Search

Twee jongeren halen zwarte gordels

Onlangs haalden Lothar Plets (16) uit Hulste en Angelique Mortaignie (16) uit Beselare, die beiden lid zijn van de judoclub Yama arashi uit Bavikhove hun zwarte gordel.

Gordels

“Iedereen begint met een witte gordel”, leggen Lothar en Angelique uit. “Normaal mag je om de twee jaar een examen doen om een hogere gordel te halen. Deze hebben in volgorde de kleuren geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart. Als je later start met judo, mag je elk jaar een examen doen.”

Lothar en Angelique trokken onlangs naar Zwijndrecht voor een examendag voor judoka’s die hun examen afleggen voor een jury en haalden er hun zwarte gordel.

“Hiervoor moet je eerst Shiai-punten halen. Dat kan je op een wedstrijd als je wint van een andere bruine gordel. Om het examen voor zwarte gordel te mogen meedoen moet je 30 Shiai-punten hebben. Je moet dus heel wat wedstrijden meedoen. Wij spaarden allebei 2,5 à 3 jaar voor punten.”

Lothar en Angelique hebben allebei de minimumleeftijd voor een zwarte gordel, want je moet 16 zijn om aan dat examen te mogen deelnemen.

“De technieken worden op dat examen opgevraagd, zowel de rechtstaande technieken (de worpen) als deze op de grond (kanteltechnieken).”

In het begin vonden Lothar en Angelique al die technieken moeilijk, maar na een paar jaar zijn ze die wel gewoon.

“Daarnaast wordt er ook gekeken hoe ver je staat betreffende respect voor je tegenstander. Als je bv. niet groet voor je op de mat komt, krijg je een minpunt, want dat getuigt niet van respect voor de sport.”

“Onze trainer motiveert iedereen om zo rap mogelijk voor zwart te gaan, nu zijn we met zo’n 25 à 30 clubleden die een zwarte gordel hebben. Wij zijn van de jongsten onder hen”, zeggen Lothar en Angelique.

“Binnen de zwarte gordels zijn er ook nog verschillende graden, die ‘Dan- genoemd worden. Nu zijn we dus opnieuw gestart met het halen van Shiaipunten, maar dit keer moeten we die halen tegen andere zwarte gordels. We moeten nu weer 30 punten halen eer we weer een examen kunnen doen. Nu zijn we ‘eerste Dan’ en we kunnen tot ‘tiende Dan’ gaan.

Lothar en Angelique

Lothar begon met judo in het vierde leerjaar. “Dat is iets later dan de rest die soms in het derde kleuter begint.”  Hij doet het dus al acht jaar.

“Ik zocht op dat moment een nieuwe sport, want ik verveelde me. Ik zwom wel al. Dat ben ik nog twee jaar blijven combineren.”

Lothar zit in het vijfde jaar Latijn met zes uur wiskunde in het Spes Nostra Kuurne. “Momenteel wil ik sportkinesist worden, maar dat staat nog niet helemaal vast. Ik zou dan – zelfs als ik minder begin te sporten – toch met sporters verbonden blijven.”

Naast judo zit Lothar ook nog in de Chiro De Sprokkels in Hulste en doet hij animatiefilm in AHA.

Angelique loopt school in Immaculata in Ieper waar ze in het vijfde jaar schoonheidsverzorging zit.

Zij deed ballet in het derde kleuter maar vond het niet zo leuk. “De andere meisjes waren lenig en ik niet. Toen een jongen die we kenden zou beginnen met judo, wou hij niet alleen gaan. Ik ben meegegaan en ben het blijven doen. Ik startte al in het eerste leerjaar met judo in Hooglede, omdat we daar toen woonden. Na onze verhuis ben ik naar Bavikhove gekomen. Ik doe ondertussen al 10 jaar judo.” Dat is Angeliques enige hobby. Ze gaat ook kijken naar de wedstrijden van haar zus, die 15 jaar is. “Tijdens de week ga ik wel nog werken bij Colruyt in Ieper”, zegt ze.

Lothar en Angelique trainen één tot twee keer per week. “We doen allebei graag wedstrijden, maar fixeren niet enkel op die punten.”

“Ik wil wel de tiende Dan halen”, zegt Lothar. “Of ik die ooit zal halen, valt natuurlijk nog te zien. Ik denk dat ik tijdens het seizoen toch wel om de twee à drie weken een wedstrijd heb. Er zijn ook wel af en toe periodes dat er vier weken tussen zitten.”

Angelique neemt van januari tot juni wel elke week deel aan een wedstrijd en van september tot december tot om de twee weken. “In de zomervakantie is er wel eventjes een stop.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.