarvoor je enkel een glas, een maatbekertje en veel ijs nodig hebt. “Door slim te combineren met lekkere ingrediënten kan je al veel recepten maken.” In het boek staan er ook feest- en culinaire cocktails. “Voor de feestcocktails meng je slechts een aantal flessen, zodat het makkelijk is om ze voor een grote groep te serveren en niet constant in de keuken te moeten staan.” Hannes denkt er ook aan om op een duurzame manier met ingrediënten om te gaan. Naast lekkere recepten staat Hannes eveneens stil bij glaswerk, ijsblokjes en technieken. “Bij uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts geloofde men onmiddellijk in dit cocktailboek dat in een vernieuwende en hedendaagse stijl opgemaakt werd.” Voor Hannes smaakt het in ieder geval al naar meer. “Door corona kon ik er uiteraard heel intensief aan bezig zijn”, zegt hij.
Apero Maison is aan 27,50 euro verkrijgbaar bij alle boekhandels en ook via www.decocktailshop.be
De eerste 100 bestellingen krijgen een gouden barlepel om meteen aan de slag te kunnen gaan.