Search

Tuinieren op beperkte plaats

Victoria en Robbert op de kerstmarkt in Marke (copyright foto Els Deleu)

Tijdens de kerstmarkt in Marke gingen we op bezoek bij Victoria en Robbert, enkele studenten van VIVES Roeselare die voor het vak ‘Project Ondernemerszin’ een innovatief product ontwikkelden. Het werd een ‘vertical garden’, een oplossing voor wie weinig plaats heeft om planten te kweken.

De groepen studenten die samenwerkten werden binnen de bachelor agro- en biotechnologie over de verschillende afstudeerrichtingen samengesteld. Het team Vertical Garden bestaat uit Victoria Niemegeerts uit Marke, Robbert lannoo uit Meulebeke, Lotte Van de Putte en Steven Deruyck uit Roeselare, Regi Dejonghe uit Izegem en Rob Van den Steen uit Erpe-Mere. Deze zes studenten uit het derde jaar bachelor agro- en biotechnologie komen uit de afstudeerrichtingen Dierenzorg, Landbouwmechanisatie en Voedingstechnologie.

Te weinig plaats

“We zochten een oplossing voor wie zelf plantjes wil kweken, maar daar eigenlijk te weinig plaats voor heeft of geen tuin heeft”, begint Robbert. Hij is het die vooral aan de productie werkt. “We werken met PVC-buizen en maken op bepaalde plaatsen een inkeping die we opwarmen om te vormen.”

De vertical garden staat op een troly waar hij aan vast hangt voor de stevigheid. Als de buis vol zit met aarde, zou die te zwaar zijn om te verplaatsen. Met een trolly kan je die rollen.”

De buis is doorlopend zodat de plantjes kunnen wortelen.

De studenten hielden het niet enkel bij het maken van de vertical garden zelf. “We maakten ook brochures en geven voorbeelden welke plantjes je in een dergelijk systeem kan gebruiken, want niet elke plant is hiervoor geschikt. We maakten ook een infobrochure over ons project. Daarop staan ook de contactgegevens.

Productie en verkoop

De jongeren stonden al op de Dag van de Wetenschap op hun campus in Roeselare en kregen in Marke al verschillende geïnteresseerden bij hun stand. “Natuurlijk begrijpen we dat de mensen er nog eerst even over nadenken, want het gaat over een aankoop van 70 euro. We moeten vooral het juiste publiek vinden. Deze week zullen we vooral produceren. In januari zullen we de bestellingen afronden. Hoe sneller we natuurlijk weten hoeveel te produceren, hoe interessanter, want ook onze examens komen er aan.”

De studenten hopen dat ze aan hun break-even punt zullen geraken maar hebben er wel goede hoop op.

Met hun project Vertical Garden werken de jongeren zoals in een echte onderneming. “Het is handig dat we ook al die kennis hebben, mochten we ooit zelfstandig willen worden”, aldus Victoria. “We stelden een business- en een financieel plan op. We leerden er veel bij, zoals ook zelf deadlines stellen, folders en brochures opmaken, samenwerken met mensen uit verschillende richtingen…”

De studenten zullen zeker klaar zijn voor het echte werk, want na dit jaar komen ze allen op de arbeidsmarkt.

Wie interesse heeft of informatie wenst kan een mailtje sturen naar

Verticale.toren@gmail.com of bellen naar 0473 60 97 88.

Via Facebook kan je de studenten ook bereiken:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086239464992

.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.