Tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman is peter van VORK in Kortrijk

Filip Claeys (copyright foto Els Deleu)

Dinsdag was tweesterrenchef Filip Claeys van Restaurant De Jonkman in Sint-Kruis Brugge op bezoek in volksrestaurant VORK in Kortrijk. Hij zet er het kerstmenu mee op poten.

Filip Claeys werd opgeleid in Ter Groene Poorte in Brugge en in Ter Duinen in Koksijde. Hij heeft in zijn restaurant De Jonkman twee Michelinsterren en een Groene Michelinster. In Gault Millau kreeg hij 18/20.

Filip inspireert in volksrestaurant VORK in Kortrijk het menu voor de eindejaarsperiode. Dat menu wordt in VORK geserveerd op 23 december vanaf 18 uur en is er ook af te halen op 24 december tussen 10 en 14.30 uur. “Mensen in armoede kunnen er al komen eten voor 2 euro”, stelt Philippe De Coene, schepen van Welzijn in Kortrijk.

Volksrestaurant VORK

In het volksrestaurant is er – buiten coronatijden – plaats voor 80 couverts. Het is ook een opleidingscentrum voor 72 mensen per jaar die er ofwel in de zaal ofwel in de keuken opgeleid worden. “Door corona is het beroep van horecamedewerker een knelpuntberoep geworden. Momenteel zijn volgen hier zes mensen een opleiding in de keuken en drie in de zaal. Er mogen er gerust nog enkele bijkomen. Het gaat hier echt over ‘werkvloerleren’,” stelt Piet Lareu van vzw Mentor.

Filip Claeys kwam in VORK nog enkele nieuwe technieken en andere manieren van werken aanleren.

NorthSeaChef

In heel Vlaanderen inspireren NorthSeaChefs het feestmenu in buurtrestaurants. Filip Claeys inspireert het menu in VORK in Kortrijk. Schepen Philippe De Coene maakte van de aanwezigheid van Filip Claeys gebruik om hem te vragen of hij de eerste peter van VORK wou worden, en daar stemde de chef mee in. “Het is de bedoeling om een aantal sterrenchefs peter te maken van ons volksrestaurant”, verduidelijkte de schepen. “Het is een eer om hier te mogen zijn”, stelde Filip Claeys. “Het is mijn taak als chef om kennis door te geven.” Filip maakte dinsdag in Kortrijk een gerecht met vlaswijting. “Ik werk vaak met ‘catch of the day’. We moeten leren eten wat de visser vangt, en de visser moet niet vangen wat wij op een bepaald moment willen eten. Er zijn veel minder gekende vissoorten die nochtans ook lekker zijn.” Filip heeft al van jongs af aan een voorliefde voor vis. “Mijn papa was kok in Adinkerke en mijn opa was visser in Heist/Zeebrugge. Ik heb nog altijd goede herinneringen uit mijn jeugd toen ik met mijn opa verse vis ging halen.” Filip draagt de visserij nog altijd een warm hart toe.

Feestmaaltijd

Philippe De Coene denkt dat er van de feestmaaltijd zo’n 200 maaltijden zullen gevraagd worden. “We geven voorrang aan de meest kwetsbare mensen. We hebben onze eigen circuits en werken ook samen met lokale verenigingen om mensen te laten genieten van een lekker kerstmaal. Voor mensen in armoede is alleen het beste goed genoeg!”

error: Content is protected !!