In het woonzorgcentrum Sint Vincentius werd de nieuwe treincoupé voorgesteld tijdens de Kerstmarkt van woensdagnamiddag. We vroegen directeur Eveline Breye en coördinator ethiek en dementie en palliatieve zorg Sandra Fioen naar wat uitleg hierover.
Het initieel idee kwam van Sandra, coördinator ethiek en dementie en palliatieve zorg.
“Ik zag in Nederland een concept met een bushalte. Wij lieten de verbeterde versie maken. We combineerden originele elementen van een treincoupé met een modern beeldscherm.” Deze authentieke elenementen kon Standra aankopen bij de NMBS. Ze reed hiervoor speciaal naar een depot in het Brusselse.
Op het beeldscherm zagen we tijdens ons bezoek de rit Poperinge-Kortrijk. “Veel mensen herkenden bepaalde punten die gefilmd waren.” Met een USB kunnen verschillende beelden afgespeeld worden.
Dit project werd deels gefinancieerd door het woonzorgcentrum zelf, maar ook door opbrengsten van activiteiten die de vrijwilligers organiseren, zoals verkoop van artikelen, een tombola, eetfestijnen en optredens, zoals vorig jaar van Christophe. “Ook op de jongeren van Rotaract kunnen we altijd rekenen op die activiteiten.”
Contact
Sandra zocht naar projecten waar mensen die soms ronddwalen tot rust kunnen komen. “In ons treincoupé kunnen ze rust vinden. Er komt dan vaak iemand bij zitten en de mensen kunnen een babbeltje slaan. Het kan een inclusief verhaal tussen bewoners, familie, en bewoners met of zonder dementie zijn. Het is ook ‘vlammen tegen eenzaamheid!”
“Het is altijd zoeken naar manieren om mensen toch contact te laten hebben met elkaar. Soms komen familieleden weinig op bezoek omdat het in bepaalde situaties moeilijk is om gesprekken aan te knopen. Als de bewoners met de familie in een treincoupé gaan zitten, kan dit zinvol zijn om ‘een klapke te doen’. Bewoners doen op die manier ook samen iets met hun kinderen en/of kleinkinderen”, aldus Eveline.

Samenwerking
Er werd met verschillende partners samengewerkt voor het project van de treincoupé. De leerlingen van het vijfde jaar Textielontwerp en Prototyping van het PTI mochten met de treincoupé aan de slag. “We legden hen uit dat we er voor een bepaalde doelgroep iets mee wilden maken. Het was fijn dat jonge mensen op die manier ook bewust worden van wat er in de zorg en in een woonzorgcentrum leeft.”
De leerlingen werden begeleid door Pili-pili Pendulum, een firma die innovatieve oplossingen voor de zorg ontwikkelt.
Nadat de leerlingen de elementen van de treincoupé gezien hadden, moesten ze iets rond bouwen en kijken aan welke criteria er moest voldaan worden. Zo moest het onder meer op te bergen zijn, in een lift kunnen om te kunnen verplaatsen naar de afdelingen, veilig zijn, en er moest een uitneembaar element in zitten waar een rolstoel kan geplaatst worden.
Er werden eerst een aantal maquettes gemaakt en in het woonzorgcentrum werd gekozen met welke maquette er verder zou gegaan worden. “We wilden een herkenbare treincoupé, maar de moderne versie met multimedia!”

Voor de jongeren was het fijn om hieraan te werken, want er werd iets gemaakt dat echt zou gebruikt worden.
Herkenbaar
Woensdag zagen we al hoe mensen naar de treincoupé toe trekken. Mensen die elkaar nog niet kenden, raken er aan de praat, zowel senioren als kinderen zijn er naar toe getrokken.
Het project stopt niet met de Kerstmarkt. “De treincoupé blijft aan de ingang staan zolang de Warmste Week loopt, want we doen een actie voor de Warmste week: je kan tot 24 december voor 5 euro een treinticket kopen voor een reis tegen eenzaamheid. In ruil krijg je een drankje ter waarde van 2,5 euro.”
Het is de bedoeling dat de treincoupé ook op afdelingsniveau gebruikt wordt. “We hopen het verder te laten groeien en zo ons steentje bij te dragen tegen eenzaamheid.”
