Search

Tot rust komen met Quadrofolia

copyright foto Els Deleu

Op zondag 8 oktober pakt het Heulse kamerkoor Quadrofolia uit met ‘Silence My Soul’, waarmee het meditaties brengt in een rustige omgeving. “We weken hiervoor uit naar het OC De Lange Munte in Kortrijk”, stelt dirigent Bart Lesage uit Bissegem.

“We zochten naar een locatie waar we meditatieve, contemplatieve koormuziek konden brengen. Die koormuziek leidt tot meditatie, bezinning en verstilling”, aldus Bart. “Er zullen ook een aantal religieus geïnspireerde werken komen.”

De ideale locatie werd gevonden in het OC De Lange Munte in Kortrijk. “Dat was vroeger een kerk en er zijn nog altijd glasramen die een aparte sfeer en een kader kunnen brengen waar die muziek het best tot zijn recht kan komen. We moesten ook niet uitwijken naar een kerk, want het gaat hem absoluut niet om religieuze ervaringen op te doen.”

Het koor komt dus eens buiten de comfortzone van het OC De Vonke, maar week al meerdere keren uit. “Technisch zijn er in het OC De Lange Munte niet zoveel mogelijkheden qua belichting, maar we willen niet overdreven en voor ‘Silence My Soul’ zochten we vooral de rustige kalme sfeer.”

Regie, begeleiding en intermezzo’s

Het koor deed voor de regie opnieuw beroep op Peter Lesage uit Gullegem. “Peter dacht weer een concept uit waar we met een beperkt aantal middelen een goede sfeer konden creëren.”

Brecht Degrijse uit Roeselare zal het koor begeleiden op piano. “We werkten al met het Trio Ravissant, dat geleid wordt door Brecht, die een professioneel pianist is en les geeft aan het Conservatorium van Roeselare. We brengen een zevental werken samen met Brecht.”

Voor de instrumentale intermezzo’s zocht men bij Quadrofolia ook iets wat in het kader paste. “We zijn bij de harpiste Ciel Lissens uit het Gentse terechtgekomen. Zij zal vier werken voor harp spelen.”

Programma

Er wordt hoofdzakelijk Engels werk gebracht, maar er zitten ook ‘Native American folksongs’ en een Fins volkslied in.

In vreemde talen zingen is niet nieuw voor het koor. “We zongen eerder nog in het Russisch, Hongaars, Ijslands,…”

Ook een Sefardisch lied staat op het programma zondag. Bart legt uit dat Sefardische Joden een taal spreken die een combinatie is van het Joods en het Spaans.

“Er zitten ook een aantal liederen in van Jenkins, die in een onbestaande taal zijn, een fonetische taal die Jenkins zelf maakt. Dat heeft iets mysterieus en is betoverend en bezwerend. Er zit geen systeem of vertaling in, het gaat hem vooral over de sfeer die deze liederen uitstralen.

Enkel maar voordelen

“Wij ervaren als koorleden hoe heilzaam het zingen is. Er zijn enkel maar voordelen voor geest en body, voor de hartslag en de bloeddruk. Er wordt gezegd dat er gelukshormonen vrijkomen als je zingt. Dat ervaren wij ook. Je ontspant echt.”

“Door mantras (waar je voortdurend herhaalt) vergeet je je zorgen en ben je eventjes weg van de wereld. We hopen op hetzelfde effect op de mensen die komen luisteren. Het is een uniek experiment.”

Ook de regisseur zal zorgen dat er met licht gespeeld wordt en een sfeer creëren waarin je tot rust en tot meditatie kan komen.

Dirigent

Bart Lesage begon in januari 1992 als dirigent van het koor Quadrofolia. “Ik zong lang in koren en volgde verschillende koor- en directiecursussen bij Koor en Stem”, zegt hij.

Bij Quadrofolia volgde Bart zijn vader op die sinds 1971 dirigent geweest was. “Mijn vader Laurent (88) zingt trouwens nog altijd mee met het koor. Hij is het oudste koorlid. Laura, het jongste koorlid is 28 jaar.”

Bart (63) is sinds 1 september met pensioen. Hij was docent Engels aan Hogeschool VIVES.

Praktisch

‘Silence My Soul’ vindt plaats op zondag 8 oktober om 17 uur in het OC De Lange Munte in de Beeklaan in Kortrijk. Dat is de vroegere Sint-Pauluskerk.

Kaarten reserveren in voorverkoop aan 12 euro kan via quadrofolia@hotmail.com of via 0495 50 95 82.

Aan de deur betaal je 15 euro.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.